2024.augusztus.14. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rekordszámú jelentkező a Delta-vetélkedőn — Cikkben és videóban is versenyeznek a középiskolások

3 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/49297"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/delta_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="81" /></a></span>Majdnem másfélszáz csapat nevezett a Delta kémia vetélkedőjére. Az MTV tudományos műsora márciusban hirdetett versenyt <a href="http://www.youtube.com/watch?v=tBTRHRB5EGw">Atomok itt, molekulák ott - kémia az egész világ!</a> címmel háromfős középiskolás csapatoknak a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából.

 

delta 0.thumbnailMajdnem másfélszáz csapat nevezett a Delta kémia vetélkedőjére. Az MTV tudományos műsora márciusban hirdetett versenyt Atomok itt, molekulák ott – kémia az egész világ! címmel háromfős középiskolás csapatoknak a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából.

 

delta 0.thumbnailMajdnem másfélszáz csapat nevezett a Delta kémia vetélkedőjére. Az MTV tudományos műsora márciusban hirdetett versenyt Atomok itt, molekulák ott – kémia az egész világ! címmel háromfős középiskolás csapatoknak a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából.

Rekordszámú nevezés érkezett a Delta március 26-án meghirdetett kémia vetélkedőjére. Esztergomtól Szegedig, Zalaegerszegtől Mátészalkáig mintegy százötven középiskolás csapat jelentkezett a versenyre az április 11-i határidőig szerte az országból, sőt határon túli gimnáziumokból, líceumokból is. Bár könnyen gondolhatnánk, hogy kémiatanáraik nógatására adták be nevezésüket a diákok, az ellenkezőjéről árulkodik az, hogy több csapat még nem is döntötte el, melyik középiskola színeiben induljon. Nem egy bemutatkozó levélből az derül ki, hogy baráti alapon szerveződött a jelentkező hármas, több intézmény tanulóiból. Ráadásul egyházi iskolákból, a felvételi rangsort vezető elitgimnáziumokból, szakközépiskolákból és borászati, üzleti, művészeti szakiskolákból egyaránt érkeztek nevezések.

Az első fordulóban egy 13+1 kérdésből álló tesztet kellett kitölteniük a jelentkezőknek, amelyből a csapatok tárgyi tudását mérik fel a verseny szervezői. A kellemetlen lehelet okát, a szerelem vegyületeit vagy a málna és a technokol kapcsolatát firtató kérdésekből ugyanakkor pontosan kiderül, hogy a kémia nemcsak a tantermekben és a laborokban, hanem az élet minden területén jelen van. Erről árulkodnak a második forduló feladatai is: a jelentkezőknek klasszikus festményeken kell felismerniük a kémiai reakciókat, majd az így beazonosított jelenségekkel illusztrálva kell írniuk egy újságcikket arról, hogy civilizációnk miért nem tudna fennmaradni a kémia eredményei nélkül.

A tudományos ismeretek pontossága mellett tehát a kreativitás és a stílus is számít, a további fordulók során pedig a diákok egyéb képességeit, így problémamegoldó készségét és ügyességét is próbára teszik a szervezők. A vetélkedő május 14-15-i, kétnapos döntőjét például a fővárosi Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola jól felszerelt kémiatermében, illetve a budapesti Aréna Plázában szervezi meg a Delta stábja, ahol a legeredményesebb öt csapat egy sajátos akadályverseny formájában küzdhet meg a játék főnyereményéért. Addig természetesen még sok a tennivaló: a teszt és az újságcikk megírása után a harmadik fordulóban még egy speciális kémiai kísérletet is filmre kell venniük a versenyzőknek.

Az első forduló helyes megoldásait a Delta április 16-i, szombati adásában teszik közzé a szervezők (m1, 9 óra), illetve a műsor honlapján, a www.mtv.hu/delta oldalon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.