2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az olvasók kifogásolták – az adatvédelmi biztos intézkedett – avagy megint adatokat spájzol a NAV

4 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/48172"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/obuds1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Levél 1. oldal" title="Levél 1. oldal" width="77" height="100" /></a><span style="width: 75px" class="caption"><strong>Levél 1. oldal</strong></span></span> <p>Szerkesztőségünkhöz több levél érkezett: megint spájzol az APEH/NAV. Ezért levelünkkel az adatvédelmi biztoshoz fordultunk: Nem a legjobb módja, hogy a NAV egy céges ügy kapcsán begyűjti a magánember adószámát. Márpedig ez van, mert ha új szigorú elszámolású számlatömböt vesz valaki, akkor a magán adókártya számát írják fel, és nem valamilyen fényképes igazolványét, mondjuk a személyi vagy a jogosítvány, esetleg az útlevél számát. Ugyanis az adókártyával ellentétben ezek alkalmasak személyazonosításra.</p><p>

 levél 1. oldalLevél 1. oldal

Szerkesztőségünkhöz több levél érkezett: megint spájzol az APEH/NAV. Ezért levelünkkel az adatvédelmi biztoshoz fordultunk: Nem a legjobb módja, hogy a NAV egy céges ügy kapcsán begyűjti a magánember adószámát. Márpedig ez van, mert ha új szigorú elszámolású számlatömböt vesz valaki, akkor a magán adókártya számát írják fel, és nem valamilyen fényképes igazolványét, mondjuk a személyi vagy a jogosítvány, esetleg az útlevél számát. Ugyanis az adókártyával ellentétben ezek alkalmasak személyazonosításra.

 levél 1. oldalLevél 1. oldal

Szerkesztőségünkhöz több levél érkezett: megint spájzol az APEH/NAV. Ezért levelünkkel az adatvédelmi biztoshoz fordultunk: Nem a legjobb módja, hogy a NAV egy céges ügy kapcsán begyűjti a magánember adószámát. Márpedig ez van, mert ha új szigorú elszámolású számlatömböt vesz valaki, akkor a magán adókártya számát írják fel, és nem valamilyen fényképes igazolványét, mondjuk a személyi vagy a jogosítvány, esetleg az útlevél számát. Ugyanis az adókártyával ellentétben ezek alkalmasak személyazonosításra.

levél 2.oldalLevél 2.oldalUgyanakkor az emberben a korábbi évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján mindi felmerül: a Nemzeti Adó és Vámhivatal ebben az esetben megint adatokat spájzol. Ugyanis kellő mennyiségű adattal felrajzolható, melyik cégnek a nevében ki intézkedik, de nem úgy hogy személyileg azonosítják, hanem akár azzal is – bár elvben a törvény erre csak nagyon indokolt esetben ad lehetőséget – a cég és a magánember adatai összekapcsolhatóak, mégpedig adó szempontból is.

Nem véletlen, hogy az adatvédelmi biztos is hasonlóan látta az ügyet, és az illetékes minisztert kéri ezen jogszabály megváltoztatására. Az adatvédelmi biztos levelét az alábbiakban közöljük:

ADATVÉDELMI BIZTOS

Ügyszám: ABI-297-3/2011/K Ügyintéző: Dr. Varga Ilona

Kis János úr részére Budapest

Margit krt. 24. I. em. 2. 1027

Tisztelt Uram!

Állampolgári beadványok érkeztek hivatalomhoz, melyben az indítványozók az adózás rendjéről szóló 2003. évi törvény (továbbiakban: Art.) 3. számú melléklete K) pontját érintő jogszabály-módosítással kapcsolatban fogalmaztak meg a panaszt.

Az Art. 3. számú melléklete K) pont 2. alpont a-d) bekezdései 2011. január 1-étől kiegészültek az e) bekezdéssel, mely szerint:

„1. A nyomtatványt forgalmazó (alforgalmazó) az általa értékesített adóigazgatási azonosításra alkalmas számla-, nyugtatömbökről – jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – vevőnkénti részletezésben adatot szolgáltat.

2. Az adatszolgáltatás tartalmazza:

a. ) az értékesített nyomtatványok (számlatömbök, nyugtatömbök) megnevezését,

b. ) a nyomtatvány sorszámát (tól-ig),

c. ) a vevő nevét és címét (székhelyét, telephelyét),

d. ) a vevő adószámát,

e. ) a vevőt a vásárlás során képviselő magánszemély nevét és adóazonosító számát.

A nyomtatványt forgalmazó (alforgalmazó) az adatszolgáltatást negyedévenként a negyedévet követő hónap 20. napjáig teljesíti az állami adóhatósághoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a nyomtatványforgalmazók részére a 2010. december 31-ét követően eszközölt nyomtatványértékesítéseikkel kapcsolatos tudnivalókról közleményt bocsátott ki, melyben felhívta a nyomtatvány-forgalmazók figyelmét, hogy „a nyomtatvány­értékesítést megelőzően feltétlenül győződjenek meg a vevőt a vásárlás során képviselő magánszemély nevéről és adóazonosító számáról, mert a szolgáltatott adatok közlésével kapcsolatban a felelősség az adatot szolgáltató nyomtatvány-forgalmazót terheli. A törvényben előírt bármely adat hiánya, vagy hibája miatt az adatszolgáltatás hibásnak minősül és ez az Art. szerinti mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után."

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében foglaltak szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyomtatványt forgalmazóknak meg kell győződniük arról, hogy a vásárlás során pontosan mely magánszemély járt el a vevő képviseletében. Az adóazonosító jelről kiállított hatósági igazolvány azonban nem alkalmas a magánszemélyek személyazonosságának hitelt érdemlő megállapítására. A módosítás egyértelmű célja a fiktív, illetve hamis számlaügyletekkel kapcsolatos adóhatósági ellenőrzések hatékonyságának növelése. Álláspontom szerint azonban a szabályozás jelenlegi formájában nem alkalmas a fenti cél elérésre, ezért jogszabály-módosítási kezdeményezéssel éltem Dr. Matolcsy György úr nemzetgazdasági miniszternél javasolva a szabályozás újragondolását.

Személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát érintő ügyben forduljon hozzám továbbra is bizalommal.

Budapest, 2011. március    2

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.