2024.augusztus.01. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megújult látványosság: a Szemlő-hegyi-barlang

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/48595"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/sz1_013.thumbnail.jpg" border="0" alt="A barlang bejárata kívülről" title="A barlang bejárata kívülről" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A barlang bejárata kívülről</strong></span></span></strong>Van új a föld alatt! Ritkaság, hogy városi közlekedéssel jól megközelíthető helyen, akadálymentesített terepen van egy világváro határán belül akár barlang, akár kilátó. Budapesten három ilyen különlegesség létezik: a Szemlő-hegyi-barlang, a Pálvölgyi Cseppkőbarlang és a Sas-hegyi Kilátó. </p><p>

 

a barlang bejárata kívülrőlA barlang bejárata kívülrőlVan új a föld alatt! Ritkaság, hogy városi közlekedéssel jól megközelíthető helyen, akadálymentesített terepen van egy világváro határán belül akár barlang, akár kilátó. Budapesten három ilyen különlegesség létezik: a Szemlő-hegyi-barlang, a Pálvölgyi Cseppkőbarlang és a Sas-hegyi Kilátó.

 

a barlang bejárata kívülrőlA barlang bejárata kívülrőlVan új a föld alatt! Ritkaság, hogy városi közlekedéssel jól megközelíthető helyen, akadálymentesített terepen van egy világváro határán belül akár barlang, akár kilátó. Budapesten három ilyen különlegesség létezik: a Szemlő-hegyi-barlang, a Pálvölgyi Cseppkőbarlang és a Sas-hegyi Kilátó.

   Közülük azonban csak egyet minősítettek gyógyhellyé: a Szemlő-hegyi-barlangot. Gyakran látogatják iskolások, óvodai csoportok, turisták és – lévén a levegője tökéletesen csíramentes, 100%-os páratartalmú – gyógyulni vágyó asztmások. 1992 óta a Szent János Kórház kihelyezett járóbeteg szakrendelőjeként dr. Lackovits Gabriella főorvos látja el és gyógyítja a barlangterápiára beutaltakat. Vigyázat, hónapokra előre be kell jelentkezni a barlangkúrára! (Telefon: 36-1-325-5993) A gyógyhatáshoz hozzájárul az a körülmény, hogy a barlang alatti hévíz a mészkövek hézagai között kipárolog, majd lecsapódik a hűvös kőfalakon, és állandóan csöpög, csurog. A főorvosnő ajánlata szerint azok, akik hosszabb időt kénytelenek eltölteni odalenn, feltétlenül hozzanak maguknak meleg ruhát (11-12 fokos a hőmérséklet) és vízhatlan cipőt, gumicsizmát, esetleg elemlámpát! Bár a világítás a járkáláshoz elégséges, de a több órás tartózkodáshoz kevés.

dr. lackovits gabrielle főorvosdr. Lackovits Gabrielle főorvos   E területek gazdája a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI). Együttműködve a Szlovák Köztársaság Természetvédelmi Hivatalával (Statna Ochrana Prirody Slovenskej Republiky) szeretné a határ menti területek védett barlangjainak értékeit minél magasabb színvonalon bemutatni a látogatóknak. Az Európai Unió határon átnyúló együttműködéseket támogató programja 500 ezer eurós támogatást nyújtott a turisztikai marketingfejlesztésre. Mostantól naponta, meghatározott órákban a barlangász szakemberek turistacsoportokat is vezethetnek a megújult fogadóépületben, az interaktív kiállításon, a vetítőteremben és végigvisznek a földalatti folyosók kiépített járdáin. Az idegenforgalmi szolgáltatásokhoz tartozik még a megújult büfé és a marketingtevékenység. Az interaktív kiállításon meseszolgálat működik. Ehhez Döbrentei Ildikóval írattak mesét, amit Levente Péter és Gryllus Vilmos ad elő – hangfelvételről. Az emeleten a barlangi mentést mutatják be.

gyerekek a tanösvényenGyerekek a tanösvényen   Az épület fölötti parkban pedig a nemzeti parkosok által berendezett geológiai tanösvényt és gyerek-játszóretet találjuk új kerti fabútorokkal, csúszdával, hintával, mászókkal stb. A barlang belsejében szintén sok földtani csoda várja a látogatót. A bejárathoz vezető lépcsőkön kis lifttel tudják szállítani a mozgássérülteket, hogy azután kerekes székkel vagy babakocsival be lehessen járni a különleges természeti alakzatokat. Újak a vakok és a gyengénlátók számára elhelyezett Braille-írásos feliratok és vezetések. Kihelyezett földrajzórákat is tartanak közép- és általános iskolásoknak. Ötven főnél népesebb csapatot nem fogadnak a levegő védettsége miatt. Ezért csak az ösvényeken lehet közlekedni. A turistáktól elzárt részekben kutatómunka folyik. Található még a barlangban egy komoly, 45 m mély, 4,5 m átmérőjű liftakna, ám ez nagyüzemmé tenné a látogatást, ezért valószínűleg nem lesz használható.

borsókövekBorsókövek   A barlang ékességei: a „borsókövek" és a „karfiolok". Tudnivaló, hogy ezek a képződmények nem cseppkövek, a még mindig lefelé szivárgó víz kövei csupán, amelyekből néhány ezer év múlva valóban lehetnek cseppkövek. Továbbá egyáltalán nincsenek itt élő állatok, növények, penészgombák. Az egyetlen „állat" a „jegesmedve" alakú szikla. Másutt, például a Pálvölgyi Cseppkőbarlangban élnek kis patkósorrú denevérek, a Sas-hegyen pedig a világon egyedül található a pannon gyík és a tavasszal virágzó leánykökörcsin.

   A Szemlő-hegyi-barlang (a szakvezetést is beleértve) felnőttnek 950.- forint, gyerekeknek 750.- forint, a beutalt gyógyulóknak OEP támogatással ingyenes. A későbbiekben gondolnak arra, hogy ünnepségeket, születésnapokat, esküvőket is rendezzenek a barlang mélyén, de a higiénia miatt a vendéglátás csak a felszín feletti büfében lehetséges.

   A tárlatvezetést Balázs Andreának, a nemzeti parki ismertetőt Tomcsányi Zsófia tartotta. A program még hangulatosabbá tételéről az alkalomra a Bodor Borház gondoskodott.

bodor jános borász és hegedűs ferenc, a nemzeti park képviselőjeBodor János borász és Hegedűs Ferenc, a nemzeti park képviselője Tulajdonosa, Bodor János a Monori Strázsaborrend Nagymestere elmondta, hogy Monoron a 15. századtól kezdve folyik bortermelés. Mária Terézia császárnő készíttetett először felmérést a helyi pincékről. Remek rajnai rizlinget, cserszegi fűszerest és kékfrankos cuvée-t hozott kóstolásra a felesége sütötte tepertős pogácsához. Köszönet a program szervezőjének, Polgár Zoltánnak is!

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.