2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Milyen a bohóc?

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/38306"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bohoc-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="72" /></a></span></strong> Nem véletlenül kapta az „Úton a bohóc" címet a Fővárosi Nagycirkusz nyári programja, hiszen minden cirkuszműsor, egyik legfontosabb szereplője az utazó bohóc. Ő az, aki járja a világot, hogy mosolyt, nevetést csaljon a szülők és gyermekek arcára, görbe tükröt tartva a közönség elé, miközben tréfáival összeköti, az egymást követő műsorszámokat.</p><p>

 

bohoc 1.thumbnail Nem véletlenül kapta az „Úton a bohóc" címet a Fővárosi Nagycirkusz nyári programja, hiszen minden cirkuszműsor, egyik legfontosabb szereplője az utazó bohóc. Ő az, aki járja a világot, hogy mosolyt, nevetést csaljon a szülők és gyermekek arcára, görbe tükröt tartva a közönség elé, miközben tréfáival összeköti, az egymást követő műsorszámokat.

 

bohoc 1.thumbnail Nem véletlenül kapta az „Úton a bohóc" címet a Fővárosi Nagycirkusz nyári programja, hiszen minden cirkuszműsor, egyik legfontosabb szereplője az utazó bohóc. Ő az, aki járja a világot, hogy mosolyt, nevetést csaljon a szülők és gyermekek arcára, görbe tükröt tartva a közönség elé, miközben tréfáival összeköti, az egymást követő műsorszámokat.

bohoc 2.thumbnail A mai világban az emberek öröm- és nevetéshiányban szenvednek. Maguk is érzik, hogy szükségük van a vidámságra, ezért az egyik leggyakoribb kérdés a cirkuszok pénztáránál: „na és milyen a bohóc?" Az utóbbi években sokat változott a bohóc-számok stílusa. Régen a kiöregedett artisták lettek kényszer-bohócok. Most ez már önálló műfajjá vált. Nagyon fontos, hogy a bohóc külseje, személyisége, kisugárzása, megnyerő legyen, hogy ne furcsa sminkjével és öltözetével akarjon nevettetni. Davis bohóc, az egyik legnagyobb egyéniség, főleg a közönség szimpátiájának elnyerésére épít. Bevonja a nézőket, de nem teszi őket nevetségessé. Közös játékot alakít ki, gyakran még a gyerekekkel is. Bejön a porondra, mint egyszerű ember, a közönség előtt sminkel, ott válik bohóccá és a műsor végén nagyon megható módon változik vissza hétköznapi emberré.

bohoc 3.thumbnail A műsorban persze mások is fellépnek, hiszen nagyszerű artistáink vannak. Ezen a nyáron végre többségében magyar művészeknek tapsolhat a közönség. Szebasztián és Krisztina átváltozó művészek. Ez cirkuszokban ritkán, inkább varietékben látható műfaj, melyben a művészek a közönség szeme láttára, a másodperc tört része alatt öltöznek át úgy, hogy azt nem is képes senki szemmel követni. Csak ámulni lehet az elegancián, a nagyszerű táncon, ahogy előadják legújabb produkciójukat, melyet a magyar közönség láthat először. A nagyvilágban csak az után mutatkoznak majd be vele, ha itthon elnyerték a nézők tetszését.

Az Astorelli juniors egy hosszú éveken keresztül működő nagyhírű gumiasztal csoport újjá születése. Négy – mint a nevük is mutatja – ifjú artista, akik a MACIVÁ Artista Stúdiójában tanulták meg az akrobatika csínját-bínját. Fergeteges, fiatalos lendülettel és dinamikával mutatják be a szaltók hatalmas tárházát és ezek ritka kombinációit. Ugyancsak ugrócsoport a Duo Kisfaludi, egy hagyományosan magyar műfaj, az ugródeszka akrobatika képviselői. Fiatal koruk ellenére, már 19 éve dolgoznak együtt.

A nyári műsorban a magyarok mellett orosz artisták lépnek fel. Milena Sidorenka előbb sportoló, később testnevelő-, majd cirkuszművészeti tanár volt. Ma már férjével együtt járja a világot, légtornászként a klasszikus légi balett elemeit ötvözi az újonnan kifejlesztett, levegő-akrobatika technikával.

bohoc 4.thumbnailA Quinterion egy néhány éve alakult csoport, akik a legutóbbi 8. Budapesti nemzetközi Cirkuszfesztiválon legjobb magyarként a bronz díjat kapták meg. Akrobatikus mutatványukban nagyszerűen ötvöződik, a mesejáték és a hagyományos magyar néptánc, modernizált formavilága. Modern hangszerelésű, magyar zenére egy történetet játszanak el.

A nézők nagy részét általában csodálattal tölti el a zsonglőrök ügyessége, pedig sokan nem is tudják, hogy ezt a műfajt lábbal is lehet művelni! Márpedig Donnert Katalin, a nagyhírű állatidomár, artista dinasztia egyik legifjabb tagja, lábbal zsonglőrözve, mutat be egészen különleges dolgokat, ráadásul nagyon harmonikus elegáns mozgással.

bohoc 5.thumbnailNereus Éva a Stokholmi Női Cirkuszfesztiválon elnyerte a „Circus Princessa" díjat, bronz díjat kapott a Párizsi Cirkusz Fesztiválon és Magyarországon a Porond Csillaga díj boldog birtokosa. Ami szépség, báj, erő és hajlékonyság csak elképzelhető egy kézegyensúlyozó számban az mind benne van az ő mutatványában! Férje, Nereus Lajos, a ZSONGLŐR így csupa nagybetűvel. Ő is számos, rangos díj birtokosa. Amit ma egy zsonglőr tudhat, azt ő tudja. Egészen egyedülálló a műsora, hiszen „minden hangszeren játszik" ahogy mondani szokták. Hét labdát, hét buzogányt és tíz karikát dob. Talán egyedül van a világon, aki mindezt együtt képes megcsinálni!

Ha pedig már a különlegességeknél tartunk, ebbe a sorba illik Demjén Natália is. Az utóbbi időben mintha elfelejtették volna artistáink, hogy a porondon zenélni is lehet. Ő az, aki légtornász, hegedűs és ráadásul gyönyörűen énekel. Mindezt egyetlen műsorszámban látni, igazán kuriózum, annál is inkább, mert úgy hegedül, hogy közben fejjel lefelé lóg a szeren.

bohoc 6.thumbnail Cirkuszi előadás elképzelhetetlen állatszámok nélkül. Nos, ezekben sem lesz hiány. Aki még nem látott oroszlánokat keringőzni, annak ezt feltétlenül meg kell nézni! Idomítójuk Vladiszlav Goncharov, aki legutóbb a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon aratott hatalmas sikert és hozta el a fesztivál arany díját. Az ő előadásában, nem az a fő attrakció, amit csinál, hanem, hogy azt miképp viszi végbe. Elegáns és könnyed. Itt nincs ostorpattogtatás. A pergő ritmusú zenére táncolva lépked a porondon, a táncával, a testtartásával dirigálja az állatokat – és azok engedelmeskednek.

bohoc 7.thumbnail Egy szál pálca van csak a kezében, azzal mutogat és a hét oroszlán mégis pontosan azt teszi, amit kell. Nem érezzük a veszélyt, legszívesebben bemennénk megcirógatni a hatalmas gyönyörű cicákat, feledve azt, hogy igazából azok vadállatok. Szemlátomást, ők maguk is megfeledkeznek erről, mert az idomár még a fejét is beleteszi az oroszlán szájába!

A másik állatos műsorszám ennél azért kevésbé veszélyes, bár szintén nagyon látványos. Kicsit kiveszőben van a műfaj, az utóbbi húsz évben nem is láthattak a nézők a budapesti cirkusz porondját igazi „dzsigit számot" Ezt az akrobatikus lovas műfajt a kozák lovasok vitték be a cirkuszokba, hatalmas sikert aratva vele a világ minden táján. A Sanyina akrobata csoport méltó folytatója, a nagynevű elődök által megalapozott kozák lovas művészetnek.

A Fővárosi Nagycirkuszban – egy rövid júniusi szünetet leszámítva – egészen augusztus végéig lesz látható ez a műsor. A nézőtér már légkondicionált, most a szünetben az emeleti üléseket fogják kényelmesebbre cserélni. Még korábban viszont, 2010. április 17-én, Budapesten is ünnepelni fognak, együtt a világ cirkuszművészeivel. Az Európai Cirkusznap alkalmából a Nagycirkusz előtt, az utcán felállított színpadon egész nap változatos műsor zajlik majd – megtekintése ingyenes!

http://www.fnc.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.