2024.december.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BIZTONSÁGOSAK A HAZAI SERTÉSHÚSTERMÉKEK

2 perc olvasás

image001_png_01d3e2ca_c5ff2420.pngA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenése után is biztonságosak a hazánkban előállított húsok és húskészítmények. Fontos hangsúlyozni, hogy a kórokozót kizárólag vaddisznókból mutatták ki, a magas szintű állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok miatt pedig kizárt, hogy az emberre egyébként veszélytelen vírussal fertőzött termék kerüljön forgalomba.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal két, Heves megyében elhullott vaddisznóban mutatta ki az afrikai sertéspestist. A betegség tehát a házi sertésekben nem jelent meg, és ennek az állapotnak a megőrzése komoly nemzetgazdasági érdek.

 

A kórokozó elleni hatékony védekezés alapja a korai felismerés, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiemelten kéri az állattartókat és a szakembereket, hogy az állategészségügyi és járványvédelmi szabályokat az ország teljes területén fokozottan tartsák és tartassák be. Minden elhullott, beteg vagy rendellenesen viselkedő vaddisznóról, sertésről mielőbb értesítsék az illetékes állatorvost. A vírus elleni védekezéshez segítségül szolgál a NAK portálján elérhető, a sertéspestis kapcsán hozott intézkedésekről és az esetleges teendőkről szóló részletes tájékoztató.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a hazai állattartó telepek és húsfeldolgozó üzemek az Európai Unió által megkövetelt magas szintű állategészségügyi felügyelet alatt állnak, ezért az élelmiszerbiztonság garantált. A magyar feldolgozók által – legálisan és ellenőrzött módon -– előállított sertéshús és sertéshúskészítmények biztonságosak. Az afrikai sertéspestis vírusa egyébiránt nem betegíti meg az embert, a fertőzött állatokkal való érintkezés, de még fertőzött élelmiszer elfogyasztása sem jelent veszélyt.

 

A NAK partnerszervezetei bevonásával és velük együttműködésben mindent elkövet a hazai állattartók és húsfeldolgozók működőképességének megőrzése, veszteségeinek csökkentése érdekében.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alapította : Pósvári Sándor - 1973. Powered by WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. 2025©