2024.augusztus.14. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Télbúcsúztató a Menhely Alapítványnál – emlékezés a tél áldozataira

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/49265"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hajl_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span>2011. április 15-én a Menhely Alapítvány megtartotta hagyományos Télbúcsúztató utcai rendezvényét, ünnepélyesen lezárták a november 15-étől április 15-éig tartó téli krízisidőszakot.  </p><p>

hajl 3.thumbnail2011. április 15-én a Menhely Alapítvány megtartotta hagyományos Télbúcsúztató utcai rendezvényét, ünnepélyesen lezárták a november 15-étől április 15-éig tartó téli krízisidőszakot.  

hajl 3.thumbnail2011. április 15-én a Menhely Alapítvány megtartotta hagyományos Télbúcsúztató utcai rendezvényét, ünnepélyesen lezárták a november 15-étől április 15-éig tartó téli krízisidőszakot.  

Idén először átadták a Köszönöm – díjat, amit Hiesz Péter kapott, aki az elmúlt télen segített egy hajléktalan nőnek az utcán világra hozni gyermekét.  A Menhely Alapítvány Kürt utcai Nappali Melegedőjéből a tél áldozataira emlékezők az Erzsébet körúton a Blaha Lujza térre kísérték az elmúlt télen a hajléktalan embereket megmentő Krízisautót, ahol elcsomagolták a következő krízisidőszakig, a jövő tél kezdetéig. A tél számos áldozatára emlékezve léggömböket engedtek az ég felé, majd az Alapítvány munkatársai a tavasz virágaival ajándékozták meg a járókelőket. 

 

  

    Ezen a télen a fővárosi hajléktalanellátó szervezetek rendkívüli energiákat mozgósítottak annak érdekében, hogy a Főpolgármester által bejelentett  társadalmi megbékélés program  megvalósulhasson, a belvárosi aluljárókból a hajléktalan emberek a számukra megfelelőbb helyre kerülhessenek. Tették mindezt az ellátási kapacitásuk terhére úgy, hogy a program megvalósításához szükséges támogatásra csak ígéretet kaptak. A támogatás azonban még mindig nem érkezett meg. A Fővárosi Önkormányzat minden eddigi szerződéses kapcsolatát megszüntette a civil (nem-önkormányzati) hajléktalanellátó szervezetekkel, valamint a saját fenntartású intézményének, a BMSZKI-nek is csökkentette forrásait. A szállásbiztosítás a főváros törvényi kötelezettsége, melynek eddig a saját fenntartású férőhelyek mellett, civil szervezetek által működtetett férőhelyekkel tudott eleget tenni.

A Fővárosnak szüksége van a civilekre, ahhoz, hogy biztosítani tudja a legszegényebb rétegek ellátását.  Az Erzsébet Kórházba 2010. szeptember 1. és 2011. április 1. között 156 beteget szállítottak kihűlés miatt. Közülük 51 ember halt meg, háromnegyedük hajléktalan volt, egynegyedük lakásból beszállított idős ember. Az előző évekhez képest nemcsak a kihűltek száma, de a halálesetek száma is nőtt. A hajléktalan lét körülményei fokozottan igénybe veszik a szervezetet, ezért átlagosan egy év utcán töltött idő négy év öregedésnek felel meg. Részben ennek következménye, hogy a hajléktalanság az esetek 90%-ban egyet jelent a betegségekkel.

Az Alapítvány utcán dolgozó szociális munkásai az elmúlt télen többször találkoztak közterületen olyan emberekkel, akiket állapotuk miatt sem az egészségügyi, sem a hajléktalanellátó rendszerben nem sikerült elhelyezniük. A Menhely Alapítvány Práter utcai Nappali Melegedője november elsejétől április végéig hétvégi napokon is nyitva tart. Naponta 150-180 ember kereste fel a Melegedőt, hogy tisztálkodjon, kimossa ruháját, igyon egy forró teát, vagy egyszerűen csak  melegedjen . A Menhely Alapítvány Krízisautó szolgálata 1994 óta kiemelkedő szerepet tölt be Budapest hajléktalan-ellátásában. A Krízisautó és a Diszpécser Szolgálat együttes működése teremti meg a lehetőséget, hogy a közterületen krízishelyzetbe kerülő emberekhez a nap 24 órájában segítség érkezhessen.  

2010-2011 telén összesen 1639  bevetése  volt a Krízisautónak, ebből 518 helyszínre lakossági bejelentésre ment ki. 204 alkalommal sikerült elszállítani a segítségre szoruló embert. Ezen a télen 9714 hívást kapott a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata, az utcai bejelentések száma is növekedett a korábbi évekhez képest, 2237 ilyen hívás érkezett. A Vajdahunyad utcai éjjeli menedékhelyen novembertől áprilisig 35 férőhelyes lábadozó fogadta a közterületekről, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségekből az utcai szolgálatok által beszállított legyengült embereket, itt épülhettek fel a kórházi ellátást már nem igénylő, de a mostoha kinti körülményeket még elviselni nem tudó emberek.  

Jelenleg Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét. 2010. december 16-án 0061/2010 számon az EU nyilatkozatot fogadott el mely többek között az utcai hajléktalanság felszámolásának 2015-re történő megszüntetését hangsúlyozza, valamint meghatároz cselekvési irányokat is. Ezek a célok: senki se aludjon kedvezőtlen körülmények között, senki se éljen átmeneti szálláson a sikeres továbblépéshez szükségesnél hosszabb ideig; senki se kényszerüljön intézmény elhagyására anélkül, hogy lakhatási lehetőséggel rendelkezne.   2011. február 3-án 7755 emberről tudtuk biztosan, hogy nem volt otthona. 

 http://www.menhely.hu/  

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.