Gasztronómiai érdekesség a KOGART Házban vagy a „Michelin csillag”
Június első napjaiban Fréderic Carrion, burgundiai étteremtulajdonos, Michelin csillagos séf látogatott a KOGART Házba a Sopexa Magyarország rendezvényére és Danó Zoltán házigazda séffel közösen „alkotott" gasztronómiai különlegességekkel lepték meg a vendégeket.
Június első napjaiban Fréderic Carrion, burgundiai étteremtulajdonos, Michelin csillagos séf látogatott a KOGART Házba a Sopexa Magyarország rendezvényére és Danó Zoltán házigazda séffel közösen „alkotott" gasztronómiai különlegességekkel lepték meg a vendégeket.
Míg korábban a Michelin névről mindenkinek a hires reklámfigura a „bibendum" jutott eszébe, ma már a legtöbb ember, kiváltképp a kulináris élvezeteket kedvelők körében azonnali asszociáció a különleges gasztronómiai élvezet. Edouard Michelin francia üzletember és testvére, André nevéhez fűződik a Michelin cég megalapítása a 19. század utolsó évtizedében. Kezdetben fő profil a leszerelhető gumiabroncs értékesítése volt, azonban a gumieladás forgalmának növelése érdekében kiadtak egy olyan térképet, amin kitűnő éttermek és hotelek szerepeltek. Ezzel próbálva rábírni a turistákat, hogy kitérőket tegyenek az utak mentén és használják a Michelin gumiabroncsokat. A Michelin Guide nagyon népszerű lett és 1904-től a kalauz nemzetközivé vált, külön kötetet szentelve Európa számos országának, ajánlva és értékelve a különböző szálláshelyek minőségét és az ellátást. Napjainkban a Michelin cég leányvállalata a ViaMichelin már digitális formában is hozzáférhetővé teszi a térképeket és ajánlásokat. A Michelin-csillag mára egy olyan gasztronómiai elismerés, ami a kulináris tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén. A világon 54 három csillagos étterem található, ezek többsége Európában, de Amerikában és Kínában is adtak már Michelin-csillagot. Budapesten Gerendai Károly étterme a Costes kapta meg elsőként, egyetlen magyarországi étteremként a Michelin-csillagot 2010. március 16-án. Ezenkívül a ViaMichelin ajánlást ad közel 30 fővárosi étterem meglátogatására: többek között a Gresham Kávézója, a várbeli Alabárdos, a Múzeum Kávéház, a Képíró, a budai Arcade Bistró vagy a Fausto's.
Fréderic Carrion Michelin csillagos séfet látta vendégül egy rendezvény keretében a KOGART Ház, mely a művészetek és a gasztronómia exkluzív háza. A KOGART Házban a klasszikus találkozik a kortárssal, a hagyományos a modernnel. Az étterem pedig az ízek harmóniáját ötvözi a szépséggel és a művészetekkel. Egyszerre múzeum és étterem, ugyanakkor a társasági élet otthona is Budapest legszebb sugárútján, az Andrássy úton. Ma már a KOGART is fogalommá vált, a kultúra és a gasztronómia exkluzív tárháza, akár csak a „Michelin" kifejezés.
A menü amit a Michelin csillagos séf a KOGART séfjével Danó Zoltánnal közösen főzött az a következő volt:
1. büfé
Rostonsült garnélarák (gambas)
Garnélarák paradicsom „brunoise'-zal, tonkababbal, póréhagymával
Marha consommé portoival izesített gyömbérrel és libamáj
2. büfé
Marhalapocka bourgogne-i módra (crème de cassis-szal)
Risotto arborio parmezánnal és bazsalikommal
3. büfé
Szárnyas gelée tárkonnyal, zellerrel, dióolajjal
Libamáj alma chutney-vel
Zöldborsókrém, déligyümölcs dzsemmel
4. büfé
Báránycomb burgonya mousse-szal, fekete olajbogyó mártással
Bárányszegy (mell) nougatine-nal
5. büfé – Desszertek
Gianduja csokoládé krém, madeleine
Sült eper
Málnás desszert különlegesség
Cassis sorbet
6. büfé – Sajtok
A KOGART Étterem nemcsak a művészetbarátok, hanem az ínyencek törzshelye is. Azon kevés helyek egyike Budapesten, ahol egy elegáns villaépületben Vaszary János, Mattis-Teusch János, Moholy Nagy László, Ferenczy Valér, Kassák Lajos, vagy éppen most Márffy Ödön festményei között, halk élő zongorakíséret mellett vacsorázhat az ember. És ezek csak a külsőségek. A minden igényt és ízlést kielégítő étlap fogásait hozzáértő csapat készíti télen az étteremben, nyáron a teraszon, ahol hétköznap esténként zenészek élő műsorral várják a vendégeket. Az étkezésekhez az Étterem saját sommelier-je ajánlja hazánk kézműves borfajtáiból a legmegfelelőbbet. És még egy friss hírrel szolgálunk: a napokban megjelent Alexandra Étteremkalauz 12,5 pontra értékelte a KOGART Éttermet és kiemelte a tavalyi évhez képesti több pontos fejlődését is.