2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Magyar Állami Operaház 2011/12-es évadja – ismertették a műsortervet

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/47755"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/operahaz_2.thumbnail.jpg" border="0" width="83" height="100" /></a></span> <p>Az ősszel kezdődő új évadban 225 előadást tartanak, benne 9 bemutatóval, köztük egy világpremierrel és egy operaházi bemutatóval, valamint magyar rendezők színrevitelében 7 felújítással. A dalszínház megvalósítja a világ első 3D-s vizuális technikát alkalmazó operaelőadását.

 operahaz 2.thumbnail

Az ősszel kezdődő új évadban 225 előadást tartanak, benne 9 bemutatóval, köztük egy világpremierrel és egy operaházi bemutatóval, valamint magyar rendezők színrevitelében 7 felújítással. A dalszínház megvalósítja a világ első 3D-s vizuális technikát alkalmazó operaelőadását.

 operahaz 2.thumbnail

Az ősszel kezdődő új évadban 225 előadást tartanak, benne 9 bemutatóval, köztük egy világpremierrel és egy operaházi bemutatóval, valamint magyar rendezők színrevitelében 7 felújítással. A dalszínház megvalósítja a világ első 3D-s vizuális technikát alkalmazó operaelőadását.

Az előadók között volt Horváth Ádám miniszteri biztos, akinek február végén lejár a mandátuma, de bejelentette, hogy megpályázta a főigazgatói státuszt. Elmondta, hogy a szezon fellépőinek 92%-a magyar, csak 8% a külföldi művész. Az előadások száma ugyan kevés, mégis megtartják a Májusünnepet, sőt, a várva-várt René Fleminget is láthatjuk a színpadon. Igyekszenek hazacsábítani a külföldön tartózkodó magyar híressségeket: Budai Líviát, Bretz Gábort, Rost Andreát, Komlósi Ildikót és másokat.

Győriványi Ráth György főzeneigazgató az új műsor terveit ismertette. Nemzeti büszkeségünk, Bartók Bélától A kékszakállú herceg vára szeptemberi premierjén nálunk mutatják be először a 3D-s élményt operai körülmények között, a velencei La Fenice színház együttműködésében, Renzo Cerbo rendező irányításával. Persze, alkalmas szemüveggel lehet majd csak látni, hogyan röpködnek a denevérek a dohos vár körül.

   Mivel az egyfelvonásos operát mindig kíséri egy másik, ezúttal Ravel Bolerója kerül színre – szintén 3D-s előadásban, szeptember 9-én.

Október 1-jén, a Zene Világnapján Verditől a Simon Boccanegra lesz műsoron, amit 1991 óta – hiába mindig siker – nem poroltak le a mi Operánkban. November 19-én örömmel látjuk megint Mozarttól az „operák operáját", a Don Giovannit. Új a díszlet Palladio vicenzai tervének mintájára, olasz rendezővel, olasz jelmez- és díszlettervezővel. Érdekessége még a női karmester: a neves Keri-Lynn Wilson.

Győriványi  szerint hiányt pótolnak a Wagner-darabok, elsősorban a Ring (a Gyűrű-tetralógia). A Rajna kincse például 2007 óta nem volt a kínálatban. 2012 januárjától az Andrássy úton a következő négy év alatt ismét bemutatják a Ring-ciklus darabjait. Rendezi, a díszletet és a jelmezeket tervezi: Achim Freyer. Karmesterek: Győriványi és Kovács János. Természetesen a húsvét körüli Parsifal előadásokat is megtartják. A Művészetek Palotájának Wagner-bemutatóit nem tekintik versenytársnak, lényeg, hogy az Opera rendszeresen műsorra tűzze. A Tannhäuser előadásokat Johan Botha, a dél-afrikai születésű tenor játssza.

2012. március 17-én a magyar Operaházban a csak 1934-ben bemutatott darab kerül színre: Richard Strasstól az Arabella. Karmestere Kocsis Zoltán, rendezője Marton László lesz.

   2012 júniusában soha nem látott bemutatót tartanak Rameau Hippolyte et Aricie című darabját Káel Csaba rendezésében és Vashegyi György karmester irányításával.

A Magyar Nemzeti Balett a 2011/12-es évadban

Eldar Aliev, a frissen megbízott balett-igazgató, aki csak tolmács útján tud kommunikálni a társulattal, a – közönségigényeket kiszolgáló – klasszikus darabokat tart műsoron a Seregi-trilógia mellett. A társulat repertoárját 2012-ben két művel gazdagítja: Prokofjev Hamupipőkéjével és Jarre A párizsi Notre-Dame című balettjével, francia alkotógárdával. Amennyiben A vágy villamosa siker lesz a MÜPÁ-ban, az Operaház is felveszi a műsorára.

A Budapesti Filharmóniai Társaság

Zenekara Christoph Eschenbach vezetésével két koncertet is ad, amellett vezényli a Parsifalt is. A decemberi hangversenyt pedig Rafael Frühbeck de Burgos vezényli.

A vezetőség ösztöndíjat ígért évi négy táncosnak a Vaganova Iskolában. Részt vesz az Operalia Énekverseny Támogatói Programjában, továbbá a hamburgi Steinway Zongoraversenyre utazó diákok nevezési díjához és utazásához. A szűkös költségvetés vizsgálata során találtak mintegy 12 millió forintot, amit a Szociális Alapba utaltak. A tervek között szerepel az Operamagazin beindítása és az olvasók számára ingyenessé tétele.

Az Erkel Színház

ügye annyiban mozdult el a holtpontról, hogy a PPP koncepciót az újjáépítésről lemondták. A színház megmarad magyar nyelvű játszóhellyé. A részletek egyelőre nem ismertek

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.