2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Ellentmondásos év után

5 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/49052"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Somloi1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Már az ötödik „évjáratkóstolóját" rendezte meg a Somlói Tavasz Egyesület. Bár a 2010. nagyon ellentmondásos év volt, borainak mégis vannak szépségei, melyeket érdemes bemutatni.</p><p>

 

somloi1.thumbnail Már az ötödik „évjáratkóstolóját" rendezte meg a Somlói Tavasz Egyesület. Bár a 2010. nagyon ellentmondásos év volt, borainak mégis vannak szépségei, melyeket érdemes bemutatni.

 

somloi1.thumbnail Már az ötödik „évjáratkóstolóját" rendezte meg a Somlói Tavasz Egyesület. Bár a 2010. nagyon ellentmondásos év volt, borainak mégis vannak szépségei, melyeket érdemes bemutatni.

bogdan2.thumbnail Nyilvánvalóvá vált: a 2010. év mutatta meg igazán, hogy Magyarország a fehérborok hazája. A vörösbor csak szerencsés évjáratokban lesz szép, a fehér viszont mindig. A bemutatón megjelent tizennégy pincészet mintegy hatvan bora erre bizonyítékul szolgált. Még hordómintaként, címkézetlen palackokból lehetett kóstolni a Bogdán Családi Pince Rizlingszilvániját. A boltokba majd Primavera néven kerül. Hidegen, 13 fokon erjesztették, hogy illatát és zamatait megtartsa. Ennek határozott ellentéte lesz náluk a Juhfark, ami viszont fahordóban erjedt és érlelődik. A pincészet borai iránt egyre nő az érdeklődés, ezért a család tervei között egy szállóvendégek fogadására alkalmas pinceapartman építése is szerepel.

tornai.thumbnail Friss és könnyű bor lett a Tornai Pincészetben a 2010-es Zenit. Ez a fajta Somlón nem őshonos, de eddig még mindenkinek tetszett, aki megkóstolta. A pincészet „alap borcsaládjának" tagja, nemzetközi piacokra Mineraux néven viszik. Idehaza viszont „Sólymász" elnevezéssel, címkéjén a sólyom rajzával találkozhatunk vele. A Classic borcsaládban Somló jellegzetes fajtái; a Furmint, az Olaszrizling, a Juhfark foglal helyet. Ezek a hegy derekán elterülő dűlőkből származnak, minőségük is ennek megfelelő. A harmadik, a „Top Selection" borcsalád. Tagjai dűlőszelektált, hordós erjedés után még 10 – 12 hónapig hordóban érlelt borok.

spiegelberg1.thumbnailUgyancsak a hegy derekáról a Szent Ilona dűlőből származnak a Spiegelberg Kézműves Pincészet borai. A 2010-es Juhfarkot október 2-án szüretelték, cukorfoka így nagyon magas. Már sok mazsolás szem volt a tőkén. A régi, hagyományos bakműveléssel, az eredeti kis szemű, kis fürtű fajtát termesztik. Ez a bor jelenleg még hordóban van, várhatóan augusztusban kerül piacra, korlátozott mennyiségben. Olaszrizlingjükből is kevés készült. Magyarországról származó tölgyből, Ausztriában gyártott, új tölgyfahordóban erjedt. Az osztrákok ismerik a módját, miként kezeljék úgy a hordót, hogy a fa még újkorában se telepedjen rá a bor ízére.

varkapitany.thumbnail Könnyen lehetséges, hogy a Várkapitány Pincészet rövidesen már nem a borairól lesz híres. Most a borokat 1 – 1½ évig fahordóban érlelik, utána viszik át a kétszáz éves Turul pincébe. A tulajdonos, Csáki Tibor, 1996 óta foglalkozik a különféle energiákkal. Saját kísérletei során jött arra rá, hogy ennek a pincének különleges rezgései vannak. Meggyőződött arról, hogy az itt tárolt bor fogyasztása előtt és után, a szakember által készített auratérképen jól látható, hogy a csakrák optimalizálódtak. Mindezt a bor kóstolása közben ő maga mesélte, a történet igazságtartalmáról viszont azoknak lesz alkalmuk meggyőződni, akik majd a vendégei lesznek. Várhatóan ugyanis a szüretre megnyílhat náluk a Makovecz Imre által tervezett, tízszobás vendégház.

laposa1.thumbnail Nem Somlón, hanem a Badacsony déli oldalának közepén található a Laposa Pincészet. A hegy anyaga, a bazalt köszön vissza boraik elnevezésében is. A borkészítés tudománya náluk valóban apáról fiúra száll, mert a Laposa József által elkezdett munkát már a fia, Bence folytatja. A lelkiismeretes munkának és hozzá a Balaton-felvidék csodálatos éghajlatának is köszönhető, hogy a környező hegyeken és persze Somlón is termelt szőlőből, fahordóban érlelt Bazaltbor jól ismert a borkedvelők körében. Újító kedvüket jelzi egy érdekes elnevezés: Rizling2, ahol a matematikai kitevő használata nem véletlen. Ebben a palackban Olaszrizling és Rajnai Rizling van Badacsonyból. A Rajnai illatos szépségét itt az Olaszrizling testessége egészíti ki.

fazekas3.thumbnail Kísérletezéseiről ismert a Fazekas Pincészet is. Még 1999-ben kezdtek el pezsgőkészítéssel foglalkozni. Azóta is az egyetlen a Somló pezsgő, ami a bortörvény előírásainak megfelelően viselheti a földrajzi nevet, mert valóban ott terem a szőlő, amiből előállították. Félszáraz és extra száraz készül belőle. Édes soha nem lesz, mert ez a Somlótól idegen volna. A pezsgőn kívül van még öt – hatféle boruk, közöttük egyedülálló a Korona, mely a Juhfark és az Irsai Olivér keresztezéséből származó ritka fajta. A Somlón csakis náluk található és valószínűleg az országban sincs máshol. A Juhfark testessége és az Irsai fűszeressége együtt mutatkozik meg benne.

juhfark1.thumbnail A Kreinbacher birtokon másfél hektáron Juhfark van, de hamarosan jóval több lesz, mert még telepítenek. A birtokot Kreinbacher József alapította, 2002-ben, hogy bebizonyítsa: ezen a helyen egyedi és páratlan ragyogású borok készíthetők. Igen jelentős hozamkorlátozással dolgoznak. Náluk a hordós érlelés időtartamát a szükségesség határozza meg. Az elmúlt évben a Hárslevelű volt az egyik olyan fajta, ami jól viselte az évjárat viszontagságait. A termés mennyisége a fele volt, mint egy átlagos évben, de ennek ellenére a bor az idén még biztosan nem kerül forgalomba.

A Somlói Tavasz Egyesület kóstolójának összegzéseként megállapítható: A 2010-ben szüretelt szőlő minősége – általában – gyengébb és mennyisége is csekélyebb volt, mint korábban. Karcsú és sudár borok kerültek ki belőle, bár gyümölcsösségben némelyik még felül is múlta az előző évieket. Eltarthatóságuk ugyan kérdéses, de néhány szép tétel biztosan lesz közöttük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.