A FERDINÁND MONARCHIA CSEH SÖRHÁZ ÖTÉVES LETT
3 perc olvasásAz egykori magyaros vendéglátóhelyet, a Beugrót öt éve vette át Martin Imre üzletvezető, aki a Cseh Turizmus és a konzul ösztönzésére öt éve szakértőként megnyitotta a Ferdinánd Monarchia Sörházat. A merénylet áldozatává lett trónörökös, Ferenc Ferdinánd felesége cseh grófnőként tulajdonolta a benešovi Ferdinand sörgyárat. Ehhez adott volt az Osztrák-Magyar Monarchia sör- és gasztronómiai hagyománya, amelybe Csehország is beletartozott.
Az egykori magyaros vendéglátóhelyet, a Beugrót öt éve vette át Martin Imre üzletvezető, aki a Cseh Turizmus és a konzul ösztönzésére öt éve szakértőként megnyitotta a Ferdinánd Monarchia Sörházat. A merénylet áldozatává lett trónörökös, Ferenc Ferdinánd felesége cseh grófnőként tulajdonolta a benešovi Ferdinand sörgyárat. Ehhez adott volt az Osztrák-Magyar Monarchia sör- és gasztronómiai hagyománya, amelybe Csehország is beletartozott.
A Ferdinánd Monarchia Sörház atmoszférája valóban az elegánsabb cseh sörkocsmák hangulatával berendezett, kulturált étterem, a nálunk tartózkodó csehek és oroszok legfőbb találkozóhelye a Szív utcában. Budapesten jelenleg ez képviseli egyedül a cseh gasztronómiát és a kis minőségi cseh sörfőzdék hagyományait, ugyanis a Švejk és a Vencel már korábban, a Hengermalom utcai Ferdinánd Söröző pedig idén februárban bezárt.
A 35 éves vendéglátós múlttal rendelkező Martin Imre köszöntőjében elmondta, hogy a sikert egyedül a vendégeinek és a kritikáknak köszönheti. Az ételek alapanyagait és a söröket Csehországból hozzák. A sörök kifejezetten a beszélgetésekhez valók, hiszen az alkoholtartalmuk alacsony, de az ízük világraszóló! A pils és a lager világos típusúak, a szűretlen vörös és a barna szintén tradicionális cseh sörök, amelyekben az Osztrák-Magyar Monarchia ízei köszönnek vissza. Hasonló minőségűek az ételeik is.
Borvacsorák helyett itt sörvacsorákat rendeznek, és sörrel készült fogások szerepelnek az étlapon. A gulyáslevest főzés közben például nem vörösborral, hanem sörrel öntözik. Különlegesség az „emberes" pacalleves, a cseh vadas marha knédlivel, a káposztaleves, a sült csülök, a cseh disznósajt, a prágai sonka és a pácolt halak. Italspecialitás a Becherovka, az ételek között az utopenec, azaz a hagymás-ecetes szafaládé, a hermelin, vagyis a marinált cseh camembert sajt, meg a pivnice, a sörpárlat.
A születésnapi ünnepi vacsorán fellépett a Česká Plzeň Prachatice, a Prachaticei Népdalegyüttes – eredeti népviseletben. A svédasztalos vendéglátás cseh szilvapálinkával indult, utána következett a pacalleves vagy a hagymaleves sok szalonnával. A hideg előételek sorában az összes cseh finomságot megkóstolhattunk, majd a meleg főételek (disznó- és csirkehúsos fogások) következtek. Végül Ferdinánd főherceg desszertje, a könnyed őszibarackos-ribizlis-tejszínes édesség tette fel a koronát az est fogásaira. Az asztalokról soha nem fogyhat ki a sör – állította Martin Imre, aki havonta jár további tanulmányozásra és sörversenyekre a csehországi helyszínekre.
Sok sikeres évtizedet kívánunk a Ferdinánd Monarchia Étterem és Sörháznak! A mi ízlésünket tökéletesen megnyerte.
DOBI ILDIKÓ