2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sikertörténet a V4-ek együttműködése

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/47558"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/v4.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Sikertörténet a V4-ek együttműködése, és az emberek is szeretik - nyilatkozta  Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában a visegrádi országok pozsonyi találkozója kapcsán kedd este. Mint mondta: gazdaságilag is jelentős súlyt képviselünk az európai piacon belül, összefogva pedig lobbierőnk sem csekély. Állítása szerint a szlovák-magyar konfliktusok megoldásában is segített már a V4 együttműködés.<strong>  </strong> </p><p><span class="inline inline-left"><a href="/node/47558">

v4.thumbnailSikertörténet a V4-ek együttműködése, és az emberek is szeretik – nyilatkozta  Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában a visegrádi országok pozsonyi találkozója kapcsán kedd este. Mint mondta: gazdaságilag is jelentős súlyt képviselünk az európai piacon belül, összefogva pedig lobbierőnk sem csekély. Állítása szerint a szlovák-magyar konfliktusok megoldásában is segített már a V4 együttműködés.  

v4.thumbnailSikertörténet a V4-ek együttműködése, és az emberek is szeretik – nyilatkozta  Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában a visegrádi országok pozsonyi találkozója kapcsán kedd este. Mint mondta: gazdaságilag is jelentős súlyt képviselünk az európai piacon belül, összefogva pedig lobbierőnk sem csekély. Állítása szerint a szlovák-magyar konfliktusok megoldásában is segített már a V4 együttműködés.  

"Az a tény, hogy húsz éves a Visegrádi Négyek együttműködése, ez önmagában is siker. Egy generáicó – Lech Walesa, Vaclav Havel, Antall József, Göncz Árpád – létrehozta, és azóta már a második generáció viszi tovább és tartja fontosnak. Akkor is, ha néha egyes politikusok kételkedtek benne, úgy gondolták, hogy ez pótléka lehet az EU-csatlakozásnak" – nyilatkozta Balázs Péter. Az emberek szeretik, jobban, mint a magyar-szlovák, cseh-lengyel kapcsolatokat. A visegrádi négyes egy sikertörténet – tette hozzá a külügyi szakember.

A gyakorlati háttere ennek az, hogy újjászületett Visegrád azt követően, hogy túljutottak a tagállamok az EU- és a NATO-csatlakozáson. Addig valóban voltak félelmek attól, hogy bennünket majd egy kis külön csoportba sorolnak,de nem ez történt – tette hozzá.

Próbálgatjuk, mire vagyunk elegek

Bent vagyunk az EU-ban és a NATO-ban, és most egyre jobban próbálgatjuk négyesként a közös súlyunkat, hogy mire is vagyunk képesek – folytatta a volt külügyminiszter. Az EU-ban, de a NATO-ban is volt rá példa, hogy balkáni ügyekben közösen szólaltunk meg. "Együtt hatvanhárom millió embert képviselünk. Ha együtt beszélünk, ennek súlya van" – szögezte le a nyilatkozó.

Viszont – súly ide vagy oda – mégsem sikerült megoldani a négyes keretében a szlovák-magyar konfliktusokat – vetette fel a Közbeszéd.

A négy állam között egyetlen konfliktusfront létezik, a Magyarország és Szlovákia közötti – hangzott a vélemény. Balázs Péter szerint a magyar-szlovák konfliktus hol "nagyon van, hol kicsit van"; a nyelvtörvényen például túljutottunk, és legalábbis egy kibontakozás felé el is mozdultunk.

A legsúlyosabb konfliktushelyzetekben viszont segített a visegrádi fórum – emlékezett vissza saját külügyminiszterségére is Balázs Péter, mondván: összejöttek az államok, tágabb "családi körben, csehek és lengyelek figyelő tekintete mellett", és ott bizony sikerült kicsit oldani, előre vinni az ügyeket anélkül, hogy tovább éleződött volna a szlovák-magyar viszony.

Nagy piac, jó érdekérvényesítés

Ez egy nagy piac -reagált a V4-ek gazdasági súlyát firtató kérdésre Balázs Péter. Akkora, amekkora Franciaországgal, Olaszországgal vagy Angliával vetekszik, ezt a beruházók is tudják. Mióta pedig nincsenek határok a V4-ek között, még jobban értékesíthető ez a piac – tette hozzá

Ami az érdekérvényesítő képességet illeti – együttesen megszólalva az is nagyon nagy – hangzott az interjúban. "Ezt már kipróbáltuk. Sikeresen lobbizunk az EU-ban azért, hogy az észak-déli vezetékek megépüljenek; hogy összekapcsoljuk Szlovákiával gázvezetékeinket EU-pénzen, hogy észak-déli autópályát szeretnénk építeni -ehhez mind a négyen kellünk" – hangoztatta Balázs Péter a Közbeszédnek adott interjújában.

Pintér Attila/DunaTV

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.