2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Mindenki nyer, aki benevez

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/48874"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/fedlap5.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span></strong> Ilyen verseny nincs, mondhatná bárki - pedig van! Ahol virágot ültetnek, szebb lesz a környezet és ez már önmagában is nyereség.</p><p>

 

fedlap5.thumbnail Ilyen verseny nincs, mondhatná bárki – pedig van! Ahol virágot ültetnek, szebb lesz a környezet és ez már önmagában is nyereség.

 

fedlap5.thumbnail Ilyen verseny nincs, mondhatná bárki – pedig van! Ahol virágot ültetnek, szebb lesz a környezet és ez már önmagában is nyereség.

pollak%20erika.thumbnail Megjelent a felhívás a 2011. évi „Virágos Magyarországért" elnevezésű versenyben való részvételre – jelentette be Pollák Erika, a verseny menedzsere és itthoni kezdeményezője. A cél a kulturált és vonzó országkép kialakítása, a településeken élők összefogásának ösztönzése, az életminőség javítása, a természeti és az építészeti örökség megőrzése, gyarapítása. Magyarország 1990-ben csatlakozott az európai programhoz, a szervező bizottságban idehaza több minisztérium és civil szervezet dolgozik együtt. A versenyben bármelyik magyar település részt vehet, a falvak és a városok külön kategóriában indulnak. Jelentkezni a http://www.viragosmagyarorszag.hu/ internetes honlapon lehet 2011. május 30-ig.

vir 1.thumbnail A versenybe nevezett helyszíneket felkereső zsűritagok nem egyszerűen csak bírálnak, tanácsokat is adnak. Az értékelést négy szempont alapján végzik. A minőségi követelmények része a kiültetett növények minősége, harmóniája a tájjal, az épített környezettel. Számít a magyar nemesítésű növények mennyisége. A befektetett munka értékelésekor az önkormányzatok, helyi vállalkozások közösségek erőfeszítéseit, együttműködését nézik. Fontosan a helyi versenyek, hiszen vannak települések, ahol már az utcák is versenyeznek egymással. A környezetvédelmi szempontok mérlegelésekor – egyebek mellett – a komposztálás, hulladékgazdálkodás, a megújuló energia felhasználása játszik szerepet. Végül pedig az általános benyomásoknál a település rendezettsége, az épített környezet állapota, a pihenőhelyek, játszóterek gondozottsága hozhat értékes pontokat.

horvath%20gergely 3.thumbnailA program Magyarország egyik legsikeresebb mozgalmává fejlődött, állapította meg Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Ez nagy verseny és jól látható, milyen fejlődésen mentek keresztül azok a települések, ahol ezen részt vettek. Mindinkább tapasztalható, hogy a szolgáltatások megléte a turisták számára már kevés. Fontos számukra, ha kimozdulnak a szállodák falai közül, milyen környezet fogadja őket. Van ennek jelentősége a belföldi turizmus szempontjából is, hiszen el akarjuk érni, hogy az itthoni nyaralás valódi versenytársa legyen a külföldinek. A magyarok közel négyszázmilliárd forintot költenek el külföldön, jó lenne ennek egy részét itthon tartani, de ehhez megfelelő minőséget kell kínálni. A Virágos Magyarországért verseny itt segítséget jelenthet. A tavalyi két győztes, Balatonfüred és Paloznak az idén az európai versenyben képviseli hazánkat és van rá esély, hogy ott is komoly sikereket érnek majd el.

kunczene%20fellegi%20katalin.thumbnailAz Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságban Magyarországot Kunczéné Fellegi Katalin képviseli. A versenyről szólva azt emelte ki, hogy ilyen nagy civil szervezet nincs több Európában, hiszen 12 ország huszonkétezer településén, hozzávetőleg 55 millió ember vesz részt a benne. A bírálatot nemzetközi zsűri végzi, ahol minden országot egy szakember képvisel. A bírálat során minden települést meglátogatnak, de egy – egy ország elbírálásánál az onnan érkezett zsűritag nem szavazhat. Minden országból egy falu és egy város vesz részt a versenyen, az előző év ottani győztesei. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az európai versenyen már négy városunk (Siófok, Kaposvár, Nagyatád és Eger), valamint két falu (Géderlak és Lipót) kapott arany fokozatot. A nemzetközi zsűri június 29-én és 30-án jön Magyarországra, a végeredményt szeptember 16-án Szlovéniában hirdetik majd ki.

czegledy%20akos.thumbnailFontosnak tartja Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere, hogy két Balaton-parti település nyerte idehaza a tavalyi versenyt, hiszen a Balatonnak szüksége van arra, hogy a közönség több okból is felfigyeljen rá. Paloznak a Balaton északi partján Balatonfüredtől 8 km-re fekszik. Az erdőkkel borított lankás domboldalakról csodálatos kilátás nyílik a tóra. A templomdombot övező régi településmag hangulatos nádtetős házaival jól mutatja a Balaton-felvidékre jellemző szerkezetet. A hegyoldalban lévő szőlők még őrzik a táj arculatát, bár a régi pincék váltakoznak az újonnan épült nyaralókkal. A Balaton part nádasa ma a Balaton-felvidéki nemzeti part védett területe. Az elmúlt 20 év látványos fejlődést eredményezett a falu életében. A helyi virágosítási versenyt már 15 éve megrendezik. Itt még a nevezésért is díjat kapnak a versenyzők – virágpalántákat. Mindössze azt kérik tőlük, ezeket ne a kerítésen belül, hanem a ház előtt, az utcán ültessék el. A falu az egyre nagyobb betelepülés ellenére is őrzi családias hangulatát, kedves báját, és nyugalmát. Az itt lakók szeretettel várják a vendégeket a nyári szezonban és a téli közösségi programokon egyaránt.

boka%20istvan.thumbnail Nem véletlen, hogy tavaly a városok között Balatonfüred nyerte a versenyt – mondta el dr. Bóka István polgármester. Évek óta tudatos városfejlesztési programot valósítanak meg, amelyben fontos, döntő szerepet kap a parkok, sétányok felújítása, a város reformkori városrészéhez illő utcakép megújítása. Minden út, park, tér olyan kell legyen, ahol az emberek találkozni, beszélgetni tudnak, ahol jól érzik magukat. A Balatonfüred „szívében" található közel tízhektáros zöldterület, az ún. Kiserdő is megújul, megőrizve természetesen a természeti és turisztikai értékeit. A beteg faállomány pótlása megtörténik, minden korosztály számára élvezhető „mesejátszóteret" alakítanak ki. A Zákonyi sétány felújítása során kerékpárút és új díszkő burkolatú sétány épült, amely mentén egynyári virágokkal, cserjékkel, szoliterekkel beültetett zöldsáv húzódik hangulatos utcabútorokkal, szobrokkal, ivókúttal. Egyúttal a közvilágítás is megújult. Nagyon jó lenne, ha minden magyarországi falu és város fontosnak tartaná a részvételt ebben a versenyben. Ha minden évben történne valami ennek keretében, akkor óriásit lépnénk előre – hangsúlyozta a polgármester. Egy szempontot érdemes még kiemelni. Magyarországot joggal nevezhetnénk a légkábelek országának. Gyönyörű tájakat, városképeket tesznek tönkre ezek a vezetékek és egészségügyi hatásuk sem mellékes. El kellene érni, hogy a szolgáltatók vállaljanak rész ezek eltűntetésében, mert az önkormányzatok önállóan nem képesek rá!

vir 2.thumbnail A „Virágos Magyarországért" versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2011-ben, a tavalyi évhez hasonlóan, ismét a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítettsége, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba. A versenyre csak önkormányzatok jelentkezhetnek. Idehaza a bírálatot szakemberekből álló zsűri végzi a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség irányításával. Azon túlmenően, hogy az első helyezést elért falu és város képviseli hazánkat a 2012. évi nemzetközi versenyen, a zsűri javaslatára az eredményesen szereplő települések értékes díjakat is kaphatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.