2024.augusztus.03. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Irány Caracas!

4 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/48540"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Adriana%20A%20Gottberg.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong>Magánbeszélgetésen fogadta a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának tagjait dr. <em>Adriana A. Gottberg Gil</em>, a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi ideiglenes ügyvivője. Az újságírók részletes tájékoztatást kaptak erről a szép, de távoli országról.</p><p>

 

adriana%20a%20gottberg.thumbnailMagánbeszélgetésen fogadta a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának tagjait dr. Adriana A. Gottberg Gil, a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi ideiglenes ügyvivője. Az újságírók részletes tájékoztatást kaptak erről a szép, de távoli országról.

 

adriana%20a%20gottberg.thumbnailMagánbeszélgetésen fogadta a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztályának tagjait dr. Adriana A. Gottberg Gil, a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi ideiglenes ügyvivője. Az újságírók részletes tájékoztatást kaptak erről a szép, de távoli országról.

caracas.thumbnail Talán vannak még, akik emlékeznek Kállai István nagy sikerű zenés komédiájára: „Irány Caracas!" Bizony a tanácsot 1956 után sokan megfogadták, mentek – és maradtak ott. Ma viszont már turistaként kereshetjük fel ezt a valóban igen sok szépséget felvonultató országot. Erre kifejezetten bátorítanak is minket, Turisztikai Minisztériumuk (MINTUR) sokat tesz azért, hogy a külföldiek minél kényelmesebben érezhessék magukat és minél nagyobb számban érkezzenek. Van egy érdekes törvényük – talán mi is megszívlelhetnénk. Minden bank köteles hitelállományának két és fél százalékát idegenforgalmi célra folyósítani és az ilyen hitel az első három évben kamatmentes!

zaszlo2.thumbnail Venezuela tele van meglepetésekkel. Kezdjük mindjárt a nevével: Simon Bolivarra utalnak benne, aki valódi szabadsághős volt, Dél-Amerika több állama is neki köszönheti függetlenségét. Amikor „egyesült államokról" beszélünk, mindenki az USA-ra gondol, pedig Venezuelát is 23 szövetségi állam alkotja és alkotmányuk – a spanyol mellett – még 31 indián nyelvet ismer el. Függetlenségüket éppen kétszáz évvel ezelőtt, 1811. július 5-én kiáltották ki, de végleg csak 1821-ben tudták kivívni. Zászlójukban az arany szín a gazdagságot, a kék a tengert és az eget, a vörös pedig a szabadságért kiontott vért szimbolizálja. Külön ünnepe is van, augusztus 3-án.

angyal1.thumbnailAz ország területének húsz százaléka természetvédelmi terület. Ezt a nagy számot könnyen megértjük, ha számításba vesszük, hogy itt van – egyebek mellett – a világ legnagyobb vízesése. A Churún folyó által táplált Angyal vízesés 980 méter magas, ebből 807 méter megszakítás nélkül zuhan a mélybe a hegy tetejéről. A Világörökség része 1994 óta. Nevét Jimmie Angel amerikai pilótáról kapta, aki aranyat keresett, de kényszerleszállásra kényszerült itt 1935-ben. A nemzeti park, ahol a vízesés található, harmincezer négyzetkilométer kiterjedésű, a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye, akkora, mint Belgium!

canaima.thumbnailAz Angyal mellett még több más vízesésnek is otthont adó Canaima nemzeti park másik érdekességét az indiánok által tepuyo-nak nevezett lapos tetejű sziklafennsíkok alkotják. Ezek a Föld legősibb sziklaképződményei. A „leg"-ek sorának ezzel még nincs vége. Venezuelában van a világ leghosszabb és a legmagasabbra vivő hegyi felvonója. A Mérida Cable Railway 12,5 km hosszú, 1640 méterről indul és 4765 méterre viszi fel a turistákat. A magas hegységekben gazdag országban ezerötszáz barlang is található, melyek közül a legnagyobb, a Guacharo, 15 500 hektár kiterjedésű és tíz kilométernél is hosszabb.

laguna.thumbnail A warao indiánok által „Apa folyó"-nak nevezett Orinoco a világ harmadik legbővizűbb folyója, amelyben a folyami delfin egyik alfaja is él. Az őslakosság itt cölöpökre építi a házait, csakúgy, mint a tengeri lagúnákban. Valószínűleg innen származik az ország neve is, a Venecia – Velence kicsinyítőképzős alakja. A természeti látványosságokon kívül Venezuela kitűnő színtere a nyaralásnak, pihenésnek is. A partmenti szigeteket sokan kifejezetten ezzel a céllal keresik fel. A Los Roques, egy szigetekből és korallszirtekből álló csoport a Kis-Antillákon. Ez az ország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága, emellett Latin-Amerika legnagyobb tengeri nemzeti parkja is egyben. A Margarita sziget a Karib tenger gyöngye néven vált ismertté a turisták körében. Ezt a nevet trópusi éghajlata és barátságos lakói révén érdemelte ki.

venez.thumbnail Magyarországról Venezuelába a portugál, a német vagy a francia légitársaságok járataival – átszállással – juthatunk el. Az Európai Unió minden tagországának állampolgárai – így mi is – vízummentesen utazhatunk be, ha a látogatás célja turizmus és az időtartam a kilencven napot nem haladja meg. A sárgaláz és más trópusi betegségek elleni védőoltás általában csak ajánlott, de amennyiben az őserdőbe vagy az ezer méter alatti, nem tengerparti területekre kívánunk utazni, akkor kötelező! Az oltásokat célszerű az utazás előtt legalább tíz nappal beadatni. A repülőtéri illetéket az ország elhagyásakor kell, és csak készpénzben lehet fizetni, erre feltétlenül pénzt kell félretenni.

http://www.venezuelaturismo.gob.ve/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.