2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Tudás és szórakozás

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/48909"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/BBC-fedlap.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span></strong>Hátterében óriási felhalmozott tudás áll, olvasójának pedig színvonalas szórakozást is jelent a Kossuth Kiadó legújabb magazinja. A BBC History minden szempontból egyedülálló lesz a magyar piacon.

 

bbc fedlap.thumbnailHátterében óriási felhalmozott tudás áll, olvasójának pedig színvonalas szórakozást is jelent a Kossuth Kiadó legújabb magazinja. A BBC History minden szempontból egyedülálló lesz a magyar piacon.

 

bbc fedlap.thumbnailHátterében óriási felhalmozott tudás áll, olvasójának pedig színvonalas szórakozást is jelent a Kossuth Kiadó legújabb magazinja. A BBC History minden szempontból egyedülálló lesz a magyar piacon.

kocsis%20andras%20sandor 17.thumbnail A Kiadó történetében mérföldkőnek számít a BBC History, mert most először jelenünk meg a havilapok piacán – jelentette be Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató. Önmagáról pedig azt árulta el: „olyan családban nőttem fel, ahol a BBC fogalom, a megbízhatóság, a kiegyensúlyozottság szimbóluma volt." Papp Gábor főszerkesztő augusztusban állt elő az ötlettel. Megkerestük a BBC-t, ők – egészen elképesztő módon – 48 órán belül válaszoltak és októberben, Londonban már meg is állapodtunk. Alig telt el hat hónap, és az újság most a kezünkben van! Ebben persze nagy szerepe van a gyomaendrődi Knerr Nyomdának is, ahol – bárki meggyőződhet róla – valóban kiváló munkát végeztek! A BBC History tizenkétéves múltra tekint vissza és valóban nagy siker Angliában.

churchill sztalin.thumbnailA magyar kiadás szerkesztői az eddig megjelent anyagból korlátozás nélkül válogathatnak és a szerződés szerint minden lapszámnak legalább felét ebből kell összeállítani. Ugyanakkor kiváló magyar szaktekintélyek is szóhoz juthatnak. Így például a „címlapsztori" is magyar történész tollából született és egy picit megpróbálja eloszlatni azt a mítoszt, hogy Jaltában dőlt el Európa sorsa. A szerződés is tiltja és a Kossuth Kiadó filozófiája is tiltja a napi politikát. Ilyen kérdések nem fognak szerepelni a magazinban. Nem megítélünk, nem elítélünk, hanem bemutatunk – lesz a legfontosabb irányelv.

greg%20dorey.thumbnailAz Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Greg Dorey, magyarul üdvözölte a magazin bemutatójának közönségét. Nagy öröm számomra – mondta – hogy a legsikeresebb brit magazin Magyarországon is megjelenik. Tetézi ezt még – folytatta a nagykövet – hogy magam is történelmet tanultam Oxfordban. Érdekességként mindenképpen említést érdemel, hogy az első diák, akinek a nevét az oxfordi könyvekben feljegyezték, magyar volt: Nicolaus de Hungaria ösztöndíjas volt a 17. század vége felé. Persze akkoriban lényegesen rövidebb volt a tananyag történelemből! A BBC History magazin legfontosabb célja, hogy információval, tudással és szórakozással gazdagítsa az emberek életét. Így nem csupán egykori történelem szakos diákként, de a történelem iránt érdeklődő emberként is üdvözlöm a magazin magyarországi kiadását. Sokszor bebizonyosodott, hogy a magyar embereket érdekli a történelem. Nemcsak gazdag kultúrájú hazájuk történelme, hanem a környező országoké és a tágabb világé is.

attila.thumbnail A magyarok talán minden más nemzetnél nagyobb fontosságot tulajdonítanak történelmüknek. Az viszont nem egészen biztos, hogy mindenki teljes mértékben élne a lehetőségekkel, amiket a történelem kínál a jelen megvilágítására. Segít minket abban, hogy jobban megértsük az embereket és a különböző társadalmak változását. Hozzájárul a morális fejlődéshez és identitás-érzést is ad. A történelmi tények ismerete akkor is hasznunkra lehet, amikor a történelemmel visszaélők ellen kell fellépni. Így tudjuk leleplezni a pózoló nacionalizmus ürességét. A BBC neve egyet jelent a professzionalizmussal és a kiegyensúlyozottsággal. Ezek a fogalmak a történelemben éppen olyan fontosak, mint bármely más tudományágban, hiszen sok „úgynevezett" történelmi ténnyel kapcsolatban léteznek félreértelmezések. Egészen bizonyos, hogy a magyar olvasókhoz közel áll majd a BBC History magazin stílusa és szeretni fogják a közérthető és élvezhető cikkeket. A szerzők az adott terület vezető szaktekintélyei, ezért az olvasók biztosak lehetnek abban, hogy aktuális kutatások és komoly szakmai viták eredményeit ismerhetik meg.

papp%20gabor.thumbnailMegbízhatóság és mértéktartó történelemszemlélet jellemzi a BBC Historyt – erősítette meg Papp Gábor főszerkesztő. Az alapanyaga ugyan angol, de az egész már közös produkciónak tekinthető. Minden, ami a lap angol kiadásába bekerül, annak valamilyen aktualitása, valami új szempontja van. Magyarországon nem jelent még meg olyan lap, amiben egyszerre ír a világ első öt egyetemének valamelyik professzora – itt pedig ez történik. A következő számban lesz egy cikk a második világháború egyik kérdéséről. Ennek szerzője a megírás előtt a világ valamennyi számottevő világháborús szakértőjét felkereste. A BBC a maga anyagi erejével képes arra, hogy a szakma „Pavarottijait" nyerje meg szerzőnek és a magyar olvasó most ezt kapja meg! A történelem az őstörténettől az egészen közeli jelenkorig tart, ebből adnak ízelítőt minden lapszámban a cikkek. Remélhetőleg elnyeri majd a magyar olvasóközönség tetszését. Bebizonyítja, hogy nyitottságra, toleranciára van szükség a múlt szemléletében is.

gandhi 0.thumbnail A lap tartalma hiteles, meghökkentő és olvasmányos. Világtörténelmi témákat és magyar kapcsolódásokat dolgoz fel gazdag képanyaggal illusztrálva. Történelmi személyiségeket mutat be másként, mint ahogyan eddig olvashattunk róluk. Mint például Gandhit, aki ifjú ügyvédjelöltként választékos ízléssel és ficsúri műgonddal öltözött. Innen indult és a mosolygó fakír képével fejeződött be a politikusi pályája. Vagy akár Isaac Newtont, a földkerekség egyik legnagyobb tudósát, aki a londoni Királyi Pénzverde igazgatójaként szívós nyomozómunkával lefülelte a szigetország legagyafúrtabb pénzhamisítóját. A fölöttébb izgalmas hajsza olyan, mintha mai történet lenne.

A BBC History világtörténelmi magazin minden hónap utolsó csütörtökén jelenik meg. Az újságárusoknál kapható, vagy kedvezményesen előfizethető a Kossuth Kiadónál. Az első lapszám 395 Ft-os bevezető áron vásárolható meg.

http://www.bbchistory.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.