2024.július.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Végleges a Google Lunar X Prize listája — 17 ország 29 nevező csapata között a magyar Puli

7 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/47698"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_341.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="32" /></a></span> <p>Hivatalosan is felkerült a magyar <a href="http://pulispace.com/hu">Puli űrcsapat</a> a <a href="http://www.googlelunarxprize.org/">Google Lunar X Prize (GLXP)</a> elnevezésű nemzetközi megmérettetés végleges „rajtlistájára." A X Prize Alapítvány által 2007-ben meghirdetett verseny utolsó kilenc résztvevő csapatát <a href="http://www.googlelunarxprize.org/lunar/featured-article/final-team-roster-announced">február 17-én jelentették be</a>, miután a nevezés 2010. december 31-én végleg lezárult.</p><p> 

 image1 341.thumbnail

Hivatalosan is felkerült a magyar Puli űrcsapat a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű nemzetközi megmérettetés végleges „rajtlistájára." A X Prize Alapítvány által 2007-ben meghirdetett verseny utolsó kilenc résztvevő csapatát február 17-én jelentették be, miután a nevezés 2010. december 31-én végleg lezárult.

 

 image1 341.thumbnail

Hivatalosan is felkerült a magyar Puli űrcsapat a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű nemzetközi megmérettetés végleges „rajtlistájára." A X Prize Alapítvány által 2007-ben meghirdetett verseny utolsó kilenc résztvevő csapatát február 17-én jelentették be, miután a nevezés 2010. december 31-én végleg lezárult.

 

 A 17 ország összesen 29 nevező csapatából a fődíjat az nyeri majd, amely először juttat el – legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra, és ott megadott határideig különböző feladatokat hajt végre.

A csapatok 50 ezer dollárral nevezhettek a 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi megmérettetésre. A húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely egy adott határideig nemcsak elsőként juttat járművet a Holdra, hanem annak felszínén legalább 500 métert meg is tesz, és erről videót küld vissza a Földre.

A szervezők szerint a non-profit alapítványoktól kezdve, az egyetemi csapatokon át egészen a jól finanszírozott üzleti vállalkozásokig rendkívül változatos összetételű csapatok jelentkeztek. A résztvevők között már vannak olyanok is, akik helyet is béreltek azokon az űrhajókon, amelyek a Holdra juttatják a robotokat.

Peter Diamandis, az X Prize Alapítvány elnökének interneten elérhető videónyilakozata szerint a verseny meghirdetésekor gondolni sem merték volna, hogy ennyi nevező csapat gyűlik össze. Diamandis büszkén jelentette be, hogy a nevező csapatok már eddig is, csak a NASA-val több tízmillió dollár értékben kötöttek különböző szerződéseket tervezett Hold-misszióik kapcsán.

Az 50 ezer dolláros nevezési díjat – szinte az utolsó pillanatban – magán és céges támogatásokból összegyűjtő, fiatal tudósokból, mérnökökből és sok más terület önkéntes szakembereiből álló 30 fős magyar csapat a regisztrációt megkoronázó Master Team Agreement aláírását követően megkezdte a misszió részleteinek kidolgozását. A magyar Puli csapatvezetője, Dr. Pacher Tibor, nemzetközi űrprojektekben is résztvevő fizikus szerint az anyagi fedezet rendelkezésre állása esetén a Puli holdjárója legkésőbb 2014-ben érheti el a Holdat.

A Puli Hold-misszióját és ismeretterjesztéssel kapcsolatos elképzeléseit bárki támogathatja a legkisebb, ezer forintos felajánlással a Kis Lépés Klub tagságával, komolyabb felajánlással pedig a Puli Indítóállás közösség tagjaként, vagy egyéb szponzoráció formájában.

Az X PRIZE Alapítvány nyilvánosságra hozta a harmincmillió dollár díjazású Google Lunar X PRIZE verseny 29 regisztrált csapatának a hivatalos névsorát. Az eddig példa nélküli verseny célja, hogy a csapatok elküldjenek a Holdra egy robotot, amelynek legalább 500 métert kell megtennie ott, és videót, képeket, illetve adatokat kell visszaküldenie a Földre. A sokszínűséget és a részvételt felkaroló felfedezések új korszakának a letéteményesei ezek a csapatok, amelyek maguk is sokfélék: nonprofit társaságoktól kezdve egyetemi konzorciumokon át több milliárd dolláros üzleti vállalkozásokig képviselik négy kontinens tizenhét nemzetét. A történelem eddigi legnagyobb globális versenyét 2007-ben írta ki az alapítvány, győztest várhatóan 2015-ig hirdet majd.

A résztvevők hivatalos névsora

  • 1) Odyssey Moon, Man-sziget
  • 2) Astrobotic, Egyesült Államok
  • 3) Team Italia, Olaszország
  • 4) Next Giant Leap, Egyesült Államok
  • 5) Team FREDNET, Egyesült Államok
  • 6) ARCA, Románia
  • 7) Moon Express, Egyesült Államok
  • 8) STELLAR, Egyesült Államok
  • 9) JURBAN, Egyesült Államok
  • 10) Independence-X, Malajzia
  • 11) Omega Envoy, Egyesült Államok
  • 12) Synergy Moon, Egyesült Államok
  • 13) EuroLuna, Dánia
  • 14) SELENE, Kína
  • 15) White Label Space, Hollandia
 
  • 16) Part-Time Scientists, Németország
  • 17) C-Base Open Moon, Németország
  • 18) Selenokhod, Oroszország
  • 19) Barcelona Moon Team, Spanyolország
  • 20) Mystical Moon, Egyesült Államok
  • 21) Rocket City Space Pioneers, Egyesült Államok
  • 22) Space IL, Izrael
  • 23) Puli, Magyarország
  • 24) SpaceMETA, Brazília
  • 25) Plan B, Kanada
  • 26) Penn State Lunar Lion, Egyesült Államok
  • 27) Angelicum Chile, Chile
  • 28) Indus, India
  • 29) Phoenicia, Egyesült Államok

A mai bejelentésben hét új csapat szerepel: az amerikai Mystical Moon, egy igazi „rejtélyes csapat", amely nagyon keveset árul el magáról; az izraeli Space Il, amely célul tűzte ki a tudományos tudatosság népszerűsítését az izraeli fiatalok körében, valamint a nemzeti űripar fejlesztését; a fiatal magyar szakemberekből és az űrkutatás iránt lelkes érdeklődőkből összeállt magyar Puli; a brazil SpaceMETA, amely a vezeték nélküli és elektromos hálózati kommunikációs, illetve tervezési folyamatokkal foglalkozó induló cégek felépítésében szerzett tapasztalatokat; a kanadai Plan B, amely a szoftverek, a mikroprocesszorok, a kommunikáció, a távvezérlés és a robotrendszerek területén már meglévő technológiákat alkalmaz; az amerikai Penn State Lunar Lions, a Pennsylvaniai Állami Egyetem Alkalmazott Kutatási Laboratóriumának diákjait, tanárait és mérnökeit összefogó csapat; a chilei Angelicum Chile, egy diákokból, szakemberekből és mérnöki háttérrel rendelkező üzletemberekből álló csapat; az indiai Indus, az új cégek elindításában több mint tízéves tapasztalattal rendelkező vállalkozó vezetésével rajthoz álló csapat; valamint az amerikai Phoenicia, a Northrop Grumman Lunar Lande X CHALLENGE volt versenyzője, amely kisebb kilövési eszközök építésében érdekelt csoportoknak és cégeknek dolgozott.

Képaláírás: Huszonkilenc csapat érdemelte ki, hogy részt vegyen a legnagyobb nemzetközi versenyben, amelynek célja a robot alapú űrkutatás olcsó metódusainak a kifejlesztése.

„Elkezdődött a hivatalos magánverseny a holdra szállásért. Hihetetlen, hogy amikor kiírtuk ezt a versenyt, úgy gondoltunk, talán tucatnyi csapatnak lesz annyi tehetsége és bátorsága, hogy elinduljon" – mondta Peter Diamandis, az X PRIZE Alapítvány elnök-vezérigazgatója. „Most van csaknem harminc, hősies újítókból álló csapatunk, ők új utat mutatnak nekünk a Holdhoz". A regisztrált résztvevők hivatalos névsorát egy olyan időszakban hoztuk nyilvánosságra, amikor a holdkutatásnak ez az új korszaka jelentős elismerésnek és hitelességnek örvend. Nemrég a NASA, az Egyesült Államok civil űrhivatala jelentette be, hogy hat Google Lunar X PRIZE csapattól vásárol az innovatív holdmissziókhoz kapcsolódó adatokat és egyenként tízmillió dolláros szerződést köt velük. Ez az üzlet is jól mutatja, hogy az állami és a magán űrkutatás egyaránt fontos szerepet fog játszani abban, hogy a holdküldetések anyagilag fenntarthatók legyenek. „Egyes csapatok már megvásárolták az indítórakétákat, a tervezési folyamatok több fázisán is túl vannak, és láthattuk, hogy a NASA is elismeri ennek a versenynek az értékét azzal, hogy több versenyzőtől is vásárol adatokat – folytatta Diamandis. Szeretnék gratulálni a regisztrált csapatoknak. Izgatottan várjuk, hogy mit fognak elérni a következő években."

„A Wright fivérek első repülésétől Lewis és Clark expedíciójáig a legsikeresebb és forradalmi felfedezések gyakran vállalkozó kedvű kis csapatok nevéhez fűződnek" – mondta Tiffany V.C. Montague, a Google Space Initiatives vezetője. „Mi a Google-nál osztozunk az újítók globális csoportjának a szenvedélyében, amellyel megbirkóznak a kemény technológiai és tudományos kihívásokkal, és sok szerencsét kívánunk nekik a küldetés következő fázisához".

A verseny kiírása óta a csapatok névsora folyamatosan bővült. A versenyzők mindegyike elfogadta és aláírta a verseny kötelező szabályzatát. A regisztrált csapatokról, a verseny részleteiről és egyéb információkról a http://www.xprize.org/press-release/www.googlelunarxprize.org oldalon olvashat többet.

A Puli misszióját „nemzeti üggyé" tenni kívánó csapat háláját fejezi ki minden egyéni támogatójának és mindazon cégeknek, akik lehetővé tették a nevezést: 

Lunir Kft., Tallér Nyomdaipari Kft., EzIT, Galaktika, Kecskeméti Planetárium, Kezünkben a jövőnk!, Szonda Ipsos, Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara, a Puli Indítóállás Közössége, Kis Lépés Klub

http://www.pulispace.com/

www.facebook.com/pulispace

www.twitter.com/pulispace

www.youtube.com/pulispace

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.