2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

RENEXPO 5. alkalommal

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/49763"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_15.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>Három nap telik el a RENEXPO-n a megújuló energia jegyében, a vezető témák;  elektromos mobilitás, hajlékony napelem, fényből előállított hőenergia 99,999%-os hatásfokkal. A 2011. május 5-7.  közötti időszak alatt 135 hazai és nemzetközi kiállító segít eligazodni a megújuló-energia piaca és az energiahatékonyság nemzetközi vonulatai között.  </p> <p> 

images 15.thumbnailHárom nap telik el a RENEXPO-n a megújuló energia jegyében, a vezető témák;  elektromos mobilitás, hajlékony napelem, fényből előállított hőenergia 99,999%-os hatásfokkal. A 2011. május 5-7.  közötti időszak alatt 135 hazai és nemzetközi kiállító segít eligazodni a megújuló-energia piaca és az energiahatékonyság nemzetközi vonulatai között. 

 

images 15.thumbnailHárom nap telik el a RENEXPO-n a megújuló energia jegyében, a vezető témák;  elektromos mobilitás, hajlékony napelem, fényből előállított hőenergia 99,999%-os hatásfokkal. A 2011. május 5-7.  közötti időszak alatt 135 hazai és nemzetközi kiállító segít eligazodni a megújuló-energia piaca és az energiahatékonyság nemzetközi vonulatai között. 

 

Az  5. RENEXPO  idején számos újdonság kerül reflektorfénybe: középpontba kerül a fenntartható közlekedés, a bioenergia, a napenergia, a föld-hő felhasználása,  a smart grid valamint a smart metering.  Az esemény megnyitóján a szervezők arról nyilatkoztak;  a megújuló energia hasznosítása 100-120 ezer  új munkahely megteremtésének  lehetőségét, s európai szinten is versenyképes szakemberek kinevelését rejti magában.  A rendezvényen speciális napelemek, mágneses indukción alapuló Tesla-lámpák, és sok más technológiai, technikai újítás jelenik meg.

 

A megújuló energiákat új besorolás szerint jelenítik meg idén a kiállítók;  Szolár Park, Bioenergia Világ, Geotermikus Sziget.A rendezvényt szakmai szervezetek, egyetemek megjelenése és számos fórum , konferencia színesíti.

 

A napenergia hasznosítása terén több újítás is bemutatkozik, pl. az Aduana Pocket Solar System, valamint a Flexcell  rugalmas, hajlékony napelem.  Az Aduana és az Épül Kft. közös innovációja az Aduana Pocket Solar System 99,999%-os hatásfokkal alakítja át a fényt hőenergiává, a rendszerben keringő, és a napfénnyel közvetlen kapcsolatba kerülő folyadék segítségével.  A folyadék a nap természetes sugárzásának többszörösét képes elnyelni és hővé alakítani, a hőtermelés a látható, az infra-, és az UVC-sugárzás hatására is bekövetkezik. A rendhagyó „napelem" nagy mennyiségű reagens folyadékot tartalmaz, ennek köszönhetően a rendszer nem érzékeny a túlmelegedésre és alacsony hőmérsékleteken is nagy energiatartalommal bír.  További segítséget jelent,  hogy sík-, cső- és ablak-kollektor formájában is alkalmazható, csekély felület-igénnyel.

 

A  napenergia hasznosítását célozza a PSS Kft. Flexcell napeleme is, mely a szokványostól eltérő módon, hajlékony műanyag hordozófelületet alkalmaz. Ennek köszönhetően az új napelemek háromszor könnyebbek a hagyományos, merev, kristályos moduloknál,  a fóliás kivitel messzemenően rugalmas és hajlékony foto-voltaikus terméket eredményez. A hajlékonyságon túl a Flexcell napelem további előnye, hogy működéséhez szórt fényt használ, ezért az elektromos áram előállítása sokkal egyenletesebb, az eszköz tájolásakor pedig nem kell szigorúan ragaszkodni a 30-45%-os  déli irányú szögbeálláshoz.

 

Különös érdeklődésre tarthat számot  a DML Hungary Kft. környezetbarát, energiatakarékos TESLA lámpái. A mágneses indukciós technológián alapuló, 5 év cseregaranciával rendelkező világítóeszközöket kiemelkedően hosszú, akár 20 évet is meghaladó élettartam és kiváló, fiziológiailag is tesztelt, vibrációmentes (210kHz) minőségű fényáram jellemzi.  Ezek a fényforrások csekély energia-igényük,  100 ezer üzemórányi élettartamuk, valamint kiváló fényáramuk miatt méltán sorolhatók a jelen világítástechnikai fejlesztések élvonalába.

 

A technikai újítások mellett számos technológiai előrelépés is megjelenik a bemutatón.

A Bioenergia Világ szekcióban bemutatják a Binowa Centrigas technológiáját, mellyel a hagyományos biogáz-üzemek műszakilag legsebezhetőbb pontja,  a mechanikus keverő váltható ki. A Centrigas gázkeringető-rendszerénél a gáz buborék-áram révén előálló keringetési energia kíméli a végterméket, maga a keverés pedig nagy hatékony.  Előnyei: kis helyigény, alacsony hőveszteség, a lehető legkisebb hőfelhasználás.

 

Külön seregszemlén mutatkoznak be az elektromos járművek és töltőállomások, a Makor Kft. TESLA roadstere minden bizonnyal nem csak a takarékosságról híres férfiak tetszését fogja elnyerni, igazi országúti kilométerfaló, az elektromos autóktól megszokott teljesítményhez képest megduplázott akkumulátor készenléti idővel. A Peuget iOn a kényelemszerető, városi vezetőket célozza, fürge, biztonságos és kényelmes.A Fiat 500 az ELMŰ képviseletében látható majd, a kicsi, gazdaságos, és igazán szerethető modell jól szimbolizálja az elektromos autók világát. Ezen kívül a töltőállomások is kiállításra kerülnek, és ígéretek szerint nemsokára már az országban is sűrűn találkozhatunk velük.

 

 

A  fenntartható közlekedés és az Elektromos Mobilitás Napja

 

A fosszilis energiaforrások csökkenése és a környezetszennyezés miatt a megújuló energiák alkalmazásának egyik legaktuálisabb célterületévé a fenntartható közlekedés vált.

A RENEXPO-n  2011. május 7-én  tartják meg az Elektromos Mobilitás Napját, kapcsolódva a megújuló energiák témakörét tárgyaló  szakmai rendezvényhez.   Varga István, a RENEXPO szakmai igazgatója az OGH Hírügynökség kérdésére elmondta,  sajnálatos tény, hogy több magyar vonatkozású találmány megjelenítése is  nehézségekbe ütközik ezen a nemzetközi eseményen, ahol pedig számos újdonsággal képviselteti magát a szakma. 

 

A járművek között található elektromos áramot termelő kerékpár, elektromos motor,  a közönség megtekintheti a Tesla legújabb elektromos autóját, valamint a Széchenyi-futam versenyzőinek innovatív járműveit.A járművek megjelenése felveti a stratégiai fontosságú töltőállomások kérdését, ezekből több típus is látható a budapesti eseményen.Az autózás, s maga a közlekedés, a logisztika minden vívmánya ellenére is számos környezetkárosító tényezővel jár együtt, nagyban járulva hozzá a levegő- és zajszennyezéshez.  Tudatos és felelős magatartással jelentősen csökkenthetők a káros hatások, így nemcsak saját környezetünket, de a jövendő generációk környezetét is élhetőbbé tehetjük.  Ennek értelmében, a RENEXPO 2011-en kiemelt témakörként foglalkoznak a fenntartható közlekedéssel, és a témához kapcsolódó járművek bemutatásával.  Különleges kísérőprogramként 2011. május 7-én megrendezik az Elektromos Mobilitás Napját (E-Mobilty Day) is.

 

Varga István a rendezvény kiemelt látványosságaként hívta fel a figyelmet a Box Utcára, ahol a tesztvezetésre vagy élményautózásra vágyók ki is próbálhatják a járműveket, megjegyezve,  jelenleg ugyan az elektromos meghajtású járművek foglalják el a rendezvény központi helyét, a jövőben azonban a hidrogénmeghajtás irányába is nyitni szeretnének, s ehhez partnereket, kiállítókat keresnek.

 

A szakemberek szerint hazánkban, a közeli jövőt tekintve, elsősorban az elektromos kerékpárok, motorkerékpárok elterjedése várható, mivel ezek árban is elérhetőbbek a lakosság számára.  Ehhez a gondolathoz adott támpontot több oldalról is a rendezvény főszponzora, az ELMŰ,  aki a rendezvényen a Fiat 500-as elektromos autója mellett elektromos biciklit, ill. emberi erővel elektromos áramot termelő kerékpárt is bemutat a látogatóknak. Utóbbi a „Gyűjtsük együtt az energiát" elnevezésű kampány részeként a Box Utcában ki is próbálható, további jó hír, hogy az alternatív közlekedés támogatására,  az ELMŰ elektromos töltőállomásán szeptemberig ingyen „tankolhatnak" az elektromos járművek használói.

Makai Róbert,  a hazai gyártó Makor Kft. ügyvezetője is alapfeltételként jelölte meg az elektromos autók elterjedéséhez a megfizethető elektromos töltőállomások hálózatának kiépítése Magyarországon. Rámutatott, a piac egyre jobban szélesedik, a Volkswagen, Mercedes, Citroën, Mitsubishi, Tesla, Nissan és a Fiat is saját elektromos autóinak behozatalát tervezi. Tervek szerint, a „Zöld Szálloda" címmel ellátott hotelek előtt helyezik el őket, a Volkswagen pedig zöld taxihálózatot is tervez.  Ehhez azonban a nagyobb vidéki városokban és a fővárosban is több töltőállomásra lenne szükség.  A  Makor a nagyobb bevásárlóközpontokat, forgalmasabb helyeket célozza meg a hálózat-építéssel, ahol megfizethető és teljesen magyar készítésű kútjait tervezi felállítani.

 

A kiállítók közt várható a Suzukikat elektromos autókká átalakító TZ-ELMA megjelenése, továbbá érdekes színfoltot jelentenek a győri Széchenyi-futam versenyzőinek járművei.  Az eseményen az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség  is több járművel képviselteti magát.  Terveik szerint kiállítanak autót és hajót, különleges koncepciójú-, vizsgáztatott,  közúti forgalomban is használható járműveket, s dinamikus bemutatókkal is készülnek.

A  Makor által kiállított autók között külön említést érdemel a  Tesla Roadster, mely a fejlesztéseknek köszönhetően már 300 km-nél hosszabb utat is teljesít egyetlen feltöltéssel.  (Ez az elektromos autók eddigi teljesítményének több mint kétszerese.)  A cég a Vectrix elektromos motorkerékpárral is képviselteti magát, valamint saját elektromos töltőállomását is kiállítja.

 

Makai Róbert elmondta, az elektromos motorok megbízhatóságát és népszerűségét jól mutatja, hogy Lengyelországban már a rendőrség munkáját is nagyban segíti, Németországban pedig az orvosok szolgálatában állnak elektromos autók.  Az autók valószínűleg itthon is inkább a szolgáltató-szektorban terjednek el hamarabb, az elektromos motor azonban alacsony ára, megbízhatósága, könnyű kezelhetősége miatt várhatóan hamar a lakosság kedvencévé válik.

Tudnivaló, az elektromos járművek eddig semmilyen állami támogatásban nem részesültek.  Idevágó pozitív fordulat esetén várhatóan csökken a járművek ára, s a lakosság még könnyebben férhet majd hozzájuk.

 

Magyar vonatkozású találmányok sajnos nem jelentkezhetnek az idei RENEXPO-n:  a várva várt magyar „csodabusz" feltalálója időközben Németországba távozott, mivel ott kapott lehetőséget a jármű gyártására és forgalmazására. A Kecskeméti Főiskola saját fejlesztésű világdíjas autóját, a Megametert financiális okokból nem hozza el.A jármű ugyan nem tömeggyártásra készült, inkább érdekességnek tekinthető, de sokat mondó neve árulkodik legfőbb előnyéről;   1 liter benzinnel 1.941 km-t képes megtenni.  A készítők a leginnovatívabb csapat díját nyerték el a  35. Finnországi Eco-marathon versenyen. 

 

Varga István,  az immár hivatalosan is EU elnökségi rendezvénnyé előlépett RENEXPO szakmai igazgatója elmondta, a jövőben további megoldások kívánnak bemutatni a RENEXPO-n a közlekedés energiaellátásának még  zöldebbé tételében, különböző energiaforrások származó megoldásokkal.  Ez a fajta „zöldítés" a hidrogén alkalmazása mellett magában foglalja a tisztított biogáz és a biometán alkalmazását is.

 

– OGH-

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.