2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A civil kurázsi dicsérete – In Memoriam Arany János.

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62181"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/W.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>2012. június 29-én Karl Jenkins - Arany János: A Walesi Bárdok - kantáta, magyar nyelvű bemutatójára kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az egy évvel ezelőtti angol nyelvű ősbemutató után most végre magyarul is felcsendül Jenkins műve. </p> <p>

w.thumbnail2012. június 29-én Karl Jenkins – Arany János: A Walesi Bárdok – kantáta, magyar nyelvű bemutatójára kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az egy évvel ezelőtti angol nyelvű ősbemutató után most végre magyarul is felcsendül Jenkins műve.

w.thumbnail2012. június 29-én Karl Jenkins – Arany János: A Walesi Bárdok – kantáta, magyar nyelvű bemutatójára kerül sor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az egy évvel ezelőtti angol nyelvű ősbemutató után most végre magyarul is felcsendül Jenkins műve.


A budapesti székhelyű Concert Masters International (CMI) 1994-ben, azaz 18 évvel ezelőtt azt a meglehetősen nehéz és ködös célt tűzte ki maga elé, hogy majd egyszer, talán, ha a csillagok szerencsés együttállása is lehetővé teszi, akkor egy világhírű kortárs zeneszerzőt nagyszabású új mű megalkotására kérjen fel Arany János: A walesi bárdok című balladájának témájára. Egy szerencsés, majdnem véletlen folytán 2008-ban egyszer csak váratlan és ritka alkalom kínálkozott.  Iványi László (CMI) projektgazda, egy sajtótájékoztató keretében örömmel jelentette be, a mű hároméves vajúdás után megszületett. A zenemű szerzője a walesi Karl Jenkins. Világpremierjére, egyben hazai ősbemutatójára 2011. június 21-én került sor Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

A 47 perces, és 9 tételből álló angol nyelvű szimfonikus balladát, szimfonikus zenekar, vegyeskar, tenor, szoprán, valamint további 3 szólista közreműködésével teltház előtt mutatták be. Az akkori művészek közül Kiss B. Atilla és Kertesi Ingrid a mostani magyar nyelvű bemutatón is szerepel. Tavaly, Takács-Nagy Gábor mellet a szerző, Karl Jenkins is karmesteri pálcát ragadott.

 

Kis is ez a Karl Jenkins?

A walesi Penclawwd-ban született, zenei képzését a Cardiffi Egyetemen kezdte, később a londoni Royal Academy of Musicon végzett posztgraduális tanulmányokat. Hírnevet a jazz világában szerzett magának, elsősorban azzal, hogy Graham Collierrel közösen megalapított jazz-rock együttese, a Nucleus az 1970-es montreaux-i Jazz Fesztivál első helyét szerezte meg. Később csatlakozott a progresszív rockot játszó Soft Machine-hez, amely a 70-es évek fontos együttese volt. Jazz-karrierje során szaxofonon, billentyűs hangszereken és oboán is játszott. Ezután reklámokhoz, különböző média megjelenésekhez szerzett zenét. Következő lemezsikere az Adiemus Project volt, amelyben klasszikus alapokat ötvözött etnikus hatásokkal. Az album a klasszikus- és a pop slágerlisták élét is megjárta, 17 arany és platinalemez díjat kiérdemelve. Azóta folyamatosan jelennek meg új albumai, köztük például 2006-ban a Kiri Sings Karl, amelyen Kiri Te Kanawa énekel. Számos elismerése, valamint a Royal Academy of Music tagsága mellett 2005-ben lovaggá ütötték, a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatát viseli." (MüPa)

 

Jenkins nem ismerte Arany János művét. "A magyar és a walesi nemzet sorsában számos hasonlóság van, viharos történelme során mindkét nép sokszor és sokáig élt idegen elnyomás alatt. Azonosak a nemzeti zászlók színei, emellett összekötő kapocs az is, hogy a Lánchíd egyes kötőelemei annak idején egy walesi vasműben készültek"

 

A június 29-i hangversenyen a magyar nyelvű bemutató előtt, BeethovenEgmont-nyitánya, op. 84, és BeethovenV. (c-moll, „Sors") szimfóniája, op. 67 szerepel a programban.

Karl Jenkins – Arany János: A walesi bárdok -kantáta

A mű alcíme: A civil kurázsi dicsérete – In Memoriam Arany János.

Edward király: Kiss B. Atilla

Regős: Sárkány Kázmér

Első bárd: Kovács István

Második bárd: Kertesi Ingrid 
Harmadik bárd: Haja Zsolt

Közreműködik:

Kodály Kórus Debrecen – karigazgató: Pad Zoltán,

Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar – karigazgató: Szabó Soma,

MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Takács-Nagy Gábor 

 

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2012. június 29. 19:30

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.