2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Munkanélküliséggel és forgalomcsökkenéssel fenyeget a dohánytörvény

10 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/49348"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Haber_Tamas.thumbnail.jpg" border="0" alt="Háber Tamás" title="Háber Tamás" width="67" height="100" /></a><span style="width: 65px" class="caption"><strong>Háber Tamás</strong></span></span> <p>Megdöbbentő adatokat prezentált a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának vélhető zárószavazása előtt egy héttel rendezett nemzetközi konferencián. Drasztikus forgalomcsökkenést és egyáltalán nem célravezető jogszabályt vizionáló vendéglátói aggodalmakról számol be a Századvég kutatása, amiket a dohányzást teljes mértékkel betiltó országok példái is igazolnak. Törvénymódosítói javaslatot és gyakorlati megoldást nyújtó füstelszívó berendezést mutatott be a MVI.</p><p>

 háber tamásHáber Tamás

Megdöbbentő adatokat prezentált a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának vélhető zárószavazása előtt egy héttel rendezett nemzetközi konferencián. Drasztikus forgalomcsökkenést és egyáltalán nem célravezető jogszabályt vizionáló vendéglátói aggodalmakról számol be a Századvég kutatása, amiket a dohányzást teljes mértékkel betiltó országok példái is igazolnak. Törvénymódosítói javaslatot és gyakorlati megoldást nyújtó füstelszívó berendezést mutatott be a MVI.

 háber tamásHáber Tamás

Megdöbbentő adatokat prezentált a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításának vélhető zárószavazása előtt egy héttel rendezett nemzetközi konferencián. Drasztikus forgalomcsökkenést és egyáltalán nem célravezető jogszabályt vizionáló vendéglátói aggodalmakról számol be a Századvég kutatása, amiket a dohányzást teljes mértékkel betiltó országok példái is igazolnak. Törvénymódosítói javaslatot és gyakorlati megoldást nyújtó füstelszívó berendezést mutatott be a MVI.

Századvég: drasztikus forgalomcsökkenéstől tartanak a vendéglátósok

tomic kirdi kovacs haber.thumbnailA nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításával kapcsolatban a vendéglátóhelyek tulajdonosainak körében végzett hiánypótló kutatást 2011. áprilisában a Századvég Alapítvány, melynek eredményeit a Magyar Vendéglátók Ipartestülete mutatta be a keddi sajtókonferencián. A reprezentatív felmérésből kiderül, hogy a tulajdonosok 65,9%-a szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a törvény eléri-e célját vagy sem, 63,5%-uk szerint a szabály sérti a vendéglátósok és/vagy vendégeik jogait, és negatívan vélekednek a szabályozás vállalkozásokra gyakorolt hatása tekintetében is. A megkérdezettek 51%-a számít forgalomcsökkenésre a bevezetést követően, a kocsmák, éjszakai szórakozóhelyek 41 százaléka pedig drasztikus, 40%-ot meghaladó forgalomcsökkenést prognosztizál a törvénymódosítás életbe lépése esetén. A 208 megkérdezett vállalkozó 61,5%-a szerint a hatékonyabb beltéri elkülönítés lenne a legkívánatosabb megoldás és ennek érdekében 41,8%-uk hajlandó és képes is lenne a törvénnyel összhangban beruházásokat eszközölni.

Bevételkiesés és munkanélküliség: Törökország és Horvátország a teljes tiltás után

smoke&talksmoke&talkAz esemény vendégeként Krešimir Tomić, a 16.000 vállalkozást és több mint 100.000 munkavállalót képviselő Horvát Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátók Ipartestületének képviselője is megosztotta tapasztalatait a törvénymódosítás horvátországi bevezetését követő gazdasági hatásokról. 4 héttel a törvény 2009. áprilisi életbe lépése után szignifikáns – a kisebb vendéglátóegységekben 30-50%-os – bevételkiesés volt tapasztalható, illetve több száz vendéglátó-ipari alkalmazottat bocsátottak el. 270 505-en írták alá a dohányzásellenes törvény módosításáról szóló petíciót, melynek hatására 2009 szeptemberében enyhítettek a szabályozásokon, és szigorú feltételek mellett lehetővé tették a vendéglátóhelyek számára, hogy fizikailag elkülönített dohányzószobákat létesíthessenek.

smoke&talk2.thumbnailHasonlóan a horvát példához, Törökországban sem volt problémamentes a teljes dohányzástiltást követő időszak. Hakki Kirdi, a 90 000 tagot számláló Törökországi Kávéházak Szövetségének általános elnökhelyettese szerint nem igazak azok az állítások, amelyek azt mondják, hogy Törökországban nőtt a vendéglátóhelyek száma a dohányzástiltás bevezetését követően. Egyedül Izmirben 452 kávézó volt kénytelen bezárni a törvény 2009. júliusi életbe lépését követően, és mindössze 274 újat nyitottak. Az Izmir Kávéházi Kamara keresetet nyújtott be a törvény ellen: a Török Államtanács alkotmányellenesnek nyilvánította a dohányzás megtiltását a kávézókban, és az Alkotmánybírósághoz fordult 2010 júniusában, hogy törölje el a törvényt, arra hivatkozva, hogy a tiltásoknak tiszteletben kell tartaniuk az arányosság elvét, és nem lehet túlzó szabályozással korlátozni a vállalkozói szabadságot. Az IPSOS 2010 szeptemberében nyilvánosságra hozott kutatása szerint a tiltás bevezetését követően a törökországi vendéglátóhelyek 75%-kában forgalomcsökkenést tapasztaltak, és 62%-kukban kénytelenek voltak legalább egy alkalmazottól megválni, ami hozzávetőlegesen 150.000 munkahely elvesztését jelenti. Bő egy évvel a törvény életbe lépését követően a megkérdezett vendéglátósok 91%-ka állította, hogy az embereknek biztosítani kellene a választás lehetőségét dohányzó és nemdohányzó helyek látogatása között.

Még nem késő: ésszerű megoldásokat javasol a Vendéglátók Ipartestülete

Háber Tamás, a MVI tiszteletbeli elnöke szerint Magyarországnak meg kellene hallania a szakma aggodalmait, és le kellene vonnia a tanulságokat a nemzetközi tapasztalatokból.  Átlátható jogszabályi keretet kell biztosítani, ami lehetőséget ad a dohányosoknak, hogy mások egészségének veszélyeztetése nélkül hódolhassanak szenvedélyüknek. Javaslata szerint érvényesülnie kellene az önrendelkezés jogának, és a nemzetközi példák figyelembevételével szükséges további egyeztetések lefolytatása a kisterű, családi vállalkozásban működő üzletek dohányzóhelyként történő működtetésének, valamint a dohányzó helyiségek és a dohányzó fülkék engedélyeztetésének érdekében. Ezek a dohányfülkék a dohányzók szabadságjogainak megsértése nélkül védenék a nemdohányzókat a passzív dohányzástól oly módon, hogy az ÁNTSZ levegő munkacsoportja által is bevizsgált dohányzókabin szűrőrendszere által megtisztított levegő tisztább, mint a dohányfüst által még nem szennyezett levegő.

Magyarország gazdasági helyzetére és a vállalkozások gazdasági eredményeinek a csökkenésére való tekintettel ma nem tartja indokoltnak a MVI a szigorítások bevezetését. Olyan jogszabályt kell megalkotni, ami szem előtt tartja mind a dohányosok, mind a nemdohányzók érdekeit. Csak ezáltal biztosítható az, hogy több ezer vállalkozás és több tízezer munkahely fennmaradjon a vendéglátóiparon belül, hozzájárulva a nemzetgazdasági eredmények javításához.

1.1. 2.2. 3.3.
 4.4.  5.5.  6.6.
 7.7.  8.8.  9.9.
 10.10.  11.11.  12.12.
 13.13.  14.14.  15.15.
 16.16.  17.17.  18.18.
 19.19.  20.20.  21.21.
 22.22.  23.23.  24.24.
 25.25.  26.26.  27.27.
 28.28.  Ez a diaanyag, a közvéleménykutatás részletes anyaga letölthető PDF formátumban a cikk végén lévő linktől!  

Dohányzást tiltó törvények és hatásai Horvátországban

A Horvát Kereskedelmi -és Iparkamara vendéglátói és idegenforgalmi ágazata mintegy 16 000 vendéglátóipari tulajdonost, 22 000 vendéglátóipari egységet és 100 000 dolgozót tömörít.

A horvát vendéglátóegységekből – és minden zárt közösségi helyről, a pszichiátriai intézmények kivételével – 2009 áprilisában száműzték a dohányzást. 4 héttel a törvény életbe lépése után szignifikáns – a kisebb vendéglátóegységekben 30-50%-os – bevételkiesés volt tapasztalható, illetve többszáz vendéglátói dolgozót bocsájtottak el. A tiltás hatásait látván 270 505-en írták alá a dohányzásellenes törvény módosítását indítványozó petíciót, mely 3 javaslatra épült:

  • Az 50 m2-nél kisebb vendéglátóhelyek saját maguk dönthessék el, dohányzó vagy nemdohányzó helységként kívánnak -e funkcionálni.
  • Az 50 m2-nél nagyobb vendéglátóhelyek rendelkezhessenek egy, maximum az egység 30%-át kitevő szeparált dohányzó résszel, ahol fogyasztás is megengedett.
  • A dohányzóhelyek technikai követelményei a speciális szabályozásokkal, és ne a törvény által legyen meghatározva.

A petíciót számos parlamenti és minisztériumi egyeztetés követte, minek következtében 2009 szeptemberében enyhítettek a törvényen. A vendéglátóipari egységeknek ezután 6 hónap állt rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a dohányzás előírásoknak megfelelő lehetővé tételére, utána pedig kizárólag a kijelölt helyeken volt megengedett a dohányzás.

A dohányzóhelyeknek a következő feltételeknek kell megfelelniük:

  • A levegő ne áramolhasson át a nemdohányzó helységekbe
  • Területe minimum 10 m2 kell, hogy legyen
  • A helység legfeljebb 20%-át foglalhatja el
  • Nem lehet átjáró helység 2 másik terem között
  • Nem szolgálhatnak fel sem ételt, sem italt

Azonban a csak italt felszolgáló, 50 m2-nél kisebb vendéglátóhelyek tulajdonosai dönthetnek úgy, hogy a felszolgálóterület teljes egésze dohányzó legyen. Ebben az esetben számos technikai feltételnek kell megfelelni, illetve a dohányzóhelységben kötelező a dohányzás káros hatásaira a figyelmet felhívó eszközöket elhelyezni (poszterek, szórólapok, matricák).

Ma több mint 7000 vendéglátóhelynek van engedélye zárt téri dohányzásra. A Horvát Kereskedelmi -és Iparkamara adatai szerint a szabályozás azonban nem hozta a várt eredményeket. A dohányzás mértéke nem csökkent a szabályozás hatására; Horvátországban ma is minden harmadik ember cigarettázik. Sőt, a TDR, Horvátország és Dél-kelet Európa legnagyobb cigarettagyártója 2010-ben növelte eladásait: több mint 13 milliárd cigarettát adtak el, 4,4%-os volumennövekedést elérve.  A számokból az is kiderül, a füstmentes légkör nem ösztönzi a nemdohányzókat gyakoribb étteremlátogatásra.

Bár Horvátországban a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása nem hozta a várt eredményeket, legalább a személyes szabadság és választás joga sértetlen maradt a második körös, enyhített törvény által.


Dohányzást tiltó törvények és hatásai Törökországban

A konferencián előadást tartó Hakkı Kırdı a mintegy 3500 kávézót tömörítő Izmir Kávéházi Kamara elnöke, és a 90 000 tagot számláló Törökországi Kávéházak Szövetségének általános elnökhelyettese.

Törökországban 2009 júliusában lépett hatályba a zárt köztereken és közösségi helyeken – beleértve a kávé- és teaházakat, klubokat és bárokat – dohányzást tiltó jogszabályozás.

A WHO hivatkozásai szerint a törvény életbe lépése után a vendéglátóipari munkahelyek bevétele 5,2%-kal, a vendéglátóipari létesítmények által befizetett ÁFA több mint 20%-kal nőtt 2009-ben.

Ellenben az Ipsos KMG által készített 2010 év végi kutatás szerint mind a török állampolgárok, mind a szórakozóhely tulajdonosok elégedetlenek a törvénnyel; a lakosság többsége (69%) szerint a törvény sérti az alapvető szabadságjogokat, míg a vállalkozók működési nehézségekre, forgalomcsökkenésre panaszkodnak.

Az İzmir Chamber of Coffee Houses (Kahvehane) statisztikái szintén cáfolják azokat a gyakran idézett adatokat, miszerint a dohányzási tilalmat követően az újonnan nyitott kávézók száma messze meghaladja a bezárni kényszerültek számát. Az Izmir Chamber of Coffee Houses adatai azt mutatják, hogy a szigorítások korántsem hoztak bővülést: A 2009 július 19-én életbe lépett tiltást követő időszakban 452 izmiri kávézó volt kénytelen bezárni, és mindössze 274 újat nyitottak. Hakkı Kırdı, a Kamara elnöke szerint a szervezet nem a dohányzási tilalom ellen, hanem annak a kávézókra való kiterjesztése ellen harcol.

Egy lehetséges alternatíva: dohányzókabin

A légtisztítóval felszerelt dohányzó 'inkubátor' megoldást jelenthet a drasztikus dohányzást tiltó szabályozásokkal szemben, hiszen a dohányzók szabadságjogainak megsértése nélkül védi a nemdohányzókat a passzív dohányzás káros egészségügyi következményeitől. Az ÁNTSZ levegő munkacsoportja által is bevizsgált szűrőrendszer által megtisztított levegő tisztább, mint a dohányfüst által még nem szennyezett levegő.

Működési elvét illetően a kabin a dohányzás okozta füstöt keletkezése pillanatában elszívja, és egy szűrőrendszeren keresztül teljesen tisztán visszaadja környezetének.

A professzionális technika további előnye, hogy a szűrőberendezések gyártása, szerelése és szervizelése akár több száz új munkahelyet is teremthet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.