2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megújul az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási Rendszere

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72767"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image4_240.jpg" border="0" width="86" height="88" /></a></span>A 2013. július 16-án Dr. Szócska Miklós, Egészségügyért Felelős Államtitkár és Dr. Burány Béla, az OMSZ megbízott Főigazgatója mutatták be az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fejlesztését célzó projektet az OMSZ székházában.

image4 240A 2013. július 16-án Dr. Szócska Miklós, Egészségügyért Felelős Államtitkár és Dr. Burány Béla, az OMSZ megbízott Főigazgatója mutatták be az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fejlesztését célzó projektet az OMSZ székházában.

image4 240A 2013. július 16-án Dr. Szócska Miklós, Egészségügyért Felelős Államtitkár és Dr. Burány Béla, az OMSZ megbízott Főigazgatója mutatták be az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fejlesztését célzó projektet az OMSZ székházában.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztési program keretében 2014 közepére egy, a kor technikai színvonalának és az európai uniós irányelveknek megfelelő informatikai alapú mentésirányítási rendszer (MIR) kerül bevezetésre az Országos Mentőszolgálatnál.

 

Az Európai Unió számos tagállamában informatikai alapokon nyugvó mentésirányítási rendszerek (MIR) kerültek bevezetésre. Ezek a rendszerek működés szempontjából ugyan esetenként kisebb-nagyobb eltéréseket mutatnak, de azonos elv alapján épülnek fel, azaz a beérkező segélyhívások kezelése számítógépes támogatással, a hívás vagy esemény helyszínének meghatározása térinformatikai rendszer segítségével történik, a bejelentés kezelésében pedig egy speciális alkalmazás támogatja a mentésirányítókat.

 

Az Országos Mentőszolgálatnál ilyen fejlesztés ezidáig nem valósult meg, a jelenleg is alkalmazott mentésirányítási környezet elsősorban papír alapú munkavégzésre épül, ami nehezíti a mentéshez szükséges hatékony és gyors információátadást, illetve jelentős adminisztrációs terhekkel is jár.

 

Ezen a helyzeten változtat az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fejlesztését célzó beruházás, amelynek keretében egy, a kor technikai színvonalának valamint az európai uniós irányelveknek megfelelő, az Egységes Segélyhívó Rendszerrel (ESR-112) kompatibilis, informatikai alapú mentésirányítási rendszer kerül bevezetésre.

 

A mentésirányítási rendszer fejlesztésének elsődleges célja a kórházi kezelést megelőző sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés jelenlegi egyenlőtlenségeinek csökkentése, a helytől és időtől független, egységesen magas szakmai színvonalú sürgősségi szolgáltatás biztosítása a rászorulók számára.

Az előzőeken túlmenő cél a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának javítása. A végcél (más fejlesztésekkel megvalósításával együtt) a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának 90 százalék fölé emelése.

 

A MIR fejlesztése során olyan informatikai környezet kerül kialakításra, amely biztosítja, hogy a segélyhívást követően a telefonálótól megszerzett információ a mentésirányító kollégától az elektronikus utat használva azonnal a kivonuló mentő team rendelkezésére álljon.

 

Ezen elvárásnak megfelelően a fejlesztés keretében megújul az Irányító Csoportok informatikai felszerelése, ergonomikus munkahelyek kerülnek kialakításra, továbbá két számítógép központ építése is megvalósul. Az informatikai és tartalmi fejlesztések eredményeként korszerű kérdezési protokollt valamint feladatspecifikus döntéstámogató szoftvereket vezetnek be. Természetesen az új szoftverek csak az optimális döntések meghozatalában segítenek, de semmi esetre sem iktatják ki a mérlegelés lehetőségét, azaz nem a gép fog dönteni az ember helyett.

 

A kivonuló egységeknél rendszeresítésre kerülő informatikai eszközök, mobil terminálok segítségével gyorsul az információáramlás (adatok elektronikus kezelése, útvonaljavaslat), és az új rendszerek bevezetésével lehetőség nyílik arra is, hogy a mentési feladatokkal kapcsolatos pontos statisztikai adatok, kimutatások készülhessenek.

 

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fejlesztése a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett „Mentésirányítási rendszer fejlesztése" című kiemelt projekt keretében valósul meg, a beruházás összköltsége közel 2,5 milliárd forint. A közbeszerzési eljárás nyertese – közös ajánlattevőként – a TIGRA Computer és Irodatechnikai Kft./Enterprise Communications Magyarország Kft. lett.

 

A TIGRA 17 éve működő magyar tulajdonú informatikai cégcsoport, 200 főállású munkatárssal, 6-8 milliárdos éves árbevétellel, jelentős hazai és nemzetközi referenciákkal.  Konzorciumi partnere az Enterprise 22 éve működő szintén magyar tulajdonú informatikai vállalkozás, évi 3 milliárdos forgalommal és több mint 80 munkavállalóval.

 

 

A mentésirányítási rendszer fejlesztésének elvárt eredményei:

 

A TIOP 2.3.4 – KMOP 4.3.3. „Mentésirányítási rendszer fejlesztése" és „Közép-magyarországi régió egészségügyi informatikájának fejlesztése" projekt keretében megvalósuló informatikai és tartalmi fejlesztések eredményeként az Országos Mentőszolgálatnál olyan mentésirányítási rendszer (MIR) jön létre, amely szakmai kérdezési algoritmuson keresztül segíti a szükséges ellátó kiválasztását.

A mentésirányító központban a rendszer térképen jeleníti meg a helyszínt és az elérhető ellátó egységeket valamint javaslatot tesz a legközelebbi valamint szükséges kompetenciájú, riasztható mentőegységre, amely a képernyőről kiválasztható és indítható.

A rendszer működése során valamennyi irányítási adat rögzítésre kerül (bejövő információk; kérdések/válaszok; döntési javaslat/döntés stb.)

 

A riasztott mentőegységhez továbbításra kerülnek a feladat adatai és az optimalizált útvonalterv. A mentőgépjárművekbe telepített Intelligens Fedélzeti Terminálon betegellátás közben rögzíthetők a kivonulás adatai (részben automatikusan), a beteg állapotára és ellátására vonatkozó egészségügyi adatok, vizsgálati eredmények.

 

A mentésirányítási rendszer informatikai alapokra helyezésével az ellátási adatok a célintézmény számára is elérhetők lesznek, az egészségügyi adatbázis egyszerűen kutatható/lekérdezhetővé válik. Az informatikai alapokon nyugvó mentésirányítási rendszer további előnyei, hogy a munkavégzéssel kapcsolatos adatgyűjtés automatizálódik, optimális szolgálatvezénylés készíthető, rögzíthető az anyagfelhasználás és raktárkészlet, végezetül jelentősen csökken a papír alapú adminisztráció.

 

A MIR átalakításával megújulnak a mentésirányító munkahelyek is. Minden mentésirányító korszerű, 24 órás igénybevételre tervezett munkahelyen (munkaasztal, kijelzők, telefon, EDR rádió) fog dolgozik. A fejlesztéssel egyidőben csökken a mentésirányítási helyszínek száma: a jelenlegi 26 helyett 20+1 vészhelyzeti tartalék helyszín kerül kialakításra.

Az infrastrukturális megújulás mellett új egészségügyi dokumentáció kerül bevezetésre.

 

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének fejlesztésével 2014-től objektív alapokon nyugvó döntéshozatal valósulhat meg bárhol az országban, hamarabb érkezik a segítség és a rászorulók hamarabb részesülhetnek megfelelő ellátásban.

 

A mentésirányítási rendszer megújuló elemei:

 

  • Központi és hálózati hardver elemek és infrastruktúra szoftver elemek, a mentőegységek mobil termináljai.
  • Irányító csoportok bútorzata (szék, asztal stb.) és eszközei.
  • Mentésirányítási alkalmazás-szoftverrendszer.
  • Bevezetéshez tartozó szolgáltatások (telepítés, konfigurálás, tesztelés, törzsadatok feltöltése, betanítás, projekt menedzsment, dokumentációk elkészítése, interfészek kialakítása).
  • Éles üzemre történő átállás és annak támogatása, országos szintű rendszer bevezetés.

 

A kialakítandó mentésirányítási rendszer főbb mennyiségi jellemzői:

 

  • 194 mentésirányítói professzionális munkahely (éles, tartalék, oktatási, adminisztrátori és help desk munkahelyekkel együtt) kialakítása, és a mentésirányításhoz szükséges szoftver és hardver eszközökkel, bútorzattal történő ellátása,
  • 3 vezetői munkahely kialakítása a mentésirányítói munkahelynek megfelelő kiépítéssel, szoftver és hardver eszközökkel,
  • Az OMSZ mentőgépjármű parkjának felszerelése intelligens fedélzeti terminálokkal, az ezekhez tartozó tartozékokkal és mentésirányítási kliens szoftverrel,
  • A mentőállomásokon összesen 260 munkahely kialakítása. A rendszerrel támogatandó, kialakítandó mentésirányítási központok száma: 20 aktívan üzemelő irányító központ és 1 válságközpont,
  • 2 központi információs munkahely kialakítása a mentőállomásokon lévő munkahelyeknek megfelelő kiépítettséggel,
  • Központi informatikai kiszolgáló eszközök elhelyezése és üzembe helyezése 2 számítóközpontban, az OMSZ telephelyein, és a rendszer működéséhez a telephelyeken szükséges hálózati és kommunikációs eszközök szállítása és üzembe helyezése,
  • 1 oktató központ berendezése (14 munkahellyel, amely az összes mentésirányítói munkahelyek számába beleértendő) telephelyén,
  • A rendszernek legalább 100 egyidejűleg műveletet végző (konkurens felhasználói) tranzakció kiszolgálására kell alkalmasnak lennie,
  • Egészségügyi kikérdezési protokoll.
  • A mentésirányítási rendszernek meg kell felelnie az ISO 27001 (információbiztonsági) minőségbiztosítási szabványnak.

 

A közbeszerzési eljárás

 

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerének megújítására kiírt közbeszerzési eljárás témában kiírt közbeszerzési eljárás nyertese – közös ajánlattevőként – a TIGRA Computer és Irodatechnikai Kft./Enterprise Communications Magyarország Kft. lett. A szerződéskötésre 2013. június 26-án került sor.

 

A létrejött vállalkozási szerződés szerint a beruházási összeg bruttó 2.439.670.000,- Ft.

 

A vállalkozási szerződés a www.mentok.hu honlapon megtekinthető.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.