Kapj rá!
Kapj rá!
Kapj rá! — kampány indult 2014 decemberében a halfogyasztás népszerűsítésére. (lásd: http://euroastra.hu/node/86221) Éves halfogyasztásunk a maga 4 kilós mennyiségével elmarad az európai átlagtól, – de nem csak ezért – különösen fontos, hogy a halfogyasztást beépítsük a köztudatba. A kampánynyitó eseményén halbarát olimpikonok és sztárok álltak közösen a pultba, hogy közös pontysütéssel népszerűsítsék a hazai halfogyasztást.
A Kapj rá! kampány nyitóeseményén Nacsa Olivér, Wolf Kati, Berki Krisztián, Gergely István és Kammerer Zoltán ragadtak fakanalat, hogy egy klasszikusnak számító, ám kicsit újragondolt étellel mutassák meg: igenis lehet kreatív és könnyű halfogásokat készíteni. Nacsa Olivér hallal fogy, Kammerer évi 60 kilót fogyaszt kedvenc ételéből, gyakorló háziasszonyként pedig Wolf Kati gyorsan átvette a hatalmat a konyhában a fiúktól.
Nacsa Olivér ezzel az étellel „szálkásít", Wolf Kati fűszeresen szereti, a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán pedig a magyar átlagos adagot jócskán túlszárnyalva évi 60 kilót fogyaszt belőle. Ez a hal, amelyből a magyarok méltánytalanul keveset esznek, fejenként mindössze évi 4 kilót, azt is főleg karácsonykor.
A Heston Blumenthal-féle sörbundás ponty sütése közben Wolf Kati hamar átvette az irányítást a konyhában, ami érthető, hiszen a „csapatban" ő volt az egyetlen gyakorló háziasszony. Az énekesnő családjában hetente kerül az asztalra valamilyen halfogás, méghozzá jó fűszeresen, ahogyan a gyerekek szeretik. Wolf Katit és Nacsa Olivért, Gergely István vízilabdázó, Kammerer Zoltán kajakos és Berki Krisztián tornász segítette a konyhában. Mindannyian a Kapj rá! program nyitánya miatt álltak a konyhapult mögé.
A program célja az, hogy a magyarok kedvet kapjanak a halfogyasztáshoz és a szokásos rántott hal/halászlé fogások mellett más izgalmas ételeket is kipróbáljanak.
„Idén még csak 47 kiló halat ettem meg, de év végén belehúzok és összejön a 60 kiló" – mondta Kammerer Zoltán, aki minden bizonnyal a halfogyasztás hazai csúcstartója.
„Pár éve szerettem meg a halat, főleg a Magyarországon tenyésztett afrikai harcsát, a barátaim teljesen bolondnak néztek, amikor elkezdtem kolbászt, haltöpörtyűt, töltött káposztát készíteni belőle. Aztán megkóstolták és rájöttek, hogy zseniális" – nevette el magát az olimpiai bajnok. Berki Krisztián olimpiai- és világbajnok tornászunk saját bevallása szerint a feleségére hagyja a főzést. „Tíz hónapos gyermekünk mellett mostanában kevés időt tölt a konyhában, de amikor nekiáll, nagyszerű halas fogásokat is készít" – mondta két bizonytalan panírozás között a sportoló. Gergely István vízi ember, a medencén kívül a halevéstől és a horgászástól sem retten meg: ezúttal a sört locsolta a bundához.
„Tudvalevő, hogy sokat fogytam, ahhoz, hogy ezt karbantartsam, szükségem van a halra, mert enni azt nagyon tudok. Amellett, hogy szeretem, még egészséges is, nemhiába hívják a halat szívvédő ételnek. Az külön öröm volt a számomra, hogy egy Heston Blumenthal receptet készítettünk el. Hatalmas tisztelője vagyok a séfnek, kérésem volt, hogy elmehessek az éttermébe" – magyarázta Nacsa Olivér.
A sztárok már rákaptak a halas ételekre, ideje, hogy mások is kövessék a példájukat.
A www.kapjra.hu oldalon az érdeklődők számos receptet, információt, halvásárlási tanácsot és halkészítési praktikákat olvashatnak.
A halbarátok által elkészített étel receptje:
Ponty sörtésztában (Heston Blumenthal féle bundában)
Hozzávalók 4 személyre
- 800 g irdalt pontyfilé
- só
- 1 l étolaj
- 200 g rizsliszt
- 200 g búzaliszt
- 3 dl vodka
- 3 dl sör
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 teáskanál méz
A liszteket, a sört, a vodkát, a sütőport, a mézet keverőtálban simára keverjük, szódásszifonba töltjük, két patront csavarunk bele, összerázzuk. A pontyfilét beirdaljuk, darabokra vágjuk, sózzuk. Az olajat 180 °C-ra hevítjük egy serpenyőben, az előkészített halfiléket lisztbe forgatjuk. A szifonból egy tálba töltjük a panírmasszát, beleforgatjuk a lisztezett haldarabokat, és a felhevített olajban aranysárgára sütjük. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat. Burgonya- vagy zöldborsó pürével tálalhatjuk.
Jó étvágyat!
Lantai József