2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kezdődik a nagyhét

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/38345"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Palm_Sunday.thumbnail.jpg" border="0" width="74" height="100" /></a></span> <p>Virágvasárnappal - idén (2010.) március 28-án - megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó, legintenzívebb időszaka. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.</p><p>

 palm sunday.thumbnail

Virágvasárnappal – idén (2010.) március 28-án – megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó, legintenzívebb időszaka. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.

 palm sunday.thumbnail

Virágvasárnappal – idén (2010.) március 28-án – megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó, legintenzívebb időszaka. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.

Krisztus a Biblia tanúsága szerint a zsidó peszah előtt néhány nappal vonult be Jeruzsálembe. Három evangéliumban is szerepel, hogy Jézusnak ekkorra már országos híre volt, ezért a zarándokok egybegyűltek megérkezésekor, mert azt hitték, megkezdődött a messiási korszak, amely megszabadítja őket a római elnyomástól. A tömeg jólétet, boldogságot és nemzeti dicsőséget várt a Megváltótól. Jézus azonban, bár az ünneplést elfogadta, elvárásaiknak mégsem tett eleget: nem lépett trónra, nem koronáztatta meg magát, nem szított lázadást a római császársággal szemben. Az ünnepélyes bevonulás után a zsidóság vezetői nem vállalták a nyílt fellépést Jézussal szemben, néhány napra rá viszont elfogták és elítélték. Ezekből az eseményekből eredeztethető a kereszténység húsvéti ünnepköre.

A virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik, amelynek során a hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek is hódoltak Krisztus előtt. A virágvasárnapi liturgia része az a körmenethez szorosan kapcsolódó szertartás, amelynek során a hívek által hozott barkákat a pap megáldja.

Virágvasárnap mindig Jézus szenvedéstörténete, a passió hangzik fel dramatizálva az evangéliumból. Az Egyház ezzel a liturgikus elemmel is azt jelzi, hogy a dicsőséges bevonulás csak az első lépése volt Jézus szenvedésének és halálának, amelyre a megváltáshoz elengedhetetlenül szükség volt.

Huszonöt éve a virágvasárnap egyben az ifjúság világnapja is a Katolikus Egyházban. II. János Pál pápa azért ezt az ünnepet szentelte a fiataloknak, mert a virágvasárnapi liturgiában vesznek részt leghangsúlyosabban a gyermekek. Arra is emlékezik ugyanis e napon az Egyház, hogy Jézust Jeruzsálembe való bevonulásakor a kicsinyek lelkesen köszöntötték, és pálmaágakat borítottak le eléje.

A világnapot, amelynek alkalmából XVI. Benedek pápa immár hagyományosan üzenetet intéz a világ fiataljaihoz, hazánkban is megünneplik. A Szombathelyi Egyházmegye hagyományteremtő célzattal ifjúsági találkozót rendez a virágvasárnapot megelőző szombaton Zalalövőn. Az egész napos találkozó keretében Bíró László tábori püspök tart előadást a hivatásról 10 órától. Ternyák Csaba érsek pedig az egri bazilikában mutat be ifjúsági szentmisét virágvasárnap 10 órakor.

Virágvasárnap szamárháton vonul a templomhoz a ferences házfőnök

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhely nagyheti liturgikus eseményei:

Virágvasárnap vigíliája (március 27.) 18:30 vesperás, a nagyhét ünnepélyes megnyitása. Virágvasárnap (március 28.) 9:00 szentmise (énekes passióval), 11:00 Urunk ünnepélyes bevonulása – barkaszentelés, stációs liturgia – a pap Urunk bevonulását megjelenítve szamárháton vonul végig a leterített ruhákon, ágakon – passió.

Nagycsütörtök (április 1.) 7:30 lamentáció, 16.30 lelkigyakorlatos elmélkedés 18:00 az Eucharisztia alapításának szentmiséje, lábmosás, oltárfosztás, oltármosás, búcsúbeszéd szertartása, virrasztás, szentségimádás, 21:45 kompletórium 

Nagypéntek (április 2.) 9:00 lamentáció, 10.15 lelkigyakorlatos elmélkedés, 12:15 napközi imaóra, 15.30 lelkigyakorlatos elmélkedés 16:45 keresztút, 18:00 Urunk szenvedésének liturgiája, virrasztás a szentsír mellett, 21:45 kompletórium 

Nagyszombat (április 3.) 9:00 lamentáció, 10.15 lelkigyakorlatos elmélkedés, a nap folyamán szentsír-látogatás, 12:15 napközi imaóra, 16.30 lelkigyakorlatos elmélkedés 17:30 vesperás, 20:00 húsvét vigíliája

Húsvét (április 4.) 9:00 szentmise, ételszentelés, 11:00 körmenet, majd ünnepi nagymise

Gyónási lehetőség a nagyhét minden napján: 8:00-20:00, kivéve a szentmisék alatt.

Szállásfoglalás a 06 32 471 559 es telefonon, vagy a szentkut@ofm.hu címen.

(MKPK titkárság+Ferences sajtószolgálat)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.