2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A XV. Győri Tavaszi Fesztivál és a kísérő fesztiválok részletes műsora

24 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/48342"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/15_6.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span> <p>A győri polgárok lelkes látogatói a <strong>Négy Évszak Fesztivál</strong> eseményeinek, miközben a turistákat is szép számmal vonzza Győrbe az egész évet átölelő rendezvénysorozat. </p><p>

 15 6.thumbnail

A győri polgárok lelkes látogatói a Négy Évszak Fesztivál eseményeinek, miközben a turistákat is szép számmal vonzza Győrbe az egész évet átölelő rendezvénysorozat.

 15 6.thumbnail

A győri polgárok lelkes látogatói a Négy Évszak Fesztivál eseményeinek, miközben a turistákat is szép számmal vonzza Győrbe az egész évet átölelő rendezvénysorozat.

Győrben hagyomány, hogy a Győri Tavaszi Fesztivállal indul az esztendő, amely már 15 éve egyik fénypontja a város kulturális életének.

A programsorozat idén is március 15-én kezdődik a Kormorán együttes és Varga Miklós koncertjével, és egészen április 4-ig tart.

A 15. Győri Tavaszi Fesztivál idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket. Lesz opera és musical, színház és történelem, kiállítás és örömzene, szerenád és dobpergés, „A népzenétől a rock and roll  forradalomig" minden.

Fellép a Ghymes együttes, a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, Ránki Dezső, Dolhai Attila, Janza Kata, Szörényi Levente, Mága Zoltán, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt. Idén Dumaszínház is lesz Győrben, és nem maradhat el a hagyományos Tavaszi Kórustalálkozó sem, a gyerekeknek pedig a Honvéd Táncszínház a Csipkerózsika produkcióval kedveskedik.

12. Nemzetközi Ütős Fesztivál

2011. március 25 péntek – 26. szombat

A Győri Tavaszi Fesztivál különlegessége a 12. Nemzetközi Ütős Fesztivál, amely az elmúlt években nagy elismerést váltott ki szakmai körökben és a közönség részéről is.  A Győri Nemzetközi Ütős Fesztiválon a klasszikus zene, a jazz, a világzene mellett a kortárs ütőhangszeres játékok is megjelennek.

A fesztivál az ütős muzsika népszerűsítésén túl, a hazai tehetségek bemutatkozására is lehetőséget kínál. Nemcsak a győrieknek, hanem az egész világnak páratlan élmény, amikor a magyar és nemzetközi élvonal sztárjai egy színpadon zenélnek Győrben.  A koncerteket a hagyományos utcai menetzenék és a show dobolás teszik változatossá.

Igazi kuriózum Győr idei kezdeményezése: a város közös dobolásra hívja a világot a Széchenyi térre! Mindenki részt vehet a nagy játékban, aki szereti a ritmust, és bármilyen ütős eszközzel bekapcsolódna az örömzenébe.

A fesztiválon az ütős produkciókat társművészeti előadások, hangszeres bemutatók egészítik ki.  Workshopot tart Gulli Briem és Mark Mondesir.

A fesztiválhoz szervesen kapcsolódik a hagyományos ütőhangszeres kiállítás, ahol a legrangosabb ütőhangszereket gyártó cégek mellett a hazai hangszerkészítő mesterek is bemutatják termékeiket.

Az idei Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál kiemelt sztárjai: PerKu-Va (ESP), Mark Mondesir (USA), Gulli Briem (Mezzoforte dobosa, Izland), Carl Palmer Band (Nagy Britannia).

Március 25. 15 óra

16 óra

15-17 óra között

19 óra

Március 26. 19 óra

Március 26. 

15 óra

menetzene, show dobolás

szabadtéri színpad

  • – győri növendékek
  • – Konga City Győr
  • – ATARU Ütőegyüttes
  • – Győri Dobosok
  • – Győri Ütőegyüttes
  • – Közös örömzene a közönséggel

Workshop- Gulli Briem

A 12. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál megnyitója

Győri növendékek

Győri Ütőegyüttes

Győri Dobosok

szünet

Kenny Hogan (SGP)

PerKu-Va Ütőegyüttes (ESP)

Gulli Briem (ISL) a Mezzoforte zenekar dobosa

Balogh Kálmán-Lukács Miklós cimbalom duó

Horváth Kornél -Dörnyei Gábor duó

Sztárvendég: Mark Mondesir (USA)

szünet

Carl Palmer Band (GB)

Workshop – Mark Mondesir Hangszeres bemutatók

Belvárosi utcák

Széchenyi tér

Richter Terem

Richter Terem

Richter Terem

Richter Terem

díjtalan

Díjtalan

Napi jegy 2900 Ft

Diákjegy

1500 Ft

Bérlet

4500 Ft

Konga City Győr

A Konga City győri csapata amatőr ütősökből alakult. Külön-külön aktívan zenélnek, különböző stílusokban, de a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál alkalmára közös produkcióval lépnek a közönség elé. Hangszereik között többségében kongák dominálnak, de timbales, cajon, bongok és egyéb kiegészítők is szerepet kapnak műsorukban.

ATARU ütőegyüttes

Az ATARU TAIKO ütőegyüttes 2006 óta képviseli hazánkban a japán dobolás hagyományait. Kezdetben különféle tradicionális zenéket szólaltattak meg dobokon és egyéb ütős dallamhangszereken, majd egyre szorosabbra fűzték kapcsolatukat a japán zenei és spirituális közeggel, ami mind a mai napig tart.

Helyi Erő dobos formáció

"Mi négyen, Győrben tevékenykedő dobosok, egy átzenélt éjszakán kiötlöttük, hogy mi lenne, ha csinálnánk valamit együtt, sőt mindezt közönség előtt. Akkor jó ötletnek tűnt…"

Győri Ütőegyüttes

A GYŐRI ÜTŐEGYÜTTES 1974-ben alakult, jelenlegi felállásban 14 éve működik. Számtalan önálló koncerteken kívül részt vettek többek között a Győri Balett több produkciójában, Tolcsvay: Magyar Mise című rock oratóriumának nyugat-európai turnéján, valamint hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt. Repertoárjukban az afrikai, latin dobzenéktől, a különböző népzenei feldolgozásoktól kezdve, kifejezetten a mai kor ütőhangszereire komponált műveken át, a dallamhangszeres átiratokig, jazz darabokig sokféle zenemű megtalálható.

Nagyon sok, érdekes, testközelben ritkán látott, hallott hangszert vonultatnak fel egy-egy fellépésen.

Kenny Hogan

Kenny Hogan Dél-kelet Ázsia egyik vezető dobosa, aki több mint 300 dobos bemutatót és mesterképzést tartott a régióban.

Szingapúr zenei nagykövete és képviselője világszerte. Számtalan formációval játszott szabadúszóként, rock, fusion, pop, jazz, ethno és egyéb műfajokban.

Számos nemzetközi fesztiválon lépett fel Ázsiában, az Egyesült Államokban és szerte Európában.

PerKu-Va

A spanyol PerKu-Va Ütőegyüttes barátokból és tanárokból alakult. Repertoárjuk és az előadások minősége nemcsak erős ritmusérzékről, hanem művészi gondosságról is tanúskodik. Koncertjeik során a klasszikus ütős zenét látványos show elemekkel egészítik ki. Számos zenei eseményen és nemzetközi ütős fesztiválon vettek részt: Ribarroja del Turia, Perku-Lliria, Puerto Rico-i Ütős Fesztivál, BUM Fesztivál (Szlovénia), IPEW (Horvátország), NOP (Graz, Ausztria).

Gunnlaugur „Gulli" Briem

A világhírű izlandi Mezzoforte zenekar alapító tagja, dobosa. Először lép fel Győrben, szólóban a 12. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál egyik díszvendégeként.

Balogh Kálmán – Lukács Miklós

Balogh Kálmán és Lukács Miklós külön-külön gyakran szerepelnek duóban, együtt azonban csak mostanában kezdtek játszani. A páros a magyar és román cimbalmozás „fellegvárainak" játékstílusa (Szatmár, Székelyföld), valamint olyan híres cimbalmosok, mint például a soproni Tendl Pál előadásmódjából kiindulva építetik fel a produkciót.
Balogh Kálmán az elmúlt több mint 20 év során számtalanszor muzsikált együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tett kirándulást a klasszikus, dzsessz és rock zenében itthon és külföldön egyaránt. Lukács Miklós szintén többféle zenei műfajba is belemerült, elsősorban a dzsesszbe és az etnozenébe.

tHUNder Duo

Dörnyei Gábor – Horváth Kornél

A két kiváló művész kompozíciói nem ismernek zenei, vagy országhatárokat: a szerzemények között latin, afrikai és indiai hangzású zenét is találunk, sőt az amerikai funky és balkáni páratlan ritmusok is jelen vannak.

A két művész intenzív és egyedi játékstílusa, valamint a változatos hangszerelés igazi különlegesség.

A hosszabb ideje Londonban élő, és világszerte játszó Dörnyei dobolásában virtuóz módon jelenik meg a függetlenítés technikája, egy egész dobzenekar megszólalását keltve. Horváth egyéni stílusa, változatos hangszerparkja a hangzás sokszínűségét tovább erősíti – megteremtve egy ma igazán különlegesnek ható, 21. századi kamarazenét.

A tHUNder Duo tagjai nevükben is hirdetik Magyarországhoz való tartozásukat, s e név alatt számos koncert és fesztivál meghívásnak tesznek eleget külföldön.

Mark Mondesir

Mark az egyik legelismertebb és legkeresettebb dobos a világon. Játékát kreativitás és gyorsaság jellemzi. Karrierjét Courtney Pine szaxofonossal kezdte. Számtalan művésszel dolgozott együtt, a rock gitáros Keith Moore-on keresztül a jazz nagyjaiig (Julian Joseph, John McLaughlin és Kevin Eubanks).

Carl Palmer Győrben- Megelevenedik a rocktörténelem

Carl Palmer, a legendás progresszív zenekar, az Emerson, Lake and Palmer (ELP) dobosa Győrben  kezdi tavaszi  turnéját, aki triójával Magyarországon visszatérő vendégként lép fel. A Győri Ütős Fesztiválon Paul Bielatowicz gitáros, valamint Stuart Clayton basszusgitáros kíséri.

Palmer a nagy rockgeneráció legfiatalabb dobosai közé tartozik, aki ma már nem egyszerűen a "P az ELP-ből", hiszen elképesztő gyorsaságával és mesteri dobolási technikájával szólóban is képes lázba hozni a rock rajongóit. Így ma is ott találjuk a kortárs rock élmezőnyében, és harminc évvel azután, hogy bemutatkozott a zenerajongók előtt, továbbra is ő "a dobosok dobosa".

Ütőhangszer kiállítás és bemutató

A fesztivál keretében hangszergyártó és forgalmazó cégek képviselői mutatják be termékeiket. A kiállításon lehetőség van arra, hogy a látogatók kipróbálják a hangszereket.

15. Győri Tavaszi Fesztivál

2011. március 15 – április 4.

időpont

esemény

helyszín

Március 17.

18 óra

Műhely est –

Beszélgetés Szabados György zongoraművésszel

Zichy-palota

Március 18.

18 óra

Színház és történelem –

Szörényi Levente előadása

Hotel Konferencia

Március 18. 18 óra

Tavaszi Kórustalálkozó

Széchenyi István Egyetem Hangversenyterme (egykori Zsinagóga)

Március 19. 14 óra

16 óra

Győri hagyományok

Tamás Péter előadása a Szent Korona számtalan győri tartózkodásáról

Szabó Gyula előadása a középkori győri vár, a reneszánsz Európa védőbástyája, a középkori kazamata rendszerről

Petőfi Sándor Művelődési Ház

Március 19.

19 óra

Ránki Dezső zongora estje

Richter Terem

Március 19. 19 óra

Don Giovanni –

opera premier

Győri Nemzeti Színház

Március 21.

19 óra

Dolhai Attila-

Janza Kata musical estje

Richter Terem

Március 23. 19 óra

Mága Zoltán koncertje

Richter Terem

Március 25-26.

12. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Győri növendékek, Konga City Győr, Helyi Erő dobos formáció, Győri Ütőegyüttes, Kenny Hogan (SGP), PerKu-Va Ütőegyüttes (ESP), Balogh Kálmán- Lukács Miklós cimbalom duó, tHUNder duó

(Horváth Kornél-Dörnyei Gábor), Sztárvendégek: Mark Mondesir (USA), Carl Palmer Band (UK)

Workshop Mark Mondesir-rel

Belvárosi utcák, Széchenyi tér, Richter Terem

Március 27.

16 óra

Szerenád komolyzenei koncert

Széchenyi István Egyetem Hangversenyterme (egykori Zsinagóga)

Március 27.

19 óra

Szikraszemű

Ghymes Együttes lemezbemutató koncertje

Richter Terem

Március 28.

19 óra

Polyák Lilla-Homonnay Zsolt musical estje

Richter Terem

Április1. 18.30

Dumaszínház – Kiss Ádám és a Szomszédnéni Produkciós Iroda

Richter Terem

Április 2.

Születésnapi ajándék Perényi Miklós estje

Richter Terem

Április 2.

Fekete Péter – zenés vígjáték

premier

Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

Április 3.

15 óra

Csipkerózsika – Honvéd Táncszínház előadása

Richter Terem

Április 4.

A népzenétől a rock and roll  forradalomig"

a Csik Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam közös koncertje

Richter Terem

Kísérő programok:

Április 5. 18.00 óra

Szabadegyetem nőkről – nemcsak nőknek

Dr. Czeke András előadása: A magyar nő minőségei

Zichy-palota

Április 7.

Bor és muzsika kettősei – II. Kantharosz Gála Jótékonysági gálaest és borárverés

Richter Terem

Április 9-22.

Nemzetközi Baba Kiállítás, Konferencia és Országos Babakészítési Verseny

Antik és modern, művészi és játék babák

Helyszínek: Zichy-palota, Fruhmann ház, József Attila Művelődési Ház, Magyar Ispita

http://www.zichypalota.hu/

http://www.babakiallitas.hu/

2011. április 17-20. SZE Napok

 A rendezvény minden napján különleges művészek és sztárfellépők, Campus Kupa – Amatőr autós ügyességi szlalomverseny várják az érdeklődőket.

http://www.gyeke.szeportal.hu/

Kiállítások:

Herbárium – Virágok képekben

Klasszikus mesterek és kortárs művészek virág ábrázolásai

Kísérő program: Játékos képzőművészeti foglalkozás gyerekeknek

Városi Művészeti Múzeum Gyermekmúzeuma

Apor Vilmos Püspök tere 2.

2011. március 4 – április 30.

Simonyi Ernő festőművész kiállítása

Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár galéria

2011. március 8-24. (hétköznap 14-18 óráig)

Góra Orsolya, Székely Annamária és Zsemlye Ildikó kiállítása

Napóleon-ház, Király utca 4.

Időpont: 2011. március 5 – május 8.

"TÍZEN A HÉTBEN" – Gosztom András, Kocsis Richard, Korognai David, Kurucz Péter,

Kustán Roland, Lakatos Gy. László, M. Nagy Szilvia, Németh József, Standeisky Daniel,

Töröcsik Kata – kiállítása

A Hét Szabad Művészet Szentély /Galéria/

9024 Győr, Zrínyi utca 13. 

2011. március 25 – május 15.

Pálnagy Zsigmond festőművész kiállítása

Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár

2011. március 29 – április 14.

Itáliától Na'Conxipanig, Ideális Tájképfestészet

Bemutatkozik a Kogart Művészeti Gyűjteménye

Esterházy-palota, Király utca 17.

2011. április 2 – június 30.  

PROGRAM RÉSZLETESEN:

Március 15. 17.30 óra

Ostormenet – Szkíta Sólyom Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti, Sport és Kulturális Egyesület bemutatója és felvonulása

Belvárosi utcák, Városház tér

A közösség az ostormenettel a régiekre való emlékezést, a hagyományok felelevenítését, a közös, egy irányba való mozdulást, egységet szeretné szimbolizálni.

Március 15. 18.00 óra Városház tér

Kormorán együttes koncertje Varga Miklós közreműködésével

Városház tér

Az együttes a magyar zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. A zenekar dalaiban hallhatóak tradicionális népi hangszerek, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal.

A Kormorán eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, több zenealbumot jelentetett meg külföldön. Győrben a Nemzeti ünnep tiszteletére Varga Miklóssal adnak közös koncertet.

Március 17. 18.00 óra Zichy-palota

Műhely-est Beszélgetés Szabados György zongoraművésszel

Zichy-palota

Szabados György zeneszerző, zongoraművész az improvizatív, a szabad zene apostola, sok-sok remek muzsikus mestere. Jó néhány emlékezetes koncertet adott városunkban az elmúlt évtizedekben. A győri Műhely folyóiratban a kilencvenes évek elejétől jelennek meg nagyszerű esszéi, tanulmányai, a közelmúltban pedig versekkel is bemutatkozott.

A Műhely-esten a világban bölcsen létező Szabados Györggyel találkozhatunk, megismerhetjük verseit, gondolatait, s természetesen megszólal muzsikája is.

Március 18. 18.00 óra

Színház és történelem – Szörényi Levente előadása

Hotel Konferencia

Az előadás alapvetően Szörényi Levente három színpadi művének történelmi hátterét elemzi, annak legfontosabb tanulságait előtérbe helyezve. Ezek: Árpád népe, István, a király és az arra épülő Veled, Uram!  Ez az előadás évek óta elhangzik az egész országban, a TF-től kezdve Nyíregyházán keresztül Keszthely-Hévízig.

Március 18. 18.00 óra

Tavaszi Kórus Találkozó

Széchenyi István Egyetem Hangversenyterme (egykori Zsinagóga)

A Tavaszi Kórustalálkozó 1993 óta folyamatosan megrendezett ünnepe a közösségi éneklésnek Győr városában.

A város amatőr kóruséletének minden korosztálya képviselteti magát a találkozón. Fellépnek általános, zenei általános és középiskolák tanulói, ill. felsőfokú oktatási intézmények hallgatói, valamint felnőtt kórusok is.

Március 19. 19.00 óra

Ránki Dezső zongora estje

Richter Terem

Műsor:

– J. Haydn: Esz-dúr szonáta Hob XVI/52

– R. Schumann: C-dúr fantázia, op. 17

– Liszt Ferenc: h-moll szonáta

  

Március 19. 19.00 óra

Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni (opera)

Győri Nemzeti Színház

2.800 Ft, 2500 Ft jegyek korlátozott számban kaphatók

Rendező: Szalma Dorotty

Mozart remekműve több mint kétszáz éve nyugtalanítja a gondolkodó embert. Előadója és hallgatója egyaránt újból és újból megfejtendő rejtvényekbe ütközik zenei-drámai szövedékének számos pontján. A Lorenzo Da Ponte librettójára komponált műben mindent körbeleng az erotika levegője.

Március 21. 19.00 óra

Dolhai Attila – Janza Kata musicalest

Richter Terem

Ha musicalekről beszélünk akkor két név biztosan ismerősen cseng: Janza Kata és Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház művészei. A duett előadásában a szép dalokból, gyönyörű slágerekből hallhat a győri közönség.

Március 23. 19.00 óra

Mága Zoltán koncert

Richter Terem

Hívták már a királyok prímásának, a zene nagykövetének, az emberek közötti hidak építőjének. A világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként valamint az általa alapított Budapest Cigány Zenekarra (Budapest Gipsy Band) Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten öregbítette Magyarország hírnevét. Talán nincs még egy művész, aki küldetéstudatát ennyire előtérben tartva képviselte a magyar kulturális tradíciókat, és erősítette a magyarságról kialakult pozitív képet. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus muzsikának is.

Március 27. 19.00 óra

SZERENÁD

Széchenyi István Egyetem Hangversenyterme (egykori Zsinagóga)

Műsor: F. Schubert: F-dúr Oktett, D 803

közreműködnek: a Győri Filharmonikus Zenekar művészei

Ráczné Nagy Andrea – hegedű, Reményi Gyöngyi – hegedű, Németh Gusztáv – brácsa, Molnár Dénes – cselló, Horváth Mihály – nagybőgő, Molnár Tibor – klarinét, Méri Balázs – fagott, Dankos Ferenc – kürt

Maros R.: Szerenád fúvóshármasra

közreműködnek: a Győri Filharmonikus Zenekar művészei

Kovács Kitti – oboa, Lindemann László – klarinét, Szalai Edina – fagott

Március 27. 19.00 óra

Szikraszemű – Ghymes Együttes lemezbemutató koncertje

Richter Terem

A Ghymes együttes olyan felvidéki magyar zenészekből alakult, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. A zenekar alapító tagjai a Szarka testvérek: Gyula és Tamás. Zenéjük magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések és improvizációk alapján kialakult egyedi hangzásviláguk, a Ghymes-zene.

 http://www.ghymes.hu/

Március 28. 19.00 óra

Polyák Lilla és Homonnay Zsolt musical estje

Richter Terem

A musicalvilág egyik legismertebb házaspárja, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt új lemeze "Két szív" címmel már kapható a boltokban. A lemezbemutató koncert első vidéki helyszíne Győr. A nagyszabású koncerten a házaspár nemcsak a "Két szív", hanem a "Ketten" című albumáról is előadja legsikeresebb dalokat, és természetesen további meglepetés dalokkal is készülnek rajongóik számára.

Április 1. 18.30 óra

Dumaszínház – Kiss Ádám és a Szomszédnéni Produkciós Iroda

Richter Terem

Kiss Ádám hitvallása szerint, amely a szerencsi csokigyár szlogenjére megdöbbentően hasonlít: Az élethez kell egy szerencsi Kiss.

Külkereskedelmi főiskolai hallgató, általában évnyitón és évzárón elájul, de ennek ellenére a színpadi szereplés minden álma. A Magyar Rádió 5. Humorfesztiválján a Magyar Rádió díjának nyertese.

A Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulatot két erdélyi fiatal alkotja: Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs. A kolozsvári Magyar Rádióban havonta jelentkeznek humorműsorukkal, emellett rendszeres fellépői a televízióból ismert Showder klubnak.

Április 2. 19.00 óra

Születésnapi ajándék – Perényi Miklós estje

Richter Terem

Műsor:

R. Wagner: Siegfried – Idill

R. Schumann: a-moll gordonkaverseny, op. 129

L. van Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92

Vezényel:

Berkes Kálmán, Liszt-díjas

Közreműködik: Perényi Miklós – gordonka, Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes művész

Április 2. 19.00 óra

Eisemann Mihály – Somogyi Gyula – Zágon István: Fekete Péter (zenés vígjáték)

Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

Rendező: Puskás Tamás

Fekete Péter, öcsém! – Hát ki ne dúdolná azonnal a slágert? Történetünk erről, a balszerencse által üldözött kisemberről szól, "kinek a jobb keze bal, jót sose hall, él, mint vízben a hal…" Saját bőrén tapasztalja, milyen az, ha körülötte minden balul üt ki, és sem az üzlet, sem a szorgalom, sem a kártya, de még csak a szerelem sem hoz eredményt. Lehet, hogy mégsem a pénz a legfontosabb az életünkben? Előfordulhat, hogy a világ legelképesztőbb pechszériája ellenére a szerelem a végén mindent megold?

Április 3.  15.00 óra

CsipkerózsikaHonvéd Táncszínház előadása

Richter Terem

Csipkerózsika klasszikus története elevenedik meg a Honvéd Táncszínház produkciójában. A darab érdekessége, hogy az eredeti néptáncok mellett minden elhangzó szöveg és felcsendülő dallam a tradicionális magyar folklórból táplálkozik, és annak elemeit használja fel e közismert mesedarab színpadi megfogalmazásában.

A forgatókönyvet írta és az eredeti népi szövegeket válogatta: Vincze Zsuzsa

Díszlet, jelmez: Papp Janó

Zene: Rossa László

Zenei vezető: Árendás Péter

Társrendező: Csizmadia Tibor mv.

Koreográfus-rendező, művészeti vezető: Zsuráfszky Zoltán

Április 4. 19.00 óra

„A népzenétől a rock and roll forradalomig" a Csík zenekar, Ferenczi György és a Rackajam közös koncertje

Richter Terem

A Csík zenekar több mint 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Ez idő alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták, egyik legnagyobb elismerés a zenekar számára a 2010-es Príma Primisszima díj. Ferenczi György és a Rackajam szintén a magyar könnyű zenei élet üde színfoltja, akkusztikus hangszereken játszanak blues zenét, illetve saját hangszerelésű dalaikat. Az utóbbi időben az angol dalszövegek helyett, magyar verseket választanak dalaik szövegéül. A közös koncert apropója is ez, hiszen a népdalok is rímes versformában születtek és az emberi lélek szép és szomorú pillanatait írják körül.

12. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál

Győr az ütős zene „fővárosa", amely már 12 éve ad otthont Magyarország legjelentősebb ütőszenei seregszemléjének. A fesztiválon megjelenik a klasszikus ütős zene, a jazz, a világzene vagy éppen a kortárs ütőhangszeres játék egy-egy darabja. A fesztivál célja az ütős muzsika népszerűsítésén túl, hogy lehetőséget kínáljon a helyi és hazai tehetségek, ütős növendékek bemutatkozására, és arra hogy egy színpadon zenélhessenek a magyar és nemzetközi élvonal sztárjaival.  A hagyományos utcai menet zenét és show dobolást a Széchenyi térre tervezett színpadi koncertek teszik változatossá.

Szeretnénk, ha a fesztivál minél szélesebb közönséget vonzana, így igazi kuriózumnak ígérkezik az a kezdeményezés, amely kapcsán közös dobolásra hívunk a Széchenyi térre mindenkit, aki szereti a ritmust, és bármilyen ritmust ütő hangszerrel, eszközzel részt venne a nagy játékban A közös örömzenében terveink szerint több százan zenélnek majd együtt..

Az elmúlt években olyan jelentős világsztárok fogadták el meghívásunkat, mint: Jojo Mayer, Tom Brechtlein, Tommy Vig, Billy Cobham, Trilok Gurtu, Ian Paice

Az idei fesztivál kiemelt sztárjai: PerKu-Va (ESP), Mark Mondesir (USA), Gulli Briem (Mezzoforte dobosa, Izland) és világsztár fellépőnk Carl Palmer Band (Nagy Britannia).

A fesztivál ideje alatt hangszeres kiállítások, bemutatók zajlanak. Workshopot tart Gulli Briem és Mark Mondesir.

Március 25. 15 óra

16 óra

15-17 óra között

19 óra

Március 26. 19 óra

Március 26. 

15 óra

menetzene, show dobolás

szabadtéri színpad

  • – győri növendékek
  • – Konga City Győr
  • – ATARU Ütőegyüttes
  • – Győri Dobosok
  • – Győri Ütőegyüttes
  • – Közös örömzene a közönséggel

Workshop- Gulli Briem

A 12. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál megnyitója

Győri növendékek

Győri Ütőegyüttes

Győri Dobosok

szünet

Kenny Hogan (SGP)

PerKu-Va Ütőegyüttes (ESP)

Gulli Briem (ISL) a Mezzoforte zenekar dobosa

Balogh Kálmán-Lukács Miklós cimbalom duó

Horváth Kornél -Dörnyei Gábor duó

Sztárvendég: Mark Mondesir (USA)

szünet

Carl Palmer Band (GB)

Workshop – Mark Mondesir Hangszeres bemutatók

Belvárosi utcák

Széchenyi tér

Richter Terem

Richter Terem

Richter Terem

Richter Terem

díjtalan

Díjtalan

Napi jegy 2900 Ft

Diákjegy

1500 Ft

Bérlet

4500 Ft

Konga City Győr

A Konga City győri csapata amatőr ütősökből alakult. Külön-külön aktívan zenélnek, különböző stílusokban, de a Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál alkalmára közös produkcióval lépnek a közönség elé. Hangszereik között többségében kongák dominálnak, de timbales, cajon, bongok és egyéb kiegészítők is szerepet kapnak műsorukban.

ATARU ütőegyüttes

Az ATARU TAIKO ütőegyüttes 2006 óta képviseli hazánkban a japán dobolás hagyományait. Kezdetben különféle tradicionális zenéket szólaltattak meg dobokon és egyéb ütős dallamhangszereken, majd egyre szorosabbra fűzték kapcsolatukat a japán zenei és spirituális közeggel, ami mind a mai napig tart.

Helyi Erő dobos formáció

"Mi négyen, Győrben tevékenykedő dobosok, egy átzenélt éjszakán kiötlöttük, hogy mi lenne, ha csinálnánk valamit együtt, sőt mindezt közönség előtt. Akkor jó ötletnek tűnt…"

Győri Ütőegyüttes

A GYŐRI ÜTŐEGYÜTTES 1974-ben alakult, jelenlegi felállásban 14 éve működik. Számtalan önálló koncerteken kívül részt vettek többek között a Győri Balett több produkciójában, Tolcsvay: Magyar Mise című rock oratóriumának nyugat-európai turnéján, valamint hazai és külföldi fesztiválokon egyaránt. Repertoárjukban az afrikai, latin dobzenéktől, a különböző népzenei feldolgozásoktól kezdve, kifejezetten a mai kor ütőhangszereire komponált műveken át, a dallamhangszeres átiratokig, jazz darabokig sokféle zenemű megtalálható.

Nagyon sok, érdekes, testközelben ritkán látott, hallott hangszert vonultatnak fel egy-egy fellépésen.

Kenny Hogan

Kenny Hogan Dél-kelet Ázsia egyik vezető dobosa, aki több mint 300 dobos bemutatót és mesterképzést tartott a régióban.

Szingapúr zenei nagykövete és képviselője világszerte. Számtalan formációval játszott szabadúszóként, rock, fusion, pop, jazz, ethno és egyéb műfajokban.

Számos nemzetközi fesztiválon lépett fel Ázsiában, az Egyesült Államokban és szerte Európában.

PerKu-Va

A spanyol PerKu-Va Ütőegyüttes barátokból és tanárokból alakult. Repertoárjuk és az előadások minősége nemcsak erős ritmusérzékről, hanem művészi gondosságról is tanúskodik. Koncertjeik során a klasszikus ütős zenét látványos show elemekkel egészítik ki. Számos zenei eseményen és nemzetközi ütős fesztiválon vettek részt: Ribarroja del Turia, Perku-Lliria, Puerto Rico-i Ütős Fesztivál, BUM Fesztivál (Szlovénia), IPEW (Horvátország), NOP (Graz, Ausztria).

Gunnlaugur „Gulli" Briem

A világhírű izlandi Mezzoforte zenekar alapító tagja, dobosa. Először lép fel Győrben, szólóban a 12. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivál egyik díszvendégeként.

Balogh Kálmán – Lukács Miklós

Balogh Kálmán és Lukács Miklós külön-külön gyakran szerepelnek duóban, együtt azonban csak mostanában kezdtek játszani. A páros a magyar és román cimbalmozás „fellegvárainak" játékstílusa (Szatmár, Székelyföld), valamint olyan híres cimbalmosok, mint például a soproni Tendl Pál előadásmódjából kiindulva építetik fel a produkciót.
Balogh Kálmán az elmúlt több mint 20 év során számtalanszor muzsikált együtt a legjobb magyarországi népzenészekkel, miközben rendszeresen tett kirándulást a klasszikus, dzsessz és rock zenében itthon és külföldön egyaránt. Lukács Miklós szintén többféle zenei műfajba is belemerült, elsősorban a dzsesszbe és az etnozenébe.

tHUNder Duo

Dörnyei Gábor – Horváth Kornél

A két kiváló művész kompozíciói nem ismernek zenei, vagy országhatárokat: a szerzemények között latin, afrikai és indiai hangzású zenét is találunk, sőt az amerikai funky és balkáni páratlan ritmusok is jelen vannak.

A két művész intenzív és egyedi játékstílusa, valamint a változatos hangszerelés igazi különlegesség.

A hosszabb ideje Londonban élő, és világszerte játszó Dörnyei dobolásában virtuóz módon jelenik meg a függetlenítés technikája, egy egész dobzenekar megszólalását keltve. Horváth egyéni stílusa, változatos hangszerparkja a hangzás sokszínűségét tovább erősíti – megteremtve egy ma igazán különlegesnek ható, 21. századi kamarazenét.

A tHUNder Duo tagjai nevükben is hirdetik Magyarországhoz való tartozásukat, s e név alatt számos koncert és fesztivál meghívásnak tesznek eleget külföldön.

Mark Mondesir

Mark az egyik legelismertebb és legkeresettebb dobos a világon. Játékát kreativitás és gyorsaság jellemzi. Karrierjét Courtney Pine szaxofonossal kezdte. Számtalan művésszel dolgozott együtt, a rock gitáros Keith Moore-on keresztül a jazz nagyjaiig (Julian Joseph, John McLaughlin és Kevin Eubanks).

Carl Palmer Győrben- Megelevenedik a rocktörténelem

Carl Palmer, a legendás progresszív zenekar, az Emerson, Lake and Palmer (ELP) dobosa Győrben  kezdi tavaszi  turnéját, aki triójával Magyarországon visszatérő vendégként lép fel. A Győri Ütős Fesztiválon Paul Bielatowicz gitáros, valamint Stuart Clayton basszusgitáros kíséri.

Palmer a nagy rockgeneráció legfiatalabb dobosai közé tartozik, aki ma már nem egyszerűen a "P az ELP-ből", hiszen elképesztő gyorsaságával és mesteri dobolási technikájával szólóban is képes lázba hozni a rock rajongóit. Így ma is ott találjuk a kortárs rock élmezőnyében, és harminc évvel azután, hogy bemutatkozott a zenerajongók előtt, továbbra is ő "a dobosok dobosa".

Ütőhangszer kiállítás és bemutató

A fesztivál keretében hangszergyártó és forgalmazó cégek képviselői mutatják be termékeiket. A kiállításon lehetőség van arra, hogy a látogatók kipróbálják a hangszereket.

http://www.fesztivalkozpontgyor.hu/

http://www.fesztival.gyor.hu/  

http://www.percussiongyor.hu/ (12. Nemzetközi Ütős Fesztivál)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.