2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gigantikus Trón látható a Műcsarnokban….

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/47993"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/b%20(1)25.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="98" /></a></span> <p>A 2011. március 4-én kezdődött Lakástrend kiállítás mind a szakma mind a közönség részére hatalmas programkínálatot nyújt, egyrészt a hazai designbútor-kereskedők vonultatják fel enteriörben kiállított termékkínálatuk széles palettáját, másrészt az öko-design, fenntartható lakás és a környezetbarát zöld technológiák szellemiségében várja látogatóit 2011. március 4- 6. között a Műcsarnokban.  

 b%20(1)25.thumbnail

A 2011. március 4-én kezdődött Lakástrend kiállítás mind a szakma mind a közönség részére hatalmas programkínálatot nyújt, egyrészt a hazai designbútor-kereskedők vonultatják fel enteriörben kiállított termékkínálatuk széles palettáját, másrészt az öko-design, fenntartható lakás és a környezetbarát zöld technológiák szellemiségében várja látogatóit 2011. március 4- 6. között a Műcsarnokban.  

 b%20(1)25.thumbnail

A 2011. március 4-én kezdődött Lakástrend kiállítás mind a szakma mind a közönség részére hatalmas programkínálatot nyújt, egyrészt a hazai designbútor-kereskedők vonultatják fel enteriörben kiállított termékkínálatuk széles palettáját, másrészt az öko-design, fenntartható lakás és a környezetbarát zöld technológiák szellemiségében várja látogatóit 2011. március 4- 6. között a Műcsarnokban.  

a%20(1)85.thumbnailA korábbi évekhez hasonlóan kiemelt teret kap a 'madeinhungary' magyar designereket és iparművészeket bemutató tárlata, de helyet kap többek között a környezettudatos formatervezés, lesz progresszív táncszínház, a kortárs hazai divat szerelmeseinek R9 Showroom és a további felsorolásom helyett célszerűbb a http://www.lakastrend.hu/ oldalon a programkínálatot böngészni. Az említett oldalon rengeteg érdekességet és információt olvashatunk a kiállítókról és termékeikről, ezért inkább az alábbiakban egy képzőművészeti alkotásról írnék bővebben.

a%20(2)63.thumbnailA Műcsarnok Apszisából indul útjára a Made in Budapest, design-alapú városimázs mozgalma. Szőke Gábor Miklós gigantikus trónszék-installációja adja meg az alaphangot, amit többek között egy élő, lélegző zöld fal és egy interaktív öko társasjáték egészít ki. Gigantikus Trón látható a Műcsarnokban!

a%20(3)49.thumbnailSzőke Gábor Miklós, a rendhagyó állatszobrairól ismert, fiatal képzőművész egy hatalmas trónszéket állított fel az Apszisban. A trónszék közel 1 kilométer falécből készült. A képzőművészet rocksztárjaként is emlegetett, fiatal szobrász már másodszor működik együtt a Jaf Holz Kft.-vel, Magyarország vezető faipari vállalatával, miután tavaly felépítette a Design Héten bemutatott 17 méteres fadinoszauruszt. A Nemzeti Vágta „Fekete ló" szobra, a Közraktár projekt 26 méter hosszú, 7 méter magas, deszkákból összeszögelt „CET" szobra vagy a „Lovak a kastély parkjában" kiállítás a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum parkjában (jelenleg a Nagytétényi Kastélymúzeumban) csak néhány Szőke Gábor legismertebb munkái közül, amelyekkel az utóbbi években találkozhattunk.

a%20(4)43.thumbnailA szobrász a több mint 5 méter magas trónszéket eltérő méretű, formájú és keresztmetszetű fadarabokból készíti; a hatalmas szék szerkezetébe további talált tárgyakat és bútorokat is integrál.

a%20(5)41.thumbnailA trónszék és a természet viszonyáról Szőke Gábor így nyilatkozott: „Installációmmal egyik legalapvetőbb bútorunknak, a széknek állítottam monumentális totemet. A mindenek felett álló isteni szék, a leghatalmasabb uralkodó, a természet trónusa, melynek feladata birtokosa hatalmának megidézése." A JafHolz tavaly nyáron kezdte fa-anyaggal támogatni a képzőművész munkáját, amikor a MOME line – design műhely által megrendezett első magyar Wood Fesztivál támogatójaként, fa-anyagot biztosított a 17 méteres csongrádi dinoszauruszhoz, amely Budapesten a Design Héten volt látható.

 b%20(2)23.thumbnailA Dinóról és a Wood Fesztiválról többet is megtudhatunk a Lakástrenden 2011. március 5-én 17.00 órakor az ÖKO Design Meetupon amit szintén a MOME line – design műhely szervez környezettudatos magyar design témában. A Budapest Design Meetup előadásai során sikeres alkotók, designerek beszélnek fontos projektjeikről és alkotói szemléletükről.

A Meetupon megszólal Varsányi Tibor, a Jaf Holz Ungarn Kft. ügyvezetője is, aki így nyilatkozik:,, Azt gondolom, hogy fenntarthatóság és öko-design korában kiemelt szerephez jut a fa, mint anyag. Ezért is fontos számomra, hogy tervezők új generációja visszataláljon a fához. Ez biztosítja, hogy a jövőben természetes anyagok és fenntartható megoldások környezetében éljünk." A rövid, pörgős, vetítéssel tarkított előadások végén kötetlen beszélgetés, ismerkedés, barátkozás ad lehetőséget a szakmai és nem szakmai kapcsolatok kialakulására. A Jaf Holz rendszeresen dolgozik építészekkel, iparművészekkel, képzőművészekkel; a vállalat már második éve támogatja a Lakástrend Made in Hungary magyar designereket és iparművészeket bemutató tárlatát.

Szőke Gábor Miklós az alábbiakban összegezte véleményét az alkotásáról: „Nagy öröm számomra, hogy a 14. Lakástrend kiállításra elkészítettem a trónt. Trón szobrommal az európai kultúrkör egyik legalapvetőbb bútordarabjának, a széknek állítottam monumentális totemet, melynek feladata birtoklója hatalmának megidézése. A mindenek felett álló isteni szék az Univerzum leghatalmasabb uralkodójának trónusa, aki egyben a természet fenntartója mellyel az idei Lakástrend kiállítás szorosan összefügg. Ezek mellett fontosnak tartom a széket, mint első számú ikonikus design tárgyat, ami minden közismert designer életében jelentős alkotásnak számít és visszahatva az alkotóra teszi az ülőbútort és a megálmodót a designtörténet meghatározó alakjává. Több, mint 5 méter magas, 1 tonnás székemet egyik kedvenc szokásomhoz híven 800 méternyi fadarabból ácsoltam össze. Az eltérő méretű, formájú, keresztmetszetű fadarabokat csavarokkal, kapcsokkal rendeztem egymáshoz a káosz elv és a koherencia együttes erejével. Szeretem a fát, ez az anyaghasználat számomra szabadságot ad, amit olyan művekbe oltok, mint pl. ez. Köszönöm a JafHolznak a trón anyagát, örülök, hogy másodszor is együtt dolgozhattunk. A trón részét képezik további talált tárgyak, bútorok is, melyek véletlenül vagy tudatosan a kezeim közé kerültek és a léctömeggel behálóztam őket. Az összes elemet előre fényes fehér zománcba mártottam, itt kezdődött a tárgyak átváltozása, az egyöntetű, a monokróm felület egyesítette az eltérő tulajdonságokkal rendelkező részeket. Az emberfeletti lény széke emberek számára, mint ülőhely alkalmatlan, a szék alatt, lábai között viszont lehet tartózkodni, menedéket nyújt. Örülök a lehetőségnek, hogy a Lakástrend kiállításra elkészíthettem a Trónt."

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.