2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Rotary Magyarország csatlakozottt a Gift of Life nemzetközi segély-programhoz

9 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/38316"><img class="image image-preview" src="/files/images/Boroka1.jpg" border="0" width="405" height="73" /></a></span></p><p>A Rotary International,  a Rotary Magyarország,  a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Segítő Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány  2010. március 24-én a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben aláírta az  „Adjunk életet ajándékba" elnevezésű nemzetközi programhoz való csatlakozás dokumentumát. </p><p>

 

boroka1

A Rotary International,  a Rotary Magyarország,  a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Segítő Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány  2010. március 24-én a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben aláírta az  „Adjunk életet ajándékba" elnevezésű nemzetközi programhoz való csatlakozás dokumentumát.

 

boroka1

A Rotary International,  a Rotary Magyarország,  a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és a Segítő Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány  2010. március 24-én a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben aláírta az  „Adjunk életet ajándékba" elnevezésű nemzetközi programhoz való csatlakozás dokumentumát.

Az eseményen jelen volt  

John Kenny, a Rotary International (RI) világelnöke,
Dr. Cseri Miklós, a Rotary Magyarország kormányzója, 
Dr. Szatmári András, orvos-igazgató, 
Dr. Kalmár László, orvos-igazgató. 

john kenny, a rotary international (ri) világelnökeJohn Kenny, a Rotary International (RI) világelnökeA nemzetközi programhoz való csatlakozás kapcsán  dr. Weithaler Annamária, egészségügyi koordinátor, az esemény háziasszonya köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette Pálfi Boróka, a  jószolgálati kezdeményezés keretében Budapesten megoperált nagyváradi kislány kórtörténetét, s levetítették a kislány szívműtétjének filmjét,  a Duna Televízió dokumentum-alkotását.  

A most hétéves kislány súlyos szívbetegségét, a felső kamrák rendellenességét a gyermek néhány hónapos korában fedezték fel, mostanára elkerülhetetlenné vált a szívműtét a túléléséhez. A műtét 5 millió Ft-os költségének előteremtését a Segítő Jobb alapítvány közreműködésével a Rotary Klub vállalta.  

Az együttműködés keretében a múlt hét során megoperált Pálfi Boróka a műtét után már jól érzi magát, s rövidesen hazatérhet Nagyváradra.

Hartyánszky István professzor, a gyermek-szívsebészeti osztály vezetője, a műtétet végző főorvos elmondta,

a műtét viszonylag egyszerű volt,  Offner Péter főigazgató főorvos pedig hozzátette,  a tíz éve működő Gyermekszív Központ európai színvonalon képes minden olyan beavatkozás elvégzésére, melyet a nemzetközi színvonal megkíván.  20-30 éve az ilyen elváltozásokkal született gyermekeknél halálos volt a szív rendellenessége, hazánkban is komoly gondot jelentett, ma pedig egyetlen gyermeket sem kell elveszítenünk emiatt.

A határon túli gyermekek ellátásáról

A három aláíró által szignált megállapodás szerint; 

az Alapítvány kezeli a beavatkozásra váró betegek előzetes szűrésének szervezését, majd a budapesti Kardiológiai Intézetbe való irányítását,

a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet  végzi a betegek gyermekek kardiológiai és szívsebészeti kezelését,  

a Rotary Magyarország pedig minderre biztosítja a pénzügyi fedezetet.

Az előzmények:

A Rotary Magyarország, valamint a Gift of Life International (Adjunk életet ajándékba)  amerikai nonprofit szervezet

az elmúlt évben megkereste az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központját, s vezetőjének,

Szatmári András professzornak felajánlották, anyagilag támogatják a Magyarország határain túlról érkező, szívsebészeti ellátásra szoruló gyermekek kezelését.  A Kardiológiai Intézet javaslatára bevonták a szervezésbe és kiválasztásba az idevágó tapasztalatokkal bíró Alapítványt is.

A budapesti gyermek-szívsebészeti klinika világszínvonalú szakmai munkája tette lehetővé a Rotary Magyarország csatlakozását ahhoz a  Gift of Life  nemzetközi programhoz,  amely felkutatja a szívbetegséggel született gyermekeket és finanszírozza gyógyításukat. 

A szívbeteg gyermekek megmentése minden kultúrában és minden nyelven találkozik a jóérzésű emberek támogatásával.  A segítségnyújtás ténye visszahat magára a segítséget adóra is.  Ezt a jelenséget Robert Donno,

a 2010-2011-es New York-i Rotary kormányzó  is tapasztalta, amikor 1975-ben az első GOL  gyermeknek, (http://www.giftoflifeinternational.org/) Grace-nek az apja zokogva köszönte meg a lányának ajándékozott életet.  

Azóta már több mint  11-ezerszer ismétlődött meg ez a jelenet a világban, különböző nyelveken, különböző országokban.

Miért is van szükség a támogatásra?

Kercsmár András,  a Rotary Magyarország kormányzója elmondta, a Pálfi család azonnali segítséget kapott, de tudni kell,  háromszáz határon túli szívbeteg gyerek szerepel a műtétre várók listáján.  Románia EU felvétele óta a támogatást korábban biztosító alap nem érhető el Romániában, bizonyos, a tagállamokra vonatkozó uniós előírások miatt.  Cselekedni kellett, mivel Magyarországon működik az utolsó olyan központi hely, ahol a szívbeteg csecsemőket el tudják látni. Magát a műtéti technikát húsz évvel ezelőtt a Rotary segítségével tanulták meg orvosaink, ezt kívánják tovább-hasznosítani a segítségre várók körében.  Az erdélyi kollégákat a magyar orvosok készítették fel pl. az ultrahangos vizsgálatok elvégzésére, a témába vágó betegségek megbízható kiértékelésére, így a Budapestre gyógyulni indulókat szakmailag megbízhatóan, egyértelműen tudják kiválasztani.

A magyarországi kis szívbetegek teljeskörű ellátásán túl, a következőkben további tíz gyermek számára lesz lehetőség hasonló műtéti beavatkozásra.

Friss hír a nemzetközi Rotary szervezetből;  Salvadorból is érkeznek hozzánk gyógyításra váró betegek, kiket a Rotary vont pártfogásába, a szervezet hosszú távú programjának megfelelően.

Elhangzott; természetesen Magyarország és az Intézet, a világszínvonalú Gyermekszív Központ nem képes felvállalni minden határon túli rászoruló ellátását, de az alapítvány és a Rotary hatékony támogatása érezhető javulást hoz számukra.

Dr. Fekete Farkas Pál  gyermekkardiológus fáradhatatlan munkájához köthetők  a Gift of Life magyar vonatkozású előzményei.  1991 és 1994 között a Rotary International támogatásával az  RC (Rotary Club) New Jersey és az

RC Budapest  negyven, rendkívül súlyos állapotú magyar szívbeteg gyermek műtétjét segítette az USA-ban.  

A program összköltsége kb. 2,8 millió dollár volt,  mely összeget az említett amerikai klub gyűjtötte össze.  

A magyarországi kivizsgálás, a műtétre alkalmas betegek kiválasztása,  a betegek és a kísérő szülők utazási költségeinek előteremtése és az adminisztratív teendők, mind az RC Budapest feladata volt.  A program keretében 25 kardiológus, szívsebész és altatóorvos  háromhónapos továbbképzésen vett részt New Yorkban, a Schneider Hospitalban.
 
Cseri Miklós,  a Rotary Magyarország kormányzója rámutatott,  a válság idején felértékelődik a civil szervezetek szerepe a társadalomban.  Tapasztalható, hogy rohamosan nő a rászorultak száma, a segíteni képeseké  pedig drasztikusan csökken.  A kormányzó kifejezte meggyőződését,  hogy a Rotary tagjai belülről látják, s igen jól ismerik a válságot,  tudják, ki van bajban, s hogy melyik ágazat vészelte át a nehéz időszakot, így fel is tudják mérni, kiket lehet megszólítani.  Ennek köszönhető, hogy képesek célzott forrásokat mozgósítani egy-egy jótékonysági humanitárius projektjük anyagi hátterének biztosítására.

Mit kell tudnunk a Rotary-ról? 
A Rotary a világ egyik legnagyobb civil-szervezete,  200 ország  34-ezer klubjában több mint 1,2 millió rotarista végez önkéntes, önzetlen munkát és segít, ahol tud.  Tagjai a társadalom és a gazdasági élet minden területét képviselik. A Rotary nemzetközi szinten elkötelezett a gyermekbénulás, az analfabetizmus elleni harcban, s a tiszta vízért, az oktatás és az egészségügy minden ember számára elérhető minimális feltételeiért folytatott küzdelemben. Kiemelt feladatának tekinti a szervezet, hogy a nemzeti projekteken túl, figyelemmel kísérje, segítse  az egyes országokban, a klubok közvetlen környezetében élő,  támogatásra szoruló társadalmi rétegek sorsát.

Magyarország 2007. július 1-je óta  önálló területként, District-ként jelenik meg a szervezetben,  a 45 hazai  klubban 1.044 fő vállal jószolgálati feladatokat. (http://www.rotary.hu/)


 

John Kenny RI világelnök és felesége magyarországi látogatásának szakmai programja:

Megismerkedik az RC Szentendre jószolgálati projektjeivel,  találkozik  az RC Tabán és az RC Budapest Budavár  tagjaival.  Megtekinti az RC Miskolc-Tapolca projektjeit,  megismerkedik a Megyei Kórház Gyermek Eü. Központ támogatásával, a Csángó Projektel.   A helyi Rotary emlékmű megkoszorúzása után látogatást tesz a barlangfürdőben, majd  Lillafüreden  a Palota Szállónál emlékszalagot helyez el az első hazai Rotary District megalakulásának (1933) emléktáblájánál.  A Világelnök találkozik a két régió és az Észak-Kelet-Kárpátok RC tagklubjainak  képviselőivel, Paul Harris-díjakat ad át,  majd Egerben találkozik a polgármester kíséretében üdvözli a Rotary Club Eger tagjait, a város képviselőtestületét és a helyi médián át a város lakóit.  Az Érseki Palotában találkozik Dr. Ternyák Csaba érsekkel. Mosonmagyaróvárott meglátogatja a Karolina Kórház-Rendelőintézetében a  fogyatékkal élő gyermekek részére létrehozott fogorvosi rendelőt, ahol dr. Budaházy György főorvos (RC Mosonmagyaróvár) kalauzolja.  A Nyugat-Magyarországi Egyetem Biotechnológiai és Kutató Intézetében az elnök találkozik az  RC Mosonmagyaróvár és a régió klubjainak tagjaival.

 
John Kenny világelnök közreadta éves útmutatását:

A klubtagok tegyék a 2009-2010-es időszakot nagyon sikeres és teljes Rotary évvé.

A Rotary tagok emlékezzenek mindig a Rotary iránti személyes felelősségre és eszményekre;  a jövő felé vezető utat kijelölő  2007-10-es Rotary International Stratégiai Terv  jelölései alapján.

Az eljövendő évekre vonatkozó tervet a Rotary tagközössége határozta meg, s hét prioritás alkotja. 

Az Elnöki Program megadja a stratégiai terv első hat prioritásához kapcsolódó intézkedéseket, ahol fontos   

az egészség, az éhség, az írástudás és a víz kérdéseivel való foglalkozás.

A hetedik prioritást a stratégiai tervezés folyamata jelenti, a világszervezetként való működés fenntartása.

A tevékenységek nagyságrendje legyen arányos a klub taglétszámával, képességeikkel, érdeklődésükkel valamint szakértelmükkel.   A tagok gondolják át, hogy klubjuk mely projekteket vállalja, és munkálkodjatok azon, hogy valódi szükségletek kielégítésére kerüljön sor együttműködő, fenntartható és felelős módon.

http://www.rotary.org/

http://www.rotary.hu/

http://www.kardio.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.