2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiricsi Karola szóvivő szerint a Médiatanács üdvözli a testület munkájának további uniós ellenőrzését

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/48170"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kir.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="93" /></a></span>A Médiatanács üdvözli az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosának nyilatkozatát, miszerint a magyar médiatörvény alkalmazását annak minapi módosítása után is vizsgálni fogja - nyilatkozta Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában szerda reggel. </p><p> 

kir.thumbnailA Médiatanács üdvözli az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosának nyilatkozatát, miszerint a magyar médiatörvény alkalmazását annak minapi módosítása után is vizsgálni fogja – nyilatkozta Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában szerda reggel.

 

kir.thumbnailA Médiatanács üdvözli az Európai Bizottság médiaügyekért felelős biztosának nyilatkozatát, miszerint a magyar médiatörvény alkalmazását annak minapi módosítása után is vizsgálni fogja – nyilatkozta Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában szerda reggel.

 

A szóvivő nyilatkozatából kiderült: szerinte a Tanács jogalkalmazóként már korábban is azokat az irányelveket fogalmazta meg, amelyek az EU javaslatára most bekerültek a módosított jogszabályba. Megtudtuk: a külföldről hozzánk tartalmakat sugárzó médiumok elvben továbbra is büntethetők lesznek Magyarországon, ám ahhoz egy speciális szempontot kell bizonyítania az eljáró hatóságnak.

"A médiatörvény változtatásával kapcsolatban az EU médiabiztos asszonyától elhangzott, hogy a jogalkalmazást a jövőben is vizsgálni fogja. Hadd üdvözöljem ezt a kijelentését, ugyanis a Médiatanács a korábbi néhány hónap folyamán mindig azt hangsúlyozta, hogy ne a kritikák alapján ítéljék meg a Médiatanács működését, hanem a jogalkalmazás, a konkrét döntések és a működés kapcsán. Az, hogy a médiabiztos asszony ellenőrizni fogja a működésünket, számunkra egy biztosíték. Biztosíték arra, hogy ezek a kijelentéseink független és pártatlan ítélő elé kerülnek, ezáltal valóban függetlenül és pártatlanul tudja majd megítélni a működést" – nyilatkozta a Médiatanács szóvivője.

Az ellenzék is kedvezően fogadja Neelie Kroes asszony bejelentését, csak más szempontból – ők azt mondják, lám, a biztos asszony szerint még az egyeztetés után is felügyeletre szorul a magyar szabályozás – vetette fel a Hattól nyolcig riportere.

"Végre egy közös pont. Elmondhatom, hogy az ellenzékkel közösen üdvözöljük ezt a kijelentést – mert nagyon fontos -, csak más szempontból" – reagált Kiricsi Karola.

A parlament által a médiatörvényben az EU-kérése nyomán megejtett változásokat szintén üdvözli a Médiatanács, hiszen jogalkalmazói értelmezéseiben a testület már eddig is ezekkel a változtatásokkal egybecsengő értelmezéseket tárt a nyilvánosság elé – mondta a szóvivő. "Ezek az értelmezések most már deklaráltan bekerültek a törvénybe, tehát jogalkalmazóként javult a helyzetünk, hiszen nincs vita azon, hogy hogyan értelmezzük a törvényt" – szögezte le Kiricsi Karola.

Kiegyensúlyozottság – nem kötelező a lekérhető tartalmakra

A módosítás egyike a kiegyensúlyozott tájékoztatás kérdését érintette. "Ezzel kapcsolatban szintén elhangzott a kritikákban, hogy a Médiatanács majd bírságolni fogja és ellehetetleníti azokat, akik a kiegyensúlyozottság követelményének nem felelnek meg. Korábban sem bírságolhatott volna a Médiatanács a kiegyensúlyozottság nem-érvényesülése miatt, most pedig a változtatás szűkített azon a körön, ahol a kiegyensúlyozottságot a Médiatanács egyáltalán vizsgálhatja" – hangzott az interjúban.

Az EU-kérte módosítás nyomán kikerült ugyanis a szabályozásból a lekérhető tartalmak hír- és hírháttér műsorai kiegyensúlyozottságának ellenőrizhetősége. Ez a gyakorlatban azt jelenti – magyarázta Kiricsi Karola -, hogy a módosítást megelőzően egy hír- vagy hírháttér műsor internetre felkerült változatában is érvényesülnie kellett volna a kiegyensúlyozottságnak; ez a követelmény most már csakis a televíziók és rádiók hír- és hírháttérműsorai esetében áll fenn, azok internetre felkerült változatánál nem – tudtuk meg.

A regisztráció nem feltétele az indulásnak

A másik módosított pont a médiumok regisztrálására vonatkozott. Ezzel kapcsolatban Kiricsi Karola azt mondta: korábban nem volt egyértelműen megfogalmazva a médiatörvényben, hogy milyen határidőkkel kell regisztrálnia magát egy indulni szándékozó médiumnak. "Mi jogalkalmazóként mindig azt mondtuk, hogy nem feltétele egy sajtótermék működése megkezdésének a regisztráció. Most pedig ez bele is került a törvénybe" – hangzott el. 

Mégis büntethetők lesznek a külföldi székhelyű médiacégek?

A harmadik pont a nem Magyarországon letelepedett médiavállalkozásokat mentesíti a hazai büntethetőség alól. Ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva a Médiatanács szóvivője úgy nyilatkozott: számos médiaszolgáltató megkerüli például a a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat és egyéb magyar szabályozást is azzal, hogy külföldre települ és onnan juttatja el hozzánk műsorait. Ezért vett bele a jogalkotó egy olyan passzust a törvénybe, ami a "jogmegkerülők" utolérését szolgálta volna – hangzott az interjúban. "Itt egy nagyon apró dologban változott a törvény. A Médiatanács ezután is vizsgálhatja a külföldön letelepedett szolgáltatók Magyarországra sugárzott tartalmait, csak ha bírságolni szeretne, ehhez bizonyítani kell: a médiaszolgáltató azért települt külföldre, hogy megkerülje a szabályokat" – mondta Kiricsi Karola.

A kérdésre, hogy miként tudják bizonyítani: valamely vállalkozás azért települt külföldre, hogy onnan a magyar szabályokat sértő tartalmakat sugározhasson hozzánk, Kiricsi Karola úgy reagált: nem szeretne előzetes jogértelmezésbe és joggyakorlatba bocsátkozni.

Létező problémaként említette viszont, hogy a Való Világ című produkció tartalmai "eleve a magyarországi telephelyű csatorna esetében sem maradéktalanul kifogástalanok", ezzel kapcsolatosan hamarosan születnek is döntések a Médiatanácsban. De azt is kell tudni – tette hozzá a szóvivő -, hogy ez a szolgáltató a "még durvább tartalmakat" egy másik csatornán sugározza, szintén Magyarországra. "Ezekkel a tartalmakkal kapcsolatban lehet majd elképzelhető valamiféle fellépés. Nyilván most szűkült ez a kör, meglátjuk, a jogalkalmazó hogy tud élni ezzel a felhatalmazással" – nyilatkozta a Duna Televízióban a Médiatanács szóvivője.

Szöveg: Pintér Attila/ Duna Televízió.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.