2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kortársak és klasszikusok Kaposvárról

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/61860"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/V.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="96" /></a></span>A Városmajori Szabadtéri Színpad kiemelt vendége júniusban a kaposvári Csiky Gergely Színház. A Rátóti Zoltán igazgatásával megújult társulat az idei évad három friss bemutatójával mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztivál programjában.</p> <p> 

v.thumbnailA Városmajori Szabadtéri Színpad kiemelt vendége júniusban a kaposvári Csiky Gergely Színház. A Rátóti Zoltán igazgatásával megújult társulat az idei évad három friss bemutatójával mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztivál programjában.

 

v.thumbnailA Városmajori Szabadtéri Színpad kiemelt vendége júniusban a kaposvári Csiky Gergely Színház. A Rátóti Zoltán igazgatásával megújult társulat az idei évad három friss bemutatójával mutatkozik be a Budapesti Nyári Fesztivál programjában.

 

2012. június 16-án, szombaton Háy János és Lovasi András A kéz című bítzenés színdarabját láthatja a közönség. Háy saját novelláskötete, A bogyósgyümölcskertész fia alapján írta a színdarab szövegét, ami megihlette Lovasi Andrást és a Kiscsillag zenekart. A zenét és a szöveget a Prima Junior Díjas Göttinger Pál rendezte életérzéssé. A színház ősbemutatójának főbb szerepeiben budapesti és kaposvári színész szakos egyetemi hallgatók mutatják meg tehetségüket.

„A kéz gitározásra való: lefogjuk a húrokat, belevágunk egy dalba, és miénk a világ. A kéz bűvös erejű: zenekart szervez körénk, hogy aztán a lányok sorban elájuljanak a koncertünkön. A kéz minden idők legjobb gitárosává tehet. A kéz tesz valódi zenésszé. A kéz, ha használják, bedagad és bőrkeményedéses lesz.

Aztán van az a kéz, amelyik a földet műveli. A kéz, aminek köszönhetően Pestre megyünk iskolába, nyaralni a Balatonra. A kéz Apa keze. A kéz, amely a bokrokat ülteti, a permetezőt kezeli, a termést szüreteli. A kéz, ha használják, bedagad és bőrkeményedéses lesz.

Aztán van olyan kéz is, ami üt – és ami ily módon bedagad és bőrkeményedéses lesz.

És annak a lánynak is van keze, akinek gitározni szeretnénk. Azt a kezet kellene megfogni. Kínkeserves feladat: csak mintegy véletlenül, épp hogy megérintve, akaratlanul és nem, dehogyis közeledési szándékkal… A kéz hagyja-e, hogy belesimuljon egy másik kéz?"

 

A kaposvári vendégjáték július 19-én, kedden Molnár Ferenc klasszikusával folytatódik. A Pál utcai fiúk ifjúsági előadást a számos alkotói díjat nyert rendező, Vidovszky György állította színpadra a színház fiatal tagjai valamint a Kaposvári Művészeti Egyetem színészhallgatóinak főszereplésével.

„A Molnár Ferenc klasszikusa alapján készült darabot a számos díjnyertes ifjúsági előadás rendezője, Vidovszky György állította színpadra. Szándéka: a fiatal, tehetséges srácokkal megmutatni és átélhetővé teni a velük főleg egykorú közönség számára a Pál utcai fiúk gyönyörű és sokrétű történetét. Bemutatni a gyermekkor szabadságát, amikor a felnőttek világa még csak mulatságos mintaként szolgál a játékhoz. A gyermekkor elmúlását, amely Nemecsek halálával váratlanul és feldolgozhatatlanul érkezik el. A barátság, becsület és hősisség – csupa kisbetűvel! – még létező és nem hangzatos értékeit. És nem utolsó sorban a grundot.
Hogy ez mennyire gyerekjáték és mennyire felnőtt játék, döntse el ki-ki maga. Aki gyerek, ha nem is fogalmazza meg, pontosan érzi, miről szól ez a történet. S aki felnőtt már? Talán emlékszik még arra, amikor először hallott a gitt-egyletről. Talán neki is megvolt a maga grundja: az, amiért harcolt. De tudja-e még, miért harcol manapság? Látja-e, hogy hogyan vesznek el fokozatosan az illúziók? Van-e esély arra, hogy felnőjünk Nemecsek tetteihez, vagy átéljük azokat a gondokat, amelyek Boka arcát olykor komollyá teszik? És magunkban csak, hogy senki ne hallja, már felnőtt hangon mondhassuk, ne félj, Nemecsek…"

 

Július 21-én, csütörtökön Tasnádi István Finito (Magyar zombi) című vígjátéka zárja a sorozatot, amely groteszk látletet ad napjaink Magyarországáról. A halálra szánt magyar zombival és egy újabb adag verses komikummal szintén Göttinger Pál rendezésében ismerkedhetünk meg. A kaposvári társulat kiváló színészei – Kelemen József, Nyári Szilvia, Némedi Árpád, Csonka Ibolya – mellett vendégként Kaszás Gergő és Szikszai Rémusz szerepel az előadásban.

„Finitola commedia – Blondin Gáspár, a negyvennégy éves nagyábrándi lakos ugyan nem beszél nyelveket, de ha beszélne, egész biztosan ezt gondolná. Elvesztvén munkáját és életkedvét, bezárkózik a kerti budiba, és erőteljesen szuicid alkattá válik.

Országunk persze híres a búskomorságról és az elégedetlenségről, így aztán környezete nem is igyekszik lebeszélni tettéről. Sőt, a halálból hasznot húzhatnak, s a hasznot lefölözhetik! A popdíva a reménytelen szerelemre hivatkozna, a polgármester a faluért áldozná fel Gáspárt, a költő a könyvek felemelt áfája miatti tiltakozásban látja a várható halál okát. Felbolydul a falu: Blondinéknál tolong mindenki, a szomszéd, a rendőr, a riporter, no meg az anyós! Amikor aztán betoppan Pál, a médiaszemélyiség is, hogy élő adásban közvetítse Gazsi öngyilkosságát, végképp eluralkodik a káosz…"

 

Mindhárom előadás először látható Budapesten, amelynek nézői jelképesen és ténylegesen is hozzájárulnak a kaposvári színház Téglajegy-akciójához.

A Szabad Tér Színház az előadás bevételéből – minden megvásárolt jegy értékéből 100 Ft-tal – támogatja a Csiky Gergely Színház 100 éves épületének felújítását.

 

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: www.szabadter.hu, személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.) és a helyszínen.

Rendelés telefonon: 06 1 / 301-0147, E-mail-ben: jegyiroda@szabadter.hu

 

www.szabadter.hu

 

Lantai József

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.