2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Krisna-hívők az Úr megjelenésére emlékeznek a hétvégén

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/48392"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hare.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>525 évvel ezelőtt jelent meg az Úr Csaitanja Bengálban - hívők milliói ünnepelnek szerte a világon. <td valign="top"> </td>  </p><p>

hare.thumbnail525 évvel ezelőtt jelent meg az Úr Csaitanja Bengálban – hívők milliói ünnepelnek szerte a világon.

 

  

hare.thumbnail525 évvel ezelőtt jelent meg az Úr Csaitanja Bengálban – hívők milliói ünnepelnek szerte a világon.

 

  


    Március harmadik hétvégéjén tartják Krisna-hívők az egyik legnagyobb vallási ünnepüket, az Úr Csaitanja Maháprabhu megjelenésének napját. A hívők életében ez különleges alkalom, hiszen az Úr 15. században megjelent inkarnációjára emlékeznek, aki elterjesztette korunk embere számára a legfontosabb és egyben legkönnyebb vallásos folyamatot az un. harináma szankírtana jagját, vagyis az Úr Szent Neveinek éneklését. Az imának ezt a formáját a hívők többféleképpen is gyakorolják. Az egyik a halk, csendes mantrameditáció, amit elsősorban reggelenként templomaikban közösen végeznek, a másik a hangosabb, közös éneklés, amelyet hangszerekkel, tánccal kísérnek.

Az Úr Neve éneklésének folyamatát Krisna-hívők már évezredek óta gyakorolják, kiemelt szerepe mégis az 1500-as évektől lett, amikor is az Úr Maga jött el, hogy e vallásos tevékenységről prédikáljon. Az Úr Csaitanja Krisna egyik formája, aki éppen 525 éve jelent meg a Földön, annak a tanítványi láncolatnak részeként, amelyben az Úr Krisna személyesen is feltűnt mintegy 5400 évvel ezelőtt. A tanítások szerint az Úr Neve és Ő Maga nem különbözik egymástól, ezért a Hozzá szóló imádság esszenciális, minden mozzanata szent, az elmének békét, megnyugvást, a lélek számára elégedettséget nyújt. Az imádság lényege, hogy általa az egyébként becsapható érzékeink megtisztulnak, helyesebb megértésre tehetünk szert, felismerhetjük, hogy nem vagyunk azonosak testünkkel, hanem lelkek, örök szellemi lények vagyunk, és legalapvetőbb örök természetünk, hogy Istent szolgájuk és egyfajta szeretetteljes kapcsolatban létezzünk vele. Amikor ez a kapcsolat elhalványodik, mert figyelmünket más dolgok kötik le, akkor a lélek egyfajta űrt érezhet, a kapcsolat felélesztésével azonban megtalálhatjuk az élet értelmét, elérhetjük az önmegvalósítást, és a természetes egyensúly visszaállítása által a boldogság, elégedettség állapotát is.

A krisnások ezen a hétvégén országszerte tradicionális indiai rítussal, az Úrról szóló történetek felidézésével, több lelki tanítómester előadásával ünnepelnek. Nagyobb zenés-táncos programokat, istentiszteletet tartanak Krisna-völgyben, Budapesten, Egerben és Debrecenben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.