2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Amerika nem ajánlotta fel Oszama bin Laden maradványait Szaúd-Arábiának

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/49735"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/saud.thumbnail.jpg" border="0" alt="Szaud-Arábia zászlaja" title="Szaud-Arábia zászlaja" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Szaud-Arábia zászlaja</strong></span></span></p><p>Amerika nem ajánlotta fel Szaúd-Arábiának Oszama bin Laden holttestét; ideológiájának pedig nincs nagy támogatottsága az országban - mondta Nabeel Ashour, Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának adott exkluzív interjúban. A diplomata kijelentette: az iszlám békés vallás, nem támogat terroristákat és tiltja az erőszakot, az ártatlanok meggyilkolását. </p><p>

szaud-arábia zászlajaSzaud-Arábia zászlaja

Amerika nem ajánlotta fel Szaúd-Arábiának Oszama bin Laden holttestét; ideológiájának pedig nincs nagy támogatottsága az országban – mondta Nabeel Ashour, Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának adott exkluzív interjúban. A diplomata kijelentette: az iszlám békés vallás, nem támogat terroristákat és tiltja az erőszakot, az ártatlanok meggyilkolását.

szaud-arábia zászlajaSzaud-Arábia zászlaja

Amerika nem ajánlotta fel Szaúd-Arábiának Oszama bin Laden holttestét; ideológiájának pedig nincs nagy támogatottsága az országban – mondta Nabeel Ashour, Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának adott exkluzív interjúban. A diplomata kijelentette: az iszlám békés vallás, nem támogat terroristákat és tiltja az erőszakot, az ártatlanok meggyilkolását.

Amint a szaúdi kormány tudomására jutott a hír, hogy Oszama bin Ladent megölték, nyilatkozatot adott ki. Ebben megfogalmazta reményét, hogy bin Laden halálával a nemzetközi terrorizmus mértéke is csökkenni fog – nyilatkozta a szaúdi nagykövet. Azt is elmondtuk – tette hozzá -, hogy mi sokat szenvedtünk a terrorizmus miatt, és bízunk benne, hogy egyes területeken már a terrorizmus gyökerét is sikerült felszámolni, kiirtani.

Úgy tudni, hogy az önök országának is felajánlották bin Laden holttestét, hiszen családi szálak fűzték őt Szaúd-Arábiához; viszont úgy tudni, önök nem fogadták be – vetette fel a Közbeszéd.

Tudomásom szerint az amerikaiak sem nekünk, sem másoknak nem ajánlották fel bin Laden földi maradványait – reagált Nabeel Ashour. Egyébként is réges-rég megfosztottuk őt szaúdi állampolgárságától -tette hozzá."Hivatalosan senki sem fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy itt temessük el. Szaúd-Arábiához fűződő kapcsolatai egyébként jól ismertek; hozzátartozói szaúdi állampolgárok, akik ebben az országban megbecsülésnek örvendenek" – hangsúlyozta az interjúban a nagykövet.

Mekkora Oszama bin Laden kultusza Szaúd-Arábiában? – kérdezte a Közbeszéd

Nem tudok arról, hogy nagy támogatottsága lenne ennek az ideológiának – reagált Nabeel Ashour. Egész egyszerűen a vallásunk, az iszlám, tiltja az erőszakot, ártatlanok meggyilkolását. Tudjuk, hogy a dzsihad, a szent háború, adott esetben két hadsereg között – egészen mást jelent. De a rombolás és pusztítás semmiképpen sem indokolható vallási meggyőződéssel. Az iszlám nem támogat terroristákat – mint a neve is mondja, a béke vallása -hangzott az interjúban.

Elemzők szerint bin Laden rengeteget ártott a muszlim vallásnak, megítélésének; Szaúd-Arábia korábban már el is határolta magát tőle. Ugyanakkor az önök országa köztudomásúan az egyik legkonzervatívabb arab országnak számít. Hogyan egyeztethető össze ez a két szempont egymással? – hangzott a kérdés.

A konzervatív jelző valójában azt jelenti, hogy az állam polgárai jól ismerik a vallás tanítását. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem támogatják a terrorcselekményeket és azok elkövetőit. Ami Oszama bin Laden úgymond örökségét illeti: a sivatagban léteznek nem kellően iskolázott csoportok, kevés az információjuk és szenvednek az őket ért igazságtalanságok miatt, sokszor embertelen körülmények között élnek, így egész egyszerűen radikalizálódnak – válaszolta Nabeel Ashour.

Közülük kerülnek ki az öngyilkos merénylők, akik mindenre elszántak – folytatta a szaúdi nagykövet. A nemzetközi közösségnek segítenie kell a nehéz helyzetben élők körülményeinek javításában – azért, hogy a lehető legkevesebben váljanak fanatikusokká – hangzott Szaúd-Arábia magyarországi nagykövete Duna Televíziónak adott exkluzív interjújában.

Szöveg: Pintér Attila/ Duna Televízió.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.