2024.július.26. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

VT-SOFT-nál előtérben a HR, tart a piackonszolidáció, erősödik a verseny

14 perc olvasás
<p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/47757"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vtsoft_logo_vektor_inverz_kicsi.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="33" /></a></span>Juliusz Zukowski</em>, a VT-SOFT Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást a cég helyzetéről, az  éves eredményekről,<strong> </strong>és a  2011-es tervekről<strong>  </strong>február 23-án Budapesten. </p><p>

vtsoft logo vektor inverz kicsi.thumbnailJuliusz Zukowski, a VT-SOFT Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást a cég helyzetéről, az  éves eredményekről, és a  2011-es tervekről  február 23-án Budapesten.

vtsoft logo vektor inverz kicsi.thumbnailJuliusz Zukowski, a VT-SOFT Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást a cég helyzetéről, az  éves eredményekről, és a  2011-es tervekről  február 23-án Budapesten.

A cégvezető 2008 óta tölti be pozícióját.

A világ egyik legnagyobb pénzügyi szoftverfejlesztő és szolgáltató vállalata, a UNIT4 felvásárolta a  nemzetközi háttérrel és húszéves hazai tapasztalattal rendelkező VT-SOFT Kft.-t,  amely a lengyel TETA csoport tagja.   

A  UNIT4  önállóan is jelen van Magyarországon a KODA Hungary révén,  s kb. 600 millió Ft éves árbevételt produkál.

A TETA Lengyelországban piacvezető pozícióban van, a HR piac 60-70%-át fedi le a KKV szektorban.

A VT-SOFT-ba a TETA 2,5 milliárd Ft-ot fektetett, ezzel piaci részesedést, tapasztalatot és szakembereket szerzett.

A VT-SOFT-nak megvolt a saját HR szoftvere, az OPUS, több mint ezer ügyféllel, a termék mögött nagy tapasztalat áll.  A gondot a magyarországi, magánkézben lévő szoftvervállalatok szokásos hiányossága, a befektetések hiánya jelentette.  A termék jó volt, de nem a legmodernebb, hiányzott mögüle a fejlesztés, pl. a  .NET platform alkalmazása, ami ma már világszerte elterjedt, vezető platform.  Ezért volt az első lépés a szoftverbe való beruházás,  700 millió Ft-ot fektettek be ebbe.  A befektetés megérte, mivel nagyon jó ügyfeleik vannak rá.

2010 tavaszára készült ez el, s most tíz ügyfelet szolgálnak ki vele.  

Az ügyvezető igazgató a tavalyi eredményeket, az idei terveket és a humánügyviteli rendszerek piacának főbb változásait ismertetve elmondta,  az elmúlt év jelentős változásokat hozott a cég életében. 

A nagyméretű holland anyacég stabil anyagi hátterével biztos alapot nyújt a VT-Soft számára a közel ezer hazai ügyfél magas színvonalú kiszolgálásához.

Az elmúlt években a cég tőkéje több mint kétszeresére,  544 millióra emelkedett.  A cégvezetés elégedetten nyilatkozhat róla;  a nehéz gazdasági körülmények ellenére,  a VT-SOFT az elmúlt két évben közel 700 millió Ft-ot  fektetett be üzleti megoldásai tökéletesítésére, fejlesztésére.

A VT-SOFT az erősödő piaci verseny ellenére az elmúlt évben 50%-al növelte licenc-eladásait.Összességében; sikerült teljesíteniük az elmúlt évek legfőbb célkitűzését;  együtt növekedni ügyfeleikkel.

Ebben az évben további 300 millió Ft-ot  szánnak fejlesztési projektekre, fontosnak tartják a cég folyamatos fejlődését.  Megfogalmazódik az a cél is, hogy Magyarország egyfajta regionális központtá váljon a szoftverek implementációját illetően.  A HR piacon nagy változások várhatók, melyekben a VT-Soft  jelentős szerepet játszhat, a minőséget szem előtt tartva.  

A piac helyzetéről

A felhasználói oldal:

A humánügyviteli rendszerek piacának polarizációja folytatódott, az ügyfelek a jóminőségű, komplex, integrált termékeket keresik, amelyekkel a humánerőforrás-menedzsment minden területét lefedhetik.

A vállalatok többet szeretnének a korábbiaknál, nem csak egy szoftvert, hanem megoldást.  Nem az alapvető funkciókat nézik, s nem azt, hogy mi a legolcsóbb. Át akarják tekinteni a munkafolyamatokat, azt, hogy milyen időbeosztással dolgoznak munkatársaik, mit csinálnak, milyen termékeken dolgoznak, összetettebb szolgáltatást várnak. Megoldást szeretnének, nem a legolcsóbbat, de reális áron.

Két trend figyelhető meg ezen belül is;  az egyik, hogy már nem külön-külön szolgáltatót, vagy szállítót keresnek az ügyfelek minden egyes funkcióra, hanem olyat, aki egy csomagban képes kínálni mindent. Tehát az ügyfelek nem csak azt várják el, hogy pl. a bérszámfejtést megcsinálják, hanem azt is, hogy azoknak a számlázását hogyan lehet megoldani, akik ideiglenesen, szerződéssel dolgoznak a vállalatnál, hogyan lehet a szezonális munkákat intézni.

Tehát, egyfajta tanácsadói munkát is kell végezni a gyártónak, pl. hogyan lehet az információ-áramlás biztonságát javítani. Azaz, integrált megoldásokat keresnek, nem csak HR menedzsment megoldásokat.

A másik irányzat az, amelynek során az ügyfelek rugalmasabb üzleti megoldásokat keresnek. Nem az adott tranzakció mérete a fontos, látható, hogy még 4 millió eurós megbízások esetén is inkább a bérleti konstrukció felé mozdulnak el.  Pl. igényként fogalmazódik meg; szeretnénk munkatársainkat hatékonyabban irányítani, hatékonyabb munkára vezetni. A szoftver fenntartásának közép- és hosszú-távú teljes költségét vizsgálják, s most azzal keresik meg a gyártót, hogy csináljunk együtt valamit. Korábban konkrét kiszervezési ajánlatokkal jöttek, feladatra kértek megoldást. Most inkább átfogó együttműködést keresnek.  Most sokkal inkább tanácsadói feladatot várnak el. Mondják, pl. hogy dolgozzunk ASP modellben, adja a szervereket a VT-Soft, stb. Inkább azt nézik ma már az ügyfelek, mi az, amit nyerhetnek a szoftver használatával, mint az, hogy mennyit kell befektetni. Így hát, könnyebb meggyőzni az ügyfeleket arról, hogy akár első lépésben drágább szoftvert vásároljanak, az első befektetésnél. Könnyebben döntenek erről, amikor tudják, hogy a szállító rugalmasabb a pénzügyi megoldásokban.

Korábban pl. azt mondta a szállító, ez 7 millió Ft-ba kerül és 3 év alatt ennyit kell kifizetni egy bérleti konstrukcióban.

Akkor az volt a célja az ügyfeleknek, hogy megvegyenek egy olcsóbb szoftvert és megpróbálták azt az évek során upgradelni, fejlesztéseket végrehajtani rajta. Ma már megveszik a drágább szoftvert és megpróbálnak közösen megállapodni valamilyen hosszabb futamidőben. A VT-SOFT a hosszú távú befektetésekben érdekelt, ezt teszi lehetővé az erős háttere, de a tulajdonosok is efelé presszionálják, műszaki és pénzügyi vonatkozásban egyaránt.

A VT-SOFT szerint konszolidálódik a piac és erősödik a verseny, kisebb méretű szolgáltatók tűnnek el.  Az árak rendkívüli módon mérséklődtek. A teljes körű outsourcing iránti elsődleges kereslet csökken, de a kiegészítő outsourcing szolgáltatásokat a felhasználók még keresik. 

Az esetek többségében az ügyfeleknél speciális igényeket, egyedi fejlesztéseket is teljesíteni kell,  az idevágó igények kielégítése  rugalmasságot és könnyű testre-szabhatóságot kíván meg az informatikai rendszerektől.

A szállítói oldalon gondot okoz, hogy sok olyan kisvállalkozás kínál megoldásokat, melyek gyakran nehezen tudnak lépést tartani a jogszabályi változásokkal és a technológia fejlődésével.

A piac túlnyomó részét a VT-SOFT-hoz hasonló nagy cégek szolgálják ki. A két piacvezető egyikeként működik a VT-SOFT, s az egyetlen, amely új, korszerű szoftvert kínál a piacon, s ezt ügyfeleik méltányolják is.   

Ezek a vállalkozások megfelelő támogatást és felügyeletet adnak a termékeikhez, így a legújabb fejlesztések beépítésével és a jogszabályi változások naprakész követésével biztosítják a magas szolgáltatási színvonalat.

A VT-SOFT legfontosabb versenytársa a hazai piacon a LEXON, a pályázatokon is.  A VT-SOFT elsősorban stabil ügyfélkörre, ezen keresztül stabil bevételre törekszik,  nyeresége több, mint nettó 100 millió Ft.  Az árbevétele valamivel alacsonyabb, másfél milliárd Ft, mivel  korábban számos egyedi üzletet kötött.

Az érintett szállítóknak évről-évre fel kell készülniük a jogszabályváltozásokból adódó átrendeződésekre.

A 2011-es adóváltozások a cafeteria-rendszerek megerősödését eredményezhetik. Az utalványok iránt növekvő kereslet várható, hiszen a tavalyi magas adózású elemek is kedvezményes kategóriába kerültek, összességében csökkentve a járulékos költségeket.

A folyamatos változások miatt jelentős elvárás a humánügyviteli rendszerekkel szemben, hogy a  munkavállaló jól áttekinthető, felhasználóbarát felületen, hatékonyan láthassa el feladatait. A megfelelően kialakított felület  megkönnyíti a HR-szakemberek munkáját és felgyorsítja a folyamatokat is.

A korábbi évekkel szemben, a teljes körű outsourcing szolgáltatások igénybevételében az elmúlt év során hanyatlást észleltek a VT-Soft szakemberei.  A vállalatok most ismét saját tulajdonban akarják tudni a szoftvert és  azt teljes mértékben kihasználni, a házon belül.  

A cégek elsősorban az igényeiket kielégítő megoldás-portfólióban gondolkodnak. Amennyiben a termék minőségével elégedettek, akkor annak megvásárlása, vagy outsourcing-ja között az dönt, hogy a cég  milyen tevékenységet folytat, mekkora a cég mérete, és milyen saját erőforrásai vannak humánerőforrás-feladatokra.  Újabban kialakult trend, amikor csak a modul csak egy részét szervezik ki.)

A VT-Soft  termékei:

A gyártónál vallják;  az ügyfelek igényeihez rugalmasan alkalmazkodnak, nyitottak az új, egyedi megoldások iránt.

Az itt készült szoftverek használati jogát meg lehet vásárolni, vagy bérbe lehet venni, ill. ASP rendszerben is igénybe lehet venni. 

Outsourcing szolgáltatás keretében vállalkoznak bér- és társadalombiztosítási ellátás számfejtésére, teljes körű cafeteria adminisztrációra, ill. munkaügyi feladatok ellátására, de történhet mindez licence megállapodás keretében is.

A vállalat tevékenységi körén belül, kiemelt szerepet szán az ügyfelek IT rendszerének optimalizálására, ezen belül, azok magas szintű informatikai védelmének kialakítására, hatékony és gazdaságos üzemeltetésére, fejlesztésére.

1.  VT-Constellation

Miután  a VT-SOFT, a piaci elvárásoknak megfelelően, a komplex, teljes körű megoldásokat részesíti előnyben, ennek kívánja megfeleltetni legújabb megoldását;  a VT-Constellation-t,  azt a modern, integrált HR rendszert és bérszámfejtő programot,  mellyel a gyártó az összes HR és munkaügyi folyamatot támogatja, s a bérkönyvelő programok elé állított legújabb követelményeknek is eleget tesz.  A megoldás alapját a TETA2000 szoftvere képezte, amelyet nemzetközi használatra, szabványos szintű alkalmazássá fejlesztettek, az egyes országok jogszabályi környezetére szabhatóan.  

A VT-Soft szerint a rugalmas és paraméterezhető megoldás bármely vállalatirányítási rendszerhez könnyen kapcsolható.  Teljes felhasználói felülete, ill. menürendszere igény szerint alakítható, az egyes megjelenítési és lekérdezési beállítások elmenthetőek.  A VT-Constellation a gyártó szerint a bérkönyvelő programok körében az egyik legüzembiztosabb, minden környezetben jól alkalmazható, felhasználóbarát bérszámfejtő program.

A VT-SOFT a humánügyvitel szakértőjeként pozícionálja magát, a működés biztonságát ígérő integrált humánügyviteli megoldása első helyezést ért el a Solutions Microsoft Partner Program Awards 2009-es rangos versenyén  ISV/Software Solutions Partner  kategóriában.   A VT-Constellation  bármely vállalatirányítási rendszerhez könnyen kapcsolható.

A gyártó által ajánlott alkalmazási területek:

HR-adminisztráció

Bérszámfejtés

TB-ellátások számfejtése

Cafeteria

Szervezetmenedzsment

Toborzás

Képzés és fejlesztésmenedzsment.

Megjelölt előnyei:

-ergonomikus kezelői felület,

-a legfejlettebb,  .Net technológia alkalmazása,

-egyszerű munkaügyi adminisztráció,

-vállalatra és felhasználóra szabott megoldás,

-automatizált HR folyamatok,

-hatékony bér- és tb-számfejtés,

-professzionális juttatás-menedzsment,

-gyors és egyszerű toborzás, tréning,

-kompetencia alapú teljesítményértékelés,

-céghez rendelt személyes konzulensek,

-többféle munkarend kezelése,

-könnyen integrálható.

Könnyen használható:

A VT-Constellation használata könnyen elsajátítható. Ergonomikus kezelői felületén az adatbevitelt és a programhasználatot „beszédes" grafikák, előre rögzített szótárak, illetve sablonok gyorsítják és segítik, minimálisra csökkentve a lehetséges adathibák számát.

A gyártó a szoftver nagy előnyeként hangsúlyozza;  minden személyhez, minden funkció egyetlen ablakból érhető el, így folyamatosan történhet az adatbevitel és a feldolgozás.  A munkavállalók adatainak helyes rögzítését ellenőrző funkciók biztosítják.

A működés biztonsága:   egyszerű a HR és munkaügyi adminisztráció.

A  szoftver  hatékonyan  támogatja  az  összes  HR  feladatot  úgy,  hogy  közben  azonnal  képes  kritikus  fontosságú információkat szolgáltatni a cég döntéshozói számára, legyen szó képzettségről, teljesítményről vagy akár motivációról

A program segítségével egyértelműen kimutatható, hogy kik azok a kulcsemberek a szervezeten belül, akikre érdemes a vállalat jövőjét alapozni.

A szoftverben modellezhető a vállalat szervezeti felépítése,  definiálhatók a pozíciók melyekhez az egyes

munkavállalók hozzárendelhetők.  A VT-Constellation segítségével azonnal előhívható, cégre vagy személyre szabott riportok készíthetők.

Hatékony számfejtés és cafeteria:

A  modul minden munkaszerződés-típust ismer, így hatékonyan  végzi  a  bér-  és  TB-ellátások  számfejtését  és  a  cafeteria-rendszer kezelését.  A gyártó garanciát vállal, hogy a szoftverbe épített szakértői rendszer megfelel a hatályos jogszabályoknak, előírásoknak és rendelkezéseknek.  

A VT-Constellation alkalmas egyéni és csoportos, vagy visszamenőleges számfejtésre is.

Gyors toborzás:

A VT-Constellation eredményesen kezeli a belső és külső toborzási folyamatokat.

Az egyes munkakörök követelményprofilja alapján kialakíthatók a keresési projektek, nyomon követhető azok aktuális állapota és haladása.

A szoftver kitűnő eszköz az alkalmasság összehasonlítására, és a jelentkezők közötti rangsor felállítására.

Magas szintű képzés- és fejlesztésmenedzsment:

A modul a dolgozók értékelésének folyamatát jól kezelhető részekre bontja. Segítségével összefoglaló kép alkotható az alkalmazottak szakértelméről és fejlődési szükségletéről.  

A VT-Constellation képes mind alkalmassági, mind a képzettségi profilokat összeállítani, amelyek egyedileg csatolhatók az egyes munkavállalók adataihoz. Ezek alapjául szolgálhatnak a dolgozók értékelésének, az alkalmasság és a képzési igények meghatározásának, vagy akár a karriertervezésnek. Végső célja a személyi-szakmai fejlődés, illetve karrier, előmenetel tervezése.

Gazdaságos oktatás, tréning:

A képzési alrendszer különösen fontos lehet azon vállalatok számára, amelyek saját, egyedi tréningstratégiát kívánnak kidolgozni.  

A rendszer használata korlátozható egyszerű adattárolásra, vagy fejlettebb funkcióinak felhasználásával javítható vele a költségtervezés,  a személyzet fejlesztésének, valamint  a  tréning  és  oktatási  kiadások  egyensúlya. 

A szoftver  könnyen integrálható bármilyen „önkiszolgáló",  internet-alapú HRM-rendszerrel, mint pl. a cég szabadságkezelő és jelenléti ív programjával, a WebÍv-el,  de a már meglévő webes alkalmazásokhoz is könnyen kapcsolható.

2. OPUS humánügyviteli programcsalád. Moduljai hatékonyan támogatják a TB- és bérszámfejtési, adóelszámolási, adatszolgáltatási feladatokat, a munkaügyi és munkaidő-menedzsmentet, valamint a juttatások és bónuszok rendszerét, s a HR menedzsmentet.  Közel ezer cég, kb. 300 ezer munkavállalójának számfejtésére alkalmazzák Magyarországon.

Az ügyfelek leginkább a felhasználó-barát interfészt kedvelik a megoldásban, s az ad-hoc jelentés-készítést.

Különösebb képzésre sincs szükség használatához, mivel nagyban hasonlít a Microsoft termékekre.

A szoftver nagyon nagy HR menedzsment lehetőségeket kínál, ezért is döntöttek megvásárlásáról.

•3.       Outsourcing.   A cég humánügyviteli outsourcing üzletága hosszú távú szerződések keretében havonta 50 cég, mintegy  30 ezer dolgozójának szolgáltat, többek között a Daimler AG-nak.  Leányvállalatuk, a VT-HT kft. végzi a magyar MOL-csoport közel  kilencezer dolgozójának HR-adminisztrációs feladatait. 

4.  Szoftver szolgáltatás. (Software as a Service).  A tevékenység nem tartozik a fő sodorba, éves szinten mintegy 80 millió Ft árbevételt hoz.  A terjedés gátja a hazai szélessávú internet-elérés magas ára, ill. az ügyfelek gondolkodásmódja. Ezen a területen erősíteni kívánnak az egész vállalaton,, és a VT-SOFT-on belül is, különös tekintettel a teljes portfólió elérésére. 

A  VT-SOFT  Kft.

Az 1989-ben alakult VT-SOFT szakterülete a humán ügyvitel – bérszámfejtés, munkaügy, adózás és humánerőforrás-menedzsment.  A cég fő tevékenysége humán ügyviteli vállalatirányítási rendszerek fejlesztése, ill. saját fejlesztésű rendszereinek üzemeltetése és outsourcing szolgáltatása. 

A VT-SOFT jelenleg mintegy ezer ügyféllel rendelkezik,  közöttük olyan meghatározó cégek szerepelnek, mint a Raiffeisen Bank Zrt.,  a Daimler AG, a Magyar Suzuki Zrt., a UPC Magyarország Kft.

A cég 2010-ben került a világ egyik legnagyobb pénzügyi szoftverfejlesztő és szolgáltató vállalata, a UNIT4 tulajdonába. 

A VT-SOFT alkalmazottainak száma 130 fő.

www.vtsoft.hu/,

www.unit4.com/

http://www.unit4.hu/  

http://www.nexon.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.