2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Videó és fotó: Generációk találkozása.

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62596"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="44" /></a></span>Két művésszel ismerkedett meg a magyar közönség az elmúlt héten az Igor Metropol Kulturális Egyesület műtermében. Ősz Gábor, Hollandiában élő képzőművész két videómunkáját; Puklus Péter, fotóművész pedig két fotóalbumát mutatta be külföld után most hazánkban is. Mi a kép valójában? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fotók? - a két alkotó többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.</p> <p> 

p 1.thumbnailKét művésszel ismerkedett meg a magyar közönség az elmúlt héten az Igor Metropol Kulturális Egyesület műtermében. Ősz Gábor, Hollandiában élő képzőművész két videómunkáját; Puklus Péter, fotóművész pedig két fotóalbumát mutatta be külföld után most hazánkban is. Mi a kép valójában? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fotók? – a két alkotó többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

 

p 1.thumbnailKét művésszel ismerkedett meg a magyar közönség az elmúlt héten az Igor Metropol Kulturális Egyesület műtermében. Ősz Gábor, Hollandiában élő képzőművész két videómunkáját; Puklus Péter, fotóművész pedig két fotóalbumát mutatta be külföld után most hazánkban is. Mi a kép valójában? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a fotók? – a két alkotó többek közt ezekre a kérdésekre kereste a választ.

 

Az Ontológia-Tautológia, avagy mit akar a kép? című projektről tartott beszámolót Ősz Gábor, aki az Igor Metropol Egyesület meghívására Budapesten dolgozott új installációján, a Tautológián. A művész a komplex videómunka során a kép és a digitális kép mibenlétének megragadására tett kísérletet: annak az üres képnek állított tükröt, amely közvetlenül a technikai kép megjelenése óta létezik, és nem más, mint a fény jele.

„A fotónál az analóg nagyító negatív nélküli képe az, ami a mozgóképnél az üresen felvillanó vetítővászon fehér négyszöge. … Az információ tere információ nélkül." – mondja az alkotó. A nemrégiben létrejött Ontológia projektben egy analóg filmszalag különböző görgők segítségével meghatározott pályát ír le, önmaga képét vetíti. Az utóbbi másfél hónapban készült Tautológia az Ontológia projekt elvének digitális variációja.

„Már nem egy, hanem három digitális projektor a tér három falára vetített képei jelennek meg a filmen, halmozott képi és térbeli viszonylatok képleteként. … Tér mozog a térben, a mindig újra rögzített felvételek vetítésének terében."

 

Puklus Péter fotóművész könyveit 2012 tavaszán, egymástól függetlenül Pozsonyban és Heidelbergben már bemutatták. A hazai közönség most ismerhette meg a Handbook to the Stars és a One and a half meter című könyveinek anyagát. Puklus Péter a Lumen Tanács tagja.

 

A Handbook to the Stars (Kozmosz kézikönyv) a művész első könyve. A fotóalbum egy kirakós agymunka is egyben. A művész arra tesz kísérletet, hogy bemutassa, hogy a fotók hogyan kapcsolódnak egymáshoz: valamikor egy lapon egy részletét láthatjuk pusztán egy fotónak, míg máshol teljes egészében egy másik fotó részletének kíséretében.

„Oka van annak, hogy Puklus Péter ezt a címet adta az első könyvének: a cím ars pótetikájának finom manifesztója. … A képek együtt és egymás által működnek, nincsen sorrend, se kronológia." – írja a könyvben Claudia Küssel, a Rotterdam Fotomuseum kurátora.

A Handbook to the Starts a Stanica Contemporary, Szlovákia Kulturális Minisztériuma, a Nemzetközi Visegrádi Alap és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület támogatásával készült el.

 

A One and a half meter (Másfél méter) cím arra utal, amellyel Puklus saját környezetét definiálja. A fotóalbum önarckép is egyben: a művész rokonai, barátai, és környezetük kaptak helyet benne. A sokéves dokumentáció eredménye ez a válogatás.

„Egy pillanatot rögzítek, melynek csodája a bizalomban, az intimitásban és fényképezésben keresendő. Más szóval, a szeretet, a barátság és az identitás története." – foglalja összes Puklus. Ebben a válogatásban kapott helyet a művész több díjat nyert női portré fotója (címlapfotó), de a mosógépen ülő káposzta is.

A könyv címlapfotója 2009-ben elnyerte a Renaissance Photography díjat porter kategóriában, valamint a Dunaújvárosi Fotóbiennále fődíját is 2007-ben.

 

A fotómellékleten Puklus Péter A One and a half meter c. könyv borítója és Ősz Gábor Blow-up c. color digital print műve látható.

www.gaborosz.com

www.peterpuklus.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.