III. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra. Gyula, Várkert 2012. március 16-18.
A kolbászok és sonkák ismét elfoglalják a várkertet. Hagyomány és Tradíció. Húsvét előtt szezonnyitó rendezvényként március közepén, a hosszú hétvégén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének szervezésében, Gyula város és a Gyulai Húskombinát Zrt. főtámogatásával.
A kolbászok és sonkák ismét elfoglalják a várkertet. Hagyomány és Tradíció. Húsvét előtt szezonnyitó rendezvényként március közepén, a hosszú hétvégén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai Kolbász- és Sódarmustra a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének szervezésében, Gyula város és a Gyulai Húskombinát Zrt. főtámogatásával.
Több szempontból is kiemelt e rendezvénysorozat. Értéket közvetít a hagyományos magyar gasztrokulturáról az ételkészítési, valamint kolbászgyúró bemutatók segítségével, kitekint az országhatáron túlra, a „Székelyföld ízei"-re, de látogatást tesz a mai, modern gasztrovilág kulisszái közé is a magyar Olimpikon szakácsok jóvoltából. Ugyanakkor szórakoztat. A Borlovagrend lovagavatási ceremóniájától eljutunk a Dumaszínház előadásáig, majd élőben élvezhetjük Ruzsa Magdi nagyszerű hangját. Számos zenei előadó – Tabáni István vagy a gyulai illetőségű Dirty Slippers zenéje mellett a gyermekeknek is számos szórakoztató programot kínálnak a szervezők.
Kiemelt figyelem fordul 17-én, szombaton az első „Gyulai Médiagyúrás", avagy gyúrjuk a Gyulait… versenyére, melynek során helyi és országos médiák képviselői mérik össze kolbászkészítési képességeiket.
Fontos még a hagyományossá vált kolbász- és sonkavásár, valamint a hozzákapcsolódó kolbász és füstöltáru verseny, melyre már számos jelentkezés érkezett. Újra fut a kisvonat, a városi helyszíneket is érintő Kolbász és Sonkatúra minden évben nagy népszerűségnek örvend.
A hungarikumként ismert Gyulai Kolbász hagyományait méltán népszerűsíti a III. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra rendezvénysorozata.
„A Gyulai kolbász gasztroértékei.
Mit is gondolunk, mi magyarok nemzeti értékeinkről? Mi jár a fejünkben, ha a Hungarikumokról beszélgetünk? Ezekre a kérdésekre ad választ a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék, Kasza Gyula vezetésével készített kutatása a „Magyar termékek és hungarikumok a magyar piacon"
Szeretünk enni. A spontán említett 33 jelző és ismérv között közel kétharmad az élelmiszerrel, evéssel vagy annak alapanyagával kapcsolatos. Gyökereinkben kódolt a finom élelem szeretete, amely talán nemcsak a magyarság kiváltsága. Az azonban mindenképpen sajátos, hogy a kolbász, mint élelmiszerkategória nagyon is a lelkünkben van. Külön öröm számunkra, hogy a kolbászhoz a Gyulai szó társul, elismervén a csaknem 150 éves kolbászgyártó múltat, a minőséget, a szeretetet.
Sokat tettek eleink e termékkör népszerűsítéséért. Több világkiállításról érkeztek haza aranyéremmel (Balogh József 1910), aranydiplomával (Stéberl András 1935), és igyekszünk mi is elődeinkhez méltóan folytatni a sort – Magyar Termék Nagydíj, majd 2010 óta Földrajzi Oltalommal védi az Unió a Gyulai és Csabai kolbászt.
Nagy a felelősség a kezünkben, hisz a recesszió nem segíti a minőségi termékek értékesítését. Mégis elmondhatjuk, hogy a kategóriájában meghatározó Gyulai Kolbász mind megjelenésében, mind ízvilágában benchmarkként, azaz összehasonlító alaptermékként jelenik meg az élelmiszerpiacon, éppúgy, mint a Gyulai Májas.
A hagyományt ápolni kell, tovább kell vinni történelmünket az élelmiszeren keresztül is, így őrizzük meg identitásunkat. Ettől maradunk azok, akik vagyunk, így viszik tovább a fiatalok gasztro- és társadalmi kultúránkat.
Ezen gondolatok köré épül a III. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra, melynek célja a hagyomány ápolása mellett a jóhangulat, a kulináris élvezet és Húsvéti vásár összekapcsolása.
Gyula, 2012. március 6." (Ruck János vezérigazgató, Gyulai Húskombinát Zrt.)
III. Gyulai Kolbász- és Sódar Mustra Gyula programja:
Március 16. Péntek délután: várkert, fesztiválsátor
13.00 Nyitnak a vásárosok
16.00 Lovagrendek látványos felvonulása a városban.
17.00 Hivatalos megnyitó a fesztiválsátorban
17.30 Szent Vincze Borlovagrend lovagavatási ceremóniája
18.30 Borlovagi vacsora a lovagrendeknek
18.30 Dumaszínház, Badár Sándor
20.00 Ruzsa Magdi élő koncertje
Egyesületi székház:
A versenyre nevezett termékek átvétele a székházban (csütörtök, péntek)
Március 17. Szombat: várkert, fesztiválsátor
09.00 Kiállítás és vásár kezdete
09.15 Orosházi kolbászklub disznóvágási bemutatója
10.00„Székelyföld ízei", ételkészítési bemutató (kiállítói sátor)
10.00 Bábika gyermek játszóház
10.00 Silver zenekar
11.00 I.Gyulai „Médiagyúró" verseny
12:00 Kölyök kolbászgyúró bemutató
13.00 Ételkészítési bemutató Olimpikon szakácsok által (kiállítói sátor)
15.30 Médiagyúrás eredményhirdetés, Szent Vincze borlovagrend borárverésese
16.30 Harruckern táncegyüttes
18.30 The Holy One élő koncert
20.00 Tabáni István koncert
Harruckern közoktatási intézmény bemutatói egész nap.
Egyesületi székház:
Kolbász és sódar verseny zsűrizése 9-15 óráig.
A Gyulai Kolbász- és Sonkatúra során, városi helyszíneket végigjáró vendégek a gyűjtőlap leadásakor kolbászt kapnak ajándékba.
Városi helyszíneken, a Gyulai Kolbász és Sódartúra útvonalán:
Gasztronómiai bemutatók, kóstolóval
Italbemutatók, kóstolóval
Március 18. Vasárnap: várkert, fesztiválsátor
10.00 Csabai Kolbászklub kolbászkészítési bemutatója
10.00 Bodrogközi Rita gyermekműsora
10.00 Bábika játszóház
12.00 Operettgála Merényi Nicolette és Kiszely Zoltán.
13.00 Ételkészítési bemutató Olimpikon szakácsok által (kiállítói sátor)
13.00 Stend Up Comedy Kübler Dániel
14.00 Kiskata Zenekar
16.00 Kolbász és sonkaverseny eredményhirdetése, Kolbász és sonkatúra
nyereménysorsolása, a fesztiválsátorban
17.30 Maradavad együttes élő koncert
19.00 Dirty Slipers élő koncert
Harruckern közoktatási intézmény bemutatói egész nap.
Gyulai Kolbász és Sonkatúra:
A Gyulai Kolbász és Sonkatúra útvonalán, a városi helyszíneken, szombaton és vasárnap
10-l6 óra között sonka, bor, pálinka és kolbász bemutatók, kóstolók várják a tisztelt
érdeklődőket. …
1. helyszín: Belvárosi korzó a Harruckern téren, bor és sonka bemutató (sonka matrica)
2. helyszín: Az Éden Pálinka Ház, Kossuth tér 2., pálinka bemutató és vásár (pálinkamatrica)
3. helyszín: Gyulai Pálinkamanufaktúra Kft. Kóstoló Háza, Gyula, Sándorhegy 1.(Harruckern matrica)
4. helyszín: Húsipar-történeti kiállítás, Kétegyházi út 3/l. a Gyulai kolbász története, kiállítás (Egyesületi logó matrica)
A túra során minden állomáson különböző matricát lehet gyűjteni. A legalább három helyszínről összegyűjtött és felragasztott matricákért, a váltás helyszínén kolbászt adnak ajándékba, valamint a bemutatott kártyák részt vesznek a Túra ajándéksorsolásán is.
A fődíj két 2 személyes 2 éjszakás hétvége Gyulán.
A Várfürdőben a rendezvény ideje alatta regísztrációs kártyát bemutató vendégek kártyánként 2 fő részére a napi belépőből 20% kedvezményben részesülnek.
A rendezvény házigazdája: Benke László, Oszkár-díjas mesterszakács, mestercukrász.
Fővédnök: Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.
Díszvendég: Bábolnai Sonkalovagrend
„Kedves Olvasó!
Gyula sáros nevében köszöntöm Önt!
Gyula a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásától nem messze, utóbbi bal partján épült, csodálatos, mára részben nemzeti parkká nyilvánított és már az őskorban is lakott területen. Üdülőkörzetünk a Dél-Alföld régió egyetlen minősített gyógyhelye, így nagy várakozással tekintünk a következő esztendők elé. A gyógyhely több mint gyógyfürdő, nem elég hozzá termálvíz, szükség van szakavatott kezekre is, melyek a vízben rejlő gyógyító erőt igazán irányítani tudják. Az Almásy-kastély ősparkjában kialakított várfürdő ezért ideális célpont a gyógyulásra, rekreációra vágyóknak. Városunk nagyszerű turisztikai célpont, köszönhetően egyedülálló természeti és épített környezetének, egész évben pezsgő kulturális életének, a több évtizedes múltra visszatekintő Várszínháznak s a fesztiválok, rendezvények sorának, melyeket kora tavasztöl késő őszig rendezünk. Számos olyan látnivalóval találkozhat nálunk, mely magában is érdemes lenne egy utazásra, de így együtt, sokszínűségükben egészen különlegessé teszik Gyulát.
Fogadja el meghívásunkat, legyen a vendégünk!"
Dr. Görgényi Ernő polgármester
A fentiekből kiolvashatták, hogy mindenkit és természetesen Önöket az olvasóinkat is várja, és szívesen látja Gyula városa nemcsak most, az idénykezdő III. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra rendezvényen, hanem a későbbiekben is.
Irány Gyula, ismerje meg milyen a klasszikus Gyulai Páros és talán Ön lesz a Sonkakirály!
Lantai József