2024.július.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Andrássy-negyed a Szépművészeti bővítése helyett

2 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/47664"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szepmuv_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Miután a kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésének már elkészült terveit, úgy határozott, hogy inkább ne a térszint alatt, hanem felett valósuljon meg egy másik, komplexebb fejlesztés. </p><p> 

 

szepmuv 1.thumbnailMiután a kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésének már elkészült terveit, úgy határozott, hogy inkább ne a térszint alatt, hanem felett valósuljon meg egy másik, komplexebb fejlesztés.

 

 

szepmuv 1.thumbnailMiután a kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum föld alatti bővítésének már elkészült terveit, úgy határozott, hogy inkább ne a térszint alatt, hanem felett valósuljon meg egy másik, komplexebb fejlesztés.

 

Az új koncepció lényege a kulturális tengely a Budai Vártól a Városligetig. A világörökség részét képező útvonalon és közvetlen közelében sok fontos múzeumi, színházi, zenei intézmény otthona van már. Szinte mindegyikük évtizedek óta nélkülözi a szükséges felújításokat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkársága és Baán László főigazgató 2011 végéig kidolgozza azt a kulturális koncepciót, amely tíz éven belül megvalósítható ahhoz, hogy létrejöjjön egy európai összehasonlításban is kiemelkedő minőségű városi szövet, az Andrássy-negyed – mondta Szőcs Géza államtitkár. A térszint alatti bővítésre szánt, most felszabaduló eu-s forrásokat a legszükségesebb feladatokra fordítják.

   A tér alatti bővítés helyett a Műcsarnok és az Ajtósi Dürer sor közötti több tízezer négyzetméteres területen, az Ötvenhatosok terével együtt jöhetne létre a Szépművészetihez tartozó új, a 21. századi elvárásoknak megfelelő épület, de fizikailag csatlakozik a múzeumhoz. A Szépművészeti mellé és alá tehát nem kerül újabb épület. Az eddigi több tízmilliós tervezést állami pénzből finanszírozták, az építés segítése viszont uniós forrásból származik, amelynek hasznosítása a magyar kormány belügye.

   Szőcs Géza államtitkár elárulta, hogy a jelenlegi 56-os emlékművet eltávolítják, oda visszaépülhet a Regnum Marianum, és több olyan intézmény kaphat helyet, amelyek kinőtték túlzottan értékes házaikat (Néprajzi Múzeum, a Várban lévő múzeumok stb.). Az uniós jóváhagyást meg kell várni. A jelenlegi keret 2013 végéig felhasználható.

D. I.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.