2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Prága, Párizs, Varsó

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/47505"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Notredame.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Kifelé megyünk a télből, közeleg az idegenforgalmi szezon, megélénkül az utazási irodák tevékenysége. Látszik ez abból is, hogy a Budapesten dolgozó, francia, cseh és lengyel idegenforgalmi képviselet vezetői úgy döntöttek, együtt tartják az idei első bemutatkozásukat. A szaksajtó munkatársait a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházba hívták meg.</p><p>

 

notredame.thumbnail Kifelé megyünk a télből, közeleg az idegenforgalmi szezon, megélénkül az utazási irodák tevékenysége. Látszik ez abból is, hogy a Budapesten dolgozó, francia, cseh és lengyel idegenforgalmi képviselet vezetői úgy döntöttek, együtt tartják az idei első bemutatkozásukat. A szaksajtó munkatársait a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházba hívták meg.

 

notredame.thumbnail Kifelé megyünk a télből, közeleg az idegenforgalmi szezon, megélénkül az utazási irodák tevékenysége. Látszik ez abból is, hogy a Budapesten dolgozó, francia, cseh és lengyel idegenforgalmi képviselet vezetői úgy döntöttek, együtt tartják az idei első bemutatkozásukat. A szaksajtó munkatársait a Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházba hívták meg.

betty1.thumbnailA CzechTourism budapesti vezetője, Léderer Betty elsőként a versenyképes áraikra hívta fel a figyelmet. Amikor nálunk már a tavaszi szünet van az iskolákban, az Óriáshegységben még tart a síszezon. Egy kétgyermekes család – az útiköltséget nem számítva – 130 ezer forintból síelhet egy hétig. Eben szállás, étkezés, síbérlet, még uszodai és múzeumi belépő is van mind a négy személyre! Prágában az idén sem vált nemkívánatossá az Operabál, a díszvendége egy kambodzsai hercegnő volt. Érhető, ha a rendezvény vonzotta a külföldieket. Más jel is mutatja, hogy Csehországban nem csak beszélnek az idegenforgalom fontosságáról. Olyan ötletes, humoros reklámfilm mutatja be az országot, hogy csak csendes irigységgel néztük, bár nekünk is volna hasonló!

praga.thumbnail Az ajánlatok középpontjában Prága áll, a városnak minden évszakban megvan a maga varázsa. Van viszont egy másik fővárosuk is; a sörivás világbajnokainak otthona, Pilsen – a sör fővárosa. Ide minden sörkedvelőnek legalább egyszer életében el kellene zarándokolnia. A dél-csehországi Český Krumlovban az egész éven át tartó programsorozat az egyik legjelentősebb cseh nemesi család életét eleveníti fel. A Rožemberk dinasztia egykor az egész ország egyhetedét uralta, 52 város 750 falu tartozott hozzájuk – négyszáz évig. A család utolsó tagja 1611. november 6-án halt meg, azóta ismét pont négyszáz év telt el. Az évforduló kapcsán a székhelyen hatalmas ünnepséget tartanak, de az ország más vidékein is látványos rendezvényeket szerveznek.

pataki1.thumbnail A francia képviselet vezetője, Elisabeth Parragh-Pataki szerint elég lassan indult be az idei forgalom, de az év végére – azt várja – pozitív lesz a mérleg, a korábbiakhoz viszonyítva. A Magyarországon is kedvelt síparadicsomokban ott is sokáig tart még a szezon és Párizs népszerűségével semmi sem vetekedhet. Van benne 175 múzeum, kétszáz templom, de csalogató kis passzázsok, borozók, falusias hangulatú utcák éppúgy fellelhetők a városban. A statisztikák azt bizonyítják, hogy a francia már tizennyolc éve a világ leglátogatottabb országa. Nem is érdemes máshová menni, mert itt minden megtalálható!

korzika.thumbnail Negyvenezer műemlékük mellett, a hetven világörökségi nevezetesség közül 30 Franciaországban van. Csodálatos kastélyok sorakoznak a Loire-völgyén kívül is, a zarándokutak közül pedig elég csak Lourdes-t említeni. A huszonkét régió szinte ugyanannyi önálló országnak tekinthető. Az 5500 km hosszú tengerpart roppan változatos. A hegyek tetején megbújó kis falvak látogatói ismerik csak fel igazán, mennyire elválaszthatatlan része a francia kultúrának a gasztronómiai különlegességek szinte kimeríthetetlen sokasága. No és ott van Korzika, a szépség szigete, a partjain mediterrán, feljebb viszont alpesi jellegű. Mostanában egyre többen járják be az országot önállóan, kényelmesen, bérelt kis hajókkal, a csatornák folyócskák útját követve. Ám ennek az ellenkezőjére is van lehetőség. A 800 kilométeres Párizs – Marseille távolságot a TGV három óra alatt teszi meg és csak alig drágább, mint a „rendes" vonat.

 bakonyi1.thumbnailLengyelországnak csak 16 régiója van, de természeti szépségekben ott is mindegyik roppant gazdag – állította fel a párhuzamot Bakonyi Erika, a lengyel képviselet vezetője. Magyar szemmel nézve előnye, hogy az ország igen közel van hozzánk, autóval is elérhető pár óra alatt. Varsóról joggal mondható el, hogy Európa főnix madara. A németek annyira elpusztították, hogy még egy másik főváros létesítésének a gondolata is felmerült. A lengyelek a nehezebb megoldást választották: festmények alapján eredeti formájában állították helyre az óvárost, a város modern része pedig ma már Manhattan-nel vetekszik.

var1.thumbnail Igyekeztek mindent az eredeti formájában felépíteni, megóvni. Nedec vára 1945-ig magyar kézben volt, ma múzeum. Innen indul a dunajeci tutajozás. Krakkóban ötszáz étterem, kávézók, jazz-klubok várják a vendégeket, még a régi tejbüfék is léteznek – persze ötcsillagos szálloda is van. Wieliczka a világ legrégebbi vállalkozása. A 350 kilométeres földalatti múzeumban csodás sószobrokat találunk. Zakopanéban nem csak síelni érdemes, a folklór fesztiválok is érdekesek. Északon az ötszáz kilométeres, homokos tengerparton az asztmás gyerekek találnak gyógyulást. Közben Gdansk is belépett a műemlék-városok sorába, az óvárost itt is teljesen helyreállították. Alsó-Sziléziában pedig több kastély van, mint a Loire-völgyében! Végül az sem árt, ha a focirajongók máris a telefon után nyúlnak: a 2012-es lengyelországi Európabajnokságra a jegyek már foglalhatók!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.