2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Az utazó szemével – II.

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/48093"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/utaz%2008.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Az Utazás kiállítás díszvendége az idén India volt. A pavilon előtt minden órában táncos lányok szórakoztatták a sajnos változatlanul gyér számú közönséget. Pedig a vendégeken semmi nem múlott, volt mivel megismerkedni.</p><p>

 

utaz%2008.thumbnail Az Utazás kiállítás díszvendége az idén India volt. A pavilon előtt minden órában táncos lányok szórakoztatták a sajnos változatlanul gyér számú közönséget. Pedig a vendégeken semmi nem múlott, volt mivel megismerkedni.

 

utaz%2008.thumbnail Az Utazás kiállítás díszvendége az idén India volt. A pavilon előtt minden órában táncos lányok szórakoztatták a sajnos változatlanul gyér számú közönséget. Pedig a vendégeken semmi nem múlott, volt mivel megismerkedni.

utaz%2009.thumbnail A könnyen felismerhető, jellegzetes épületben 18 utazási iroda volt jelen, ebből kettő magyar. Évente négy-ötezer turista megy tőlünk Indiába, ezt a számot szeretnék növelni. A Gála Tours igazgatója, Galla Zsuzsa három éve jógázik és az ajurvéda lett az ú szerelme. Kevesen tudják, hogy az 5000 éves indiai orvoslás volt az alapja a nálunk is népszerű kínai orvoslásnak. Ők nem új csodaszereket adnak el, hanem az egész testet kezelik. Ennek egyik eszköze a nagyon olajos masszázs, ahol az olaj rengeteg hasznos növényi anyagot tartalmaz. A Gála Toursnál elhatározták, hogy – elsőnek Magyarországon – kizárólag ajurvédás gyógytúrákra visznek utasokat a dél-indiai Kerala tartományba. Aki csak most ismerkedik az ajurvédával, azt laza, tengerparti nyaralásra hívják. Itt minden nap kap masszázst, amitől teljesen feltöltődve jön haza. A „haladók", akiknek már van jóga tapasztalatuk, kicsit elzárkózva a világtól, önmaguk megismerésével foglalkozhatnak – három hétig. A programok angol nyelvű vezetés mellett zajlanak, de igény szerint van magyar szakkíséret is. (http://www.galatours.hu/)

A másik iroda, a Jetwing Travel, két utat kínál Indiába. Az északi körút az „Aranyháromszögbe" vezet és van egy déli körút is. A nyugati tengerparti üdülőparadicsomot, Goát még az angolok és a franciák tették népszerűvé a gyarmati időkben. A csoportok Magyarországról menetrend szerinti járatokkal, Budapest – Isztambul – Delhi vagy Bécs – Delhi útvonalon mennek. Mindkét körút egyhetes, de látnivalókkal teli és kérhetők félpanziós ellátással is. Indián kívül az iroda még Sri-Lankára és a Maldiv szigetekre is szervez utakat. (http://www.jetwing.hu/)

utaz%20010.thumbnailA díszvendég Indiához kapcsolódóan, mindössze négy napig, a kiállítás területén volt látható a Himaláját megjárt francia Citroën expedíció néhány felszerelési tárgya 1931-32-ből. Eredetileg azért indultak el, hogy megpróbálják megnyitni a gépjármű-forgalom számára a legendás kínai selyemutat. A Szovjetunió nem adta meg az áthaladási engedélyt szovjet Közép-Ázsia irányából, ezért az expedíció egyik fele Kasmir, a másik Peking felöl indult és haladt a Himalája olykor 40 fokos lejtésű ösvényein. Kínában az expedíció tagjait egy időre börtönbe is csukták, ám végül mégis sikerült mindenkinek megtenni a harmincezer kilométeres utat. A most bemutatott, egyetlen, épen maradt lánctalpas jármű 1982 óta először szerepelt kiállításon – Franciaországon kívül.

dominica2.thumbnailA távoli helyszínek kedvelőit Dominika várja. Azt mondják: „Dominikának mindene megvan" – nem csak a tengerpartja szép. Harmincnál is több, nemzetközi szintű golfpályája van és egy sereg más sportlehetőséget is kínál. Az egyik különlegesség a rappling, ahol kötélen kell vízeséssel szemben felmászni! Híresek az all inclusíve szállodák, de legalább annyira jók a butikhotelek, a kis csendes, de luxus körülményeket kínáló szállodák. Sokan az esküvőt és a nászutat is itt tartják – egyben. Az északi rész fővárosa, Puerto Plata, kulturális látnivalókban gazdag, sokan keresik fel a borostyán-múzeumot. A turisták körében népszerű a rum gyár és az a település, ahol Kolumbusz először partot ért. Az emberek barátságosak, vendégszeretők, sokan néhány magyar szót is tudnak. Étrendjükben a csirke, a rizs, a bab, a saláta, a friss gyümölcs az uralkodó. Bécsből közvetlen légijárattal érhetjük el, a vízum neve turista kártya és érkezéskor a repülőtéren megszerezhető. (http://www.visit-dominica.com/)

utaz%20011.thumbnailAz egész országot bemutató – sajnálatosan kevés – kiállító helyek egyike Szlovákia látványos pavilonja volt. Itt elégedetten állapították meg: a magyarok visszajöttek Szlovákiába! Menni is fognak még sokan, ennek egyik oka, hogy április végétől itt rendezik meg a 75. Jégkorong Világbajnokságot. Egyébként pedig a szlovák idegenforgalmi szakemberek azt tűzték ki általános célnak: a magyarok úgy érezzék magukat, mint otthon. Hiszen a politikusok ugyan nem, de a hétköznapi emberek mindig megértették egymást. A kiállításon Pozsonytól Körmöcbányáig számtalan felkeresni való, kisebb-nagyobb település kínálta látványosságait. Saját, belső díszvendégük is volt, a Magas Tátra, mert az ottani idegenforgalom születésének, a vasútvonal befejezésének épp most van 140. évfordulója. Kassán már készülnek az Európa Kulturális Fővárosa 2013 feladataira, Selmecbányán pedig, az utolsó működő ásványbányában a látogatók maguk gyűjthetnek kristályokat. Külön – magyar nyelvű katalógust jelentetett meg a Sorea Szállodai Társaság, Szlovákia turisztikailag legérdekesebb helyeiről. A Magas Tátra gyönyörű környezetében fekvő Ótátrafüreddel kezdve, egészen Pöstyénig, tizenhárom szálloda ajánlatait, a kedvezményes üdülési lehetőségeket mutatták be. Olyan különlegességekkel, mint például a csokoládés vagy a mézes masszázs. (http://www.sorea.sk/)

(folytatjuk)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.