2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BEMUTATKOZOTT A VENEZUELAI BOLIVÁRI KÖZTÁRSASÁG

7 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/48242"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Venezuela%20kicsi%20011.thumbnail.jpg" border="0" alt="dr. Adriana A. Gottberg Gil követasszony" title="dr. Adriana A. Gottberg Gil követasszony" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>dr. Adriana A. Gottberg Gil követasszony</strong></span></span>  <p>A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya Kovács Gábor újságírótársunk közvetítésével jutott el a Venezuelai Nagykövetségre. Igazán szíveslátásban és kifogástalan tájékoztatásban volt részünk. A kötetlen előadást és a kellemes beszélgetést maga a követasszony, dr. Adriana A. Gottberg Gil ideiglenes ügyvivőként vezette.

dr. adriana a. gottberg gil követasszonydr. Adriana A. Gottberg Gil követasszony 

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya Kovács Gábor újságírótársunk közvetítésével jutott el a Venezuelai Nagykövetségre. Igazán szíveslátásban és kifogástalan tájékoztatásban volt részünk. A kötetlen előadást és a kellemes beszélgetést maga a követasszony, dr. Adriana A. Gottberg Gil ideiglenes ügyvivőként vezette.

dr. adriana a. gottberg gil követasszonydr. Adriana A. Gottberg Gil követasszony 

A MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztálya Kovács Gábor újságírótársunk közvetítésével jutott el a Venezuelai Nagykövetségre. Igazán szíveslátásban és kifogástalan tájékoztatásban volt részünk. A kötetlen előadást és a kellemes beszélgetést maga a követasszony, dr. Adriana A. Gottberg Gil ideiglenes ügyvivőként vezette.

    Adriana őexellenciája szép, fiatal, vékony hölgy, aki apró motoros háromkerekűvel közlekedik egy otthoni közlekedési baleset következtében. Végzettségét tekintve radiológus orvos. Amikor a hazájáról van szó, a lelkes honpolgár és az okos nő szólal meg belőle. Elmondta, hogy előző állomáshelye Róma volt. Országa idén, 2011-ben függetlenségének 200. évfordulóját ünnepli, pontosabban július 5-én.

   

A száraz adatok a következők:

Az ország hivatalos neve: Venezuelai Bolivári Köztársaság

Közigazgatás: 23 kis szövetségi államból és egy fővárosi kerületből áll.

Államforma: 1864 óta szövetségi állam*. Ezt Venezuela 1999-es alkotmánya is megerősítette.

Főváros: Caracas

Pénznem: Új Bolívar (BsF – Bolívar Fuerte, nemzetközi jelöléssel: VEF)

Hivatalos nyelv: spanyol és mellette 31 indián nyelvet is elismer az alkotmány.

Lakossága (becsült adat): 26 millió körül

Gazdasági jellemzői: kőolajipar, mezőgazdaság, állattenyésztés, halászat, bauxit- és nemesfém bányászat, baromfitenyésztés.

Elhelyezkedés: Dél-Amerika északi részén, a Karib-tenger partján.

Területe: 916 445 négyzetkilométer (tízszer nagyobb Magyarországnál!)

Helyi idő: GMT -4 óra.

Hazánkból Venezuelába közlekedő repülőjáratok: TAP Portugal (lisszaboni leszállással), Lufthansa (frankfurti vagy müncheni leszállással), Air France (párizsi leszállással). A Caracas-hoz legközelebb eső repülőtér: Simón Bolívar Nemzetközi Repülőtér. Innen átszállással lehet eljutni a legtöbb venezuelai nagyvárosba. Fontos tudnivaló: az elutazáshoz tartalékolni kell 110 VEF-et (kb. 51 USD), mert a nemzetközi reptéri illeték: 137,50 VEF (64 USD), belföldi reptéri illeték: 27,50 VEF (kb. 13 USD), amit csak új bolívarban és készpénzzel lehet kiegyenlíteni.

Vízum: az Európai Közösség állampolgárai vízummentesen utazhatnak oda, ha tartózkodásuk időtartama nem haladja meg a 90 napot. Beutazáskor az útlevélnek még legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Védőoltások: az utazás előtt 10 nappal kötelező beadatni a sárgaláz elleni védőoltást, ha valaki őserdőbe vagy ezer méter alatti, nem tengerparti területekre kíván látogatni. Utazás előtt egy hónappal kérjük ki a budapesti oltóközpont véleményét! Ugyanis esetleg kellhet még malária és kolera elleni oltás is.

Szállás: a http://www.venezuelaturismo.gob.ve/ internetes oldalon az Alojarmiento menüpontra kattintva régiónként megtaláljuk a szállodák és a panziók elérhetőségeit.

Éghajlat: trópusi övezet, van száraz (novembertől áprilisig tart) és van esős évszak (májustól októberig), de nincsenek évszakok, télen-nyáron meleg van.

Nemzeti természeti jelképek: orchidea, a május virága; a sárga araguaney fa; a különös formájú trupiál madár.

Nemzeti hangszerek: arpa, cuatro, maracas

Nemzeti táncok: joropo, salsa, merengue, vals

Nemzeti szimbólum: a sárga-kék-piros trikolór

kukorica pogácsaKukorica pogácsaGasztronómiai jellemzők: a helyi ételek az őslakosoktól az európai népek szokásait és változatosságát tükrözik. Elsősorban az őshonos kukoricát használják, a yucca (krumpliféle) és a marhahúsból vagy a halakból készült ételek. Irigylésre méltó, hogy állandóan terem itt a sárgadinnye.  Karácsonykor jallapát esznek. A hússal vagy sajttal töltött kukoricapogácsát megkóstoltuk, nagyon finom!

A követasszony elmondta, hogy miért említik az ország, a pénz és a helynevek némelyikében a Bolívar* szót is. Simón Bolívar (1783-1830) baszk származású, de Caracas-ban született, gazdag nemes ifjú volt. Európai utazásai és tapasztalatai során elhatározta, hogy hazáját és más dél-amerikai államok népeit felszabadítja a gyarmatosítók uralmától. Eleinte írásaival, később fegyverrel is harcolt a szabadságért. Máig ő a legtiszteltebb szabadsághős a dél-amerikai kontinensen. Ajándékba megkaptuk Simón Bolívar válogatott írásainak lenyűgözően érdekes gyűjteményét.

   Venezuela földjére érkezve Kolumbusz ezt írta naplójába: „megérkeztem a földi paradicsomba!" Aztán tudjuk, hogy népe az őslakos indiánok 80%-át kiirtotta. A jelenlegi lakosság zömmel mesztic. Az egymilliósnál nagyobb városok: Caracas kb. 5 millióval, Maracaibo 3 millióval, valamint Valencia, Maracay, Guayana stb.

   Az északon fekvő főváros, Caracas, teljes nevén: Santiago de León de Caracas. A turisták kedvencévé válhatna, ha jobb volna a közbiztonság, de a zsúfoltság és a szegénység egyelőre megoldhatatlan feladat. A gazdasági válság következtében ugyanis özönlik a lakosság vidékről a fővárosba. Caracas minden szempontból az ország és a közigazgatás központja, ezer m magasan a tengerszint felett fekszik, 15 km-re a Karib-tengertől, az Ávila Nemzeti Park tiszta levegőjében. Az idegenforgalom programjait lehetőleg a városon kívül bonyolítják. Egy Ferenc József nevű magyar építésznek sok házat köszönhet a főváros. Ki gondolná, hogy ott is él egy hatezres lélekszámú magyar kolónia? Tanfolyamokon magyar nyelvet tanítanak az ottaniak.

Papp Orsolya asszisztens filmvetítés keretében mutatta be Venezuela kulturális és turisztikai látványosságait. Kristálytiszta tengerpartok, kőolaj-finomítók, tej-, hús- és halfeldolgozó üzemek sorjáznak a szárazföldi területeken. Láthattunk vízre épült cölöpfalvakat, hatalmas hidakat, csodás nemzeti parkokat. A lakosság legfőbb tevékenysége a mezőgazdaságon kívül a színes kelmék szövése, fafaragás és a kecskebőr feldolgozása. Különlegesség a hagyományos szántás-vetés ökrökkel. Külföldi eladásra virágokat termelnek. A fantasztikus szépségű vízesések energiáját ügyesen hasznosítják, vízi energiából az ország felének áramszükségletét megtermelik. Itt van a világ legnagyobb vízesése: a Salto Angel. 980 m magasból zúdul le a Canaima Nemzeti Park területén, amely a világörökség része.

   Látványosság a korallszigeteken élő sok mangrófa, a rágcsáló vízidisznó, az anakonda és a sok ritka növényfaj a szavannákon. A Sinamaica-lagúnán tipikus indián építmények, a palfitok, a fa cölöpökre épült házak. Közöttük az anu törzs curiarákkal, egyetlen fatörzsből kivájt csónakkal közlekedik. Az Orinoco a bővizű folyók közül a világon a harmadik. A waraók, a torkolatnál élő népség a folyóra építette „városát". Az őslakos kenus törzs halászatból és kézművességből tartja fenn magát.

   Csupán tíz éve kereskednek földgázzal, amíg a kőolajjal sokkal régebben. Törvény írja elő, hogy minden bank hitelállományának 2,5%-át az idegenforgalom fejlesztésére kell fordítani. A beruházóknak pedig három évig nem kell az adósságukat törleszteni.

   A legnagyobb venezuelai karibi sziget a Margarita. Trópusi éghajlata, hegyvonulatai és kedves lakói miatt a bel- és külföldi turisták egyik kedvelt célpontja. Az Andok óriás hegyláncai között búvik meg a lovagok városa, Mérida. A Sierra Nevada hegység része pedig az 5007 m magas Bolívar csúcs. Venezuela gazdag barlangokban is, de a feltárt 1500 közül a legnagyobb a 10, 2 km hosszú Guacharo-barlang a védett nemzeti park területén. Az ország területének 20%-a beépítetlen nemzeti park, csoportosan látogatható és sátortáborozásra van lehetőség.

   A leggyakoribb látogatók Venezuelában az olaszok, spanyolok, portugálok, utána jönnek a németek, az észak-amerikaiak, kolumbiaiak, brazilok és argentinok.

 yare-i táncoló ördögök maszkjaiYare-i táncoló ördögök maszkjai  Különlegesség az amerikai kontinens legrégebbi vallási ünnepe Úr Napján, Miranda államban: a yare-i táncoló ördögök festett maszkos ünnepi játéka.

A Nagykövetség és személy szerint dr. Adriana A. Gottbert Gil követasszony a venezuelai nép megismertetésére kulturális fesztivált tervez. Addig is szép magyar nyelvű prospektusokat kínál a látogatóknak.

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.