2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Ebből nem lesz Rubik – kocka

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/38226"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/cserep.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="89" /></a></span></strong> Könnyen lehetséges, hogy ismét egy világra szóló, új magyar találmány született. A napelemes tetőcserép egyszerre forradalmasíthatja az építő- és az energiaipart és hozhat jelentős gazdasági sikert az országnak. Ha...! Ám a „ha" után most még sok, egyelőre megválaszolatlan kérdés sorakozik.</p><p>

 

cserep.thumbnail Könnyen lehetséges, hogy ismét egy világra szóló, új magyar találmány született. A napelemes tetőcserép egyszerre forradalmasíthatja az építő- és az energiaipart és hozhat jelentős gazdasági sikert az országnak. Ha…! Ám a „ha" után most még sok, egyelőre megválaszolatlan kérdés sorakozik.

 

cserep.thumbnail Könnyen lehetséges, hogy ismét egy világra szóló, új magyar találmány született. A napelemes tetőcserép egyszerre forradalmasíthatja az építő- és az energiaipart és hozhat jelentős gazdasági sikert az országnak. Ha…! Ám a „ha" után most még sok, egyelőre megválaszolatlan kérdés sorakozik.

toth m.thumbnail A napelemes tetőcserepet az Európai Unió máris Genius-díjjal jutalmazta, mondta el a feltaláló, Tóth Miklós Tamás villamosmérnök és azt is elárulta, hogy a találmány után már külföldön is nagy az érdeklődés. Szabadalmi védettsége ezért már 185 országra terjed ki. Mindent meg fog tenni azért, hogy ne ismétlődhessen meg a Rubik-kocka esete, amiből sokan, és sokkal nagyobb hasznot húztak, mint Rubik Ernő és Magyarország!

Az ember – folyamatosan növekvő energiaigényének kielégítéshez – mindig is törekedett a napfény felhasználására. Különféle napelemeket, vízmelegítőket már régóta készítenek. A manapság alkalmazott napelem táblák több egység összeépítésével, üvegtábla alá, fémkeretbe szerelve jönnek létre. Minden esetben a tetőn kívülre, a cserépre kerülnek, külön tartószerkezettel. Bármelyik cellájuk meghibásodása esetén, egyenként nem cserélhetők, nem javíthatók. Mivel megbontják a tetők összképét, műemlék épületeknél nem alkalmazhatók.

Az új találmány, a napenergia cserép a napfényből elektromos energiát állít elő. Külön szerkezetet nem igényel, ugyanis önmagában, az eddig használt tetőcserepekkel megegyező módon felrakható, használható új építkezésnél vagy bármilyen típusú és alakú – már meglévő – tető esetében is. Súlya harmad annyi, mint a tetőn lévő héjazaté, ezért a tetőt statikailag nem terheli, mert kiváltja az agyag, a beton, a pala tetőcserép súlyát! Az igényekhez alkalmazkodva, tetszés szerint bővíthető – így teljesítménye nő és, mivel különböző színű, formájú lehet, a tervezők szabadságát sem korlátozza.

Miskolc mellett, Harsányban már épül az a gyár, ami valószínűleg már a megnyitása pillanatában is kicsinek bizonyulhat. Igaz, a termék ára még kétséges. Függ attól, hogy a hagyományos napelem gyártókat mennyire kívánják magukra haragítani, de attól is, milyen alapanyagot, mennyiért tudnak beszerezni és a megújuló energiaforrás felhasználást az állam mekkora összegű pályázati pénzekkel lesz hajlandó támogatni? Ez utóbbi tétel az építtetőknél a beruházás megtérülési idejét is nagyban befolyásolja. Az alapanyag külföldi, Magyarországon ugyanis jelenleg erre nincs megfelelő háttéripar. A tervek szerint egy darab cserép ára 16 – 25 ezer forint között lehet, külföldön ennél drágábban fogják adni.

A cserép nagy előnye, hogy nincs benne üveg, nem törik. A legfelső rétege teflon, ami nem opálosodik és ellenáll a homoknak, jégnek. Elviseli a -40 és +200 C fok közötti hőingadozást. Jelenleg szimulációs kamrákban vizsgálják, hogy szélsőséges, sivatagi vagy magashegyi viszonyok között hogyan viselkedik? A cserepek önállóan dolgoznak, mind a négy oldalukon vannak csatlakozó pontok, ezek védetten illeszkednek egymáshoz. Az egyes elemek saját meghibásodásukat villogó piros jelzéssel tudatják, ezt a háztetőn azonnal látjuk és a cserepet egyenként cserélhetjük. A rendszer a visszaverődő fényt is képes hasznosítani. A termelt egyenáramot megfelelő berendezéssel váltóárammá alakítva, 300 cserép mintegy 6 KW energiát állíthat elő. A napközben termelt áram a közvetlenül rákapcsolt fogyasztókkal azonnal felhasználható, de rendszer tölti a saját akkumulátorait is. Éjszaka ezek az akkumulátorok működnek.

A megyeszékhelyeken valószínűleg júniusra megnyílnak azok az irodák, ahol a vásárlók segítséget és tájékoztatást kaphatnak. Addig a kérdésekre az ideassolar@t-email.hu címen válaszolnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.