2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Törökország után Budapesten is: Alstom Metropolis

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62653"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/m%20%281%29.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Az Alstom hivatalosan is átadta az első METROPOLIS metrót a Fővárosi Önkormányzatnak. A kettes metróvonalon jelenleg futó metrókat leváltó új szerelvény kulcsát kedden délután a Puskás Ferenc Stadion állomáson hatalmas sajtóérdeklődés mellett Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója adta át Tarlós István Főpolgármesternek a hivatalos átadó eseményen.</p> <p> 

m%20%281%29.thumbnailAz Alstom hivatalosan is átadta az első METROPOLIS metrót a Fővárosi Önkormányzatnak. A kettes metróvonalon jelenleg futó metrókat leváltó új szerelvény kulcsát kedden délután a Puskás Ferenc Stadion állomáson hatalmas sajtóérdeklődés mellett Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója adta át Tarlós István Főpolgármesternek a hivatalos átadó eseményen.

 

m%20%281%29.thumbnailAz Alstom hivatalosan is átadta az első METROPOLIS metrót a Fővárosi Önkormányzatnak. A kettes metróvonalon jelenleg futó metrókat leváltó új szerelvény kulcsát kedden délután a Puskás Ferenc Stadion állomáson hatalmas sajtóérdeklődés mellett Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója adta át Tarlós István Főpolgármesternek a hivatalos átadó eseményen.

 

m%20%282%29.thumbnailA köszöntő beszédek után az új szerelvénnyel a Puskás Ferenc Stadiontól indulva elmentünk a Deák térig, majd visszaindultunk a Puskás Ferenc Stadion állomásra. Az esti órákig a Metropolis ott „parkolt" a budapestiek örömére, hiszen nagyon sokan eljöttek, beültek, nézegették a valóban kényelmes és tágas szerelvényt. A francia gyártó a múlt év során Budapesttel kötött megállapodásban rögzített határidőn belül megszerezte a végleges típusengedélyt a 22 darab, öt kocsiból álló metrószerelvényre, amellyel lehetővé válik az új szerelvények forgalomba állítása a kettes metróvonalon. Az új, 100 méter hosszú, légkondicionált, modern metrószerelvények ez év szeptember elején állhatnak forgalomba.

 m%20%283%29.thumbnail
Eddigi legnagyobb járműbeszerzési programjának keretén belül, Budapest 110 METROPOLIS metrókocsit rendelt meg az Alstomtól a kelet-nyugati irányú, 2-es metróvonalra. A szerelvények fékrendszerén végrehajtott módosításokat és egy átfogó tesztelést követően – melynek során a szerelvény 35.000 km-t futott -‚ a gyártó 2012. június 1-én szerezte meg a szerelvények végleges típusengedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. Ez alapján az Alstom most hivatalosan is átadhatta Budapest, valamint a BKK és a BKV részére az első METROPOLIS szerelvényt, Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere által aláírt megállapodásban rögzített határidőn belül.

 m%20%284%29.thumbnail
A 100 méter hosszú szerelvény összesen 1023 utast tud szállítani és összesen 209 kényelmes ülőhellyel rendelkezik. A metrókocsik mindkét oldalán 4 szélesebb ajtó van, lehetővé téve az utasok gyorsabb ki- és beszállását. A METROPOLIS szerelvények – amelyek maximális sebessége 70 km/óra – egyterűek, így az utasok az 1,5 méter széles átjárókon keresztül végigsétálhatnak az elejétől a végéig. Az utasok kényelmét a beépített légkondicionálás és a legmodernebb utastájékoztató rendszer is szolgálja.
A METROPOLIS metrószerelvények, a gyártáshoz használt alapanyagoknak és a már tervezéskor figyelembe vett környezetvédelmi szempontoknak köszönhetően 98%-ban újrahasznosíthatók. Mindemellett a szerelvény fékezéskor áramot termel vissza a hálózatba, ami azáltal óvja a környezetet, hogy üzemeltetéséhez ily módon kevesebb energia szükséges.
Az új budapesti metrószerelvényeket Franciaországban tervezték, hajtásrendszere Magyarországon készült. A kocsiszekrények gyártása és a szerelvények összeszerelése az Alstom Transport lengyelországi, Katowicében található Gyártási és Összeszerelési Kompetencia Központjában történt.

 m%20%285%29.thumbnail
Az Alstom több mint 70 éve gyárt metrókat. A világon minden negyedik forgalomban lévő metrószerelvény Alstom gyártmány. Az Alstom eddig összesen több, mint 4.000 METROPOLIS metrókocsit értékesített világszerte, amelyek utasok millióit szállítják nap, mint nap olyan nagyvárosokban, mint Barcelona, Varsó, Szingapúr, Nanjing, Buenos Aires, Santiago de Chile vagy Santo Domingo.

m%20%286%29.thumbnail
Az Alstom Transport katowicei üzeme egyebek mellett olyan nagy nemzetközi üzemeltetők számára gyárt és szállít kötöttpályás közlekedési eszközöket, mint például a Deutsche Bahn (DB), a Francia Nemzeti Vasúttársaság (SNCF), Párizs Közlekedési Hatósága (RATP) illetve az Olasz Államvasutak (FS). Az M2 és M4 metróvonalak prototípusainak átfogó tesztelésére az Alstom Transport észak-franciaországi Valenciennes Petit Foret-ben található tesztközpontjában került sor. Ez a tesztközpont egyike a világ legmodernebb és legjobban felszerelt vasúti tesztközpontjainak, amely egyaránt alkalmas a kötöttpályás városi (metró, villamos, vonat-villamos) közlekedési eszközök, valamint a nagyvasúti (mozdony, elővárosi vonatok, tehervagonok és vonatkocsik) gördülőállomány tesztelésére. A központban 3, összesen 8 kilométer hosszúságú tesztpálya található. A legnagyobb tesztpályán a vasúti járművek teljesítményét, a középső tesztpályán pedig azok tartósságát vizsgálják a szakemberek.

m%20%287%29.thumbnail

A valenciennes-i tesztközpontban egyebek mellett a vasúti járművek szinte összes műszaki jellemzőjét – köztük a hajtás- és fékrendszer teljesítményét, a zajszintet, a járművek és a vonatvezérlő berendezések kompatibilitását, az elektromágneses kompatibilitást, a futásteljesítményt és annak jellemzőit, a vonatvezérlő és befolyásoló rendszerek működését, a biztonsági berendezések működését, valamint az egyes részegységek hőleadási- és a kocsik levegőcsere jellemzőit – vizsgálhatják a szakemberek.

 

Az új budapesti metrószerelvények design-ját és formaterveit a Millenniumi Földalatti Vasút, az európai kontinens első elektromos földalattija ihlette. A múlt és jelen kapcsolatát a Millenniumi Földalatti szerelvényeinek stílusjegyei, az új metrókocsik elején, középen elhelyezett dupla fényszórók, a markáns padlószint vonal, valamint a négyszögletes ütközők jelképezik. Ezt a design-t a budapestiek egy internetes szavazáson, 3 különböző front-design koncepció közül választhatták ki. A budapesti metrók küllemtervét Xavier Allard, az Alstom Transport forma- és stílustervezési alelnöke által vezetett design csapat tervezte. Xavier Allard 1959-ben született, diplomáját a párizsi ENSAAMA Formatervezési Egyetemen szerezte. Szakmai pályafutását 1983-ban, a RENAULT mezőgazdasági és haszongépjárműveiért felelős ipari formatervezőként kezdte.

Az Alstom Metropolis metró termékcsaládja egy technikailag kiforrott konstrukció. A budapestihez hasonló tipusváltozat Törökországban üzemel. A kocsikat azonban minden országban a sajaátos helyi előírásoknak megfelelően az alaptipushoz képest át kell tervezni. Napjainkig a világ 45 városában több mint 4.000 kocsi került forgalomba, amelyek naponta több millió utast szállítanak.  A Metropolis metrók népszerűsége standard-moduláris kialakításukban rejlik. Ez a felépítés lehetővé teszi a szerelvények külsejének (leginkább az orr-rész) és belső terének helyi igények szerinti kialakítását, míg a biztonságkritikus elemek minden esetben változatlanok.

 

Az Alstom Csoport világszerte vezető szerepet tölt be az energetikai gépgyártás és erőmű szerviz, az elektromos hálózati rendszerek, valamint a vasúti közlekedési infrastruktúra és közlekedési eszközök piacán. A vállalatcsoport Erőmű üzletága kulcsrakész integrált erőművi megoldásokat és szerviz szolgáltatást biztosít, valamint széleskörű megoldásokat kínál különböző energiaforrásokkal, például vízzel, gázzal, szénnel és széllel működő erőművek számára. Az Alstom Áramátviteli üzletága elektromos hálózati rendszereket gyárt és tervez, ezek közül az intelligens hálózati rendszerek portfóliója a meghatározó. Az Alstom Csoport világszerte mintegy 92 000 alkalmazottat foglalkoztat, több mint 100 országban. A 2011/12. pénzügyi évben a vállalatcsoport árbevétele elérte a 20 milliárd eurót, új megrendeléseinek állománya pedig közel 22 milliárd eurót tett ki.

Magyarországon az Alstom Csoport minden üzletága, az Erőmű üzletág (Thermal Power), a Megújuló Energiaforrások üzletág (Renewable Power), a Közlekedés üzletág (Transport) és az Átviteli Hálózat (Grid) üzletág jelen van. Az Alstom Hungária Zrt. 144 alkalmazottat foglalkoztat budapesti központjában. A 2011/12. pénzügyi évben a cég árbevétele elérte az 5,9 millió eurót.

 

Magyarországon az Alstom az egyetlen vállalat, amely saját know-how-jára és multinacionális hátterére alapozva, mint teljes körű erőmű szerviz szolgáltató van jelen. Magyarországon a beépített áramtermelő kapacitás közel kétharmadát az Alstom illetve jogelődje a Láng Gépgyár telepítette. Az Alstom Erőmű üzletága a kisebb, 100MW alatti turbinák tervezésére és kivitelezésére Magyarországon hozta létre ipari turbina fejlesztési központját, amely a világ bármely részén felmerülő kis-turbina igényt ki tudja szolgálni.

 

Az Alstom a budapesti M2 és az M4 metróvonal szerelvényeinek gyártója, így a magyarországi kötöttpályás közlekedés egyik legnagyobb beszállítója. Az Alstom mintegy 170 darab Metropolis típusú metrókocsit szállít a két budapesti metróvonalra. A 2-es metró vonalán 22 darab, egyenként 5 metrókocsiból álló, 1023 fő befogadására képes szerelvény szállítja majd az utasokat, míg az új 4-es metró vonalán 15 darab, 4 kocsiból álló, 807 fő kapacitású vezető nélküli szerelvény áll majd forgalomba. A megrendelés összértéke mintegy 247 millió euró. Az Alstom Közlekedés üzletága a világ egyik vezető motorvonat gyártója, valamint a világ élvonalába tartozik biztosítóberendezések és az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszer (ERTMS) fejlesztésében, gyártásában és telepítésében.

Az Alstom közlekedési üzletágának tagjaként, a vállalat Informatikai Megoldások részlege 13 éve van jelen Magyarországon. Az informatikai megoldások részlegének fő tevékenysége a különböző programnyelveken (ADA, C, C++, JAVA) írt egyedi vasúti szoftverek fejlesztése és ellenőrzése. A Budapesten kifejlesztett vasútbiztonsági és kommunikációs rendszerek világszerte sikeresen működnek a vasúti forgalomirányító és utas-tájékoztató rendszerekben. A magyar informatikai megoldások részleg szoftverei üzemelnek például a Millenniumi Földalatti felújított diszpécserközpontjában, a párizsi vezető nélküli 14-es metróvonal vezérlő rendszerében, valamint a koreai TGV vasút egyes alrendszereiben is. Szintén magyar szakemberek tesztelték a szingapúri automata metró-, a Róma-Nápoly vasútvonal valamint a pekingi repülőtéri vonalra szállított berendezések szoftvereit is.

 

Az Alstom 2010-ben vásárolta meg az Átviteli Hálózat (Grid) üzletágat. Az üzletág a teljes energetikai lánc számára biztosít berendezéseket, szolgáltatásokat és integrált energiamenedzsment megoldásokat – az energiatermeléstől, az átviteli és elosztórendszereken keresztül, egészen a nagyfogyasztókig. Az Átviteli Hálózat üzletág termékkínálatába tartoznak gázszigetelésű berendezések, transzformátorok, megszakítók és az újgenerációs alállomások számára kifejlesztett digitális technológiák egyaránt. Az Alstom Átviteli Hálózat üzletágának magyarországi jelenléte elsősorban nagyfeszültségű készülékek és berendezések szállításán valamint a MAVIR Zrt. hálózatfelügyeleti szoftverek telepítésén keresztül valósul meg.

 

Lantai József

A budapesti metrók technikai jellemzői

 

tények és adatok

 

Paraméter

M2 ALSTOM jármű

M2 orosz jármű

 

Vágány nyomtáv

Áramellátás

Nominális áram (kocsi)

Áram visszatermelés fékezéskor

Utasok száma / kocsi

Kocsi szélesség – külső

Kocsi magasság – külső

Szerelvény hosszúság

Padlószint magasság

Legkisebb fordulási sugár(5 km/h)

Saját tömeg

Maximális tengelyterhelés

Ülőhelyek száma

 

Kapacitás (utasok száma)

Legnagyobb sebesség

Legnagyobb gyorsulás

Legnagyobb lassulás (normál üzem)

Legnagyobb lassulás (vészhelyzeti)

Ajtók száma (vonaton, egy oldalon)

Ajtók szélessége

Újrahasznosítható anyagok felhasználása

 

 

1 435 mm

750 V + 20 %

880 A

Van

192 – 213 fő

2 780 mm

3 696 mm

100,48 m

1 140 mm

80 m

27,4 – 35,4  t

14 t

Vezérkocsi: 37 fő

Közbenső kocsik: 45 fő

1.023 fő/vonat

70 km/h

1,113 m/sec2

1,113  m/sec2

1,3 m/sec2

20 db

1 300 mm

98%-ban újrahasznosítható

 

1 435 mm

750 V + 20 %

960 A

177 – 189 fő

2 670 mm

3 660 mm

96,05 m

1 224 mm

60 m

31,5 -34 t

14 t

Vezérkocsi: 42 fő

Közbenső kocsik: 46 fő

945 fő/vonat

70 km/h

1,2 m/sec2

1,2 m/sec2

1,2 m/sec2

20 db

1 208 mm

Nincs adat

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.