Márton napi hagyományok újratöltve a Bock-nál
2013. november 8.-9.-én nagy sikerrel zajlott az immár 10. alkalommal megrendezett X. Szent Márton napi újborünnep a Bock Pincénél.
2013. november 8.-9.-én nagy sikerrel zajlott az immár 10. alkalommal megrendezett X. Szent Márton napi újborünnep a Bock Pincénél.
A hagyományok fontosak, főleg ha jó borok és világraszóló lakoma kötődik hozzájuk. Ennek szellemében szervezte idén is a Bock Pince a hagyományőrző Márton-napot. Az ilyenkor megszokott hagyományos újborral kísért libalakoma és a fantasztikus élőzene mellett egy nem mindennapi programelemmel színesedett a szombati nap, melynek leginkább a gasztronómia szerelmesei örülhettek.
Az udvaron felállított Electrolux látványkonyhában ugyanis fergeteges hangulat mellett mutatkoztak be neves gasztrobloggerek. Interaktív főző show-t rendeztek, így ismerhettük meg a népszerű Szárnyas Ízvadász blog szerzőjét, Fördős Zoltánt, aki elkészítette „országszerte világhírű" mini libaburgereit hagymalekvárral, míg partnere, a Lila Füge blogból ismert Havas Dóra megmutatta, hogy mennyire izgalmasak is tudnak lenni a jó öreg gyökérzöldségek egy kis libamájjal.
A nagy közönség előtt feltárultak a Bock Pince konyhájának titkai is, hiszen bemutatkozott Nemesné Barbara, a Bock fő séfje, aki Bock Valérral avatta be a közönséget az Óbor Étterem fondorlataiba, miközben szőlőmaglepényt készítettek libamájjal- és tepertővel.
Igen, jól olvasták, szőlőmaglepényt készítettek. Ha esetleg nem ismernék, néhány fontos tudnivaló magáról a szőlőmag azaz a Bock kékszőlőmag hasznosságáról:
„A kékszőlőmag mikroőrleményben található polifenolok az antioxidáns hatásuknak köszönhetően segítenek megelőzni a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat.
A készítmény fogyasztása esetén a jótékony hatás heteken belül jelentkezik. Az anyag olyan finomságú, hogy szervezetben a bélcsatornán keresztül közvetlenül felszívódik és hasznosul.
Pozitív hatása van a vérkeringésre, rugalmasabbá teszi az érfalakat, segít megelőzni a meszesedést. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin tartalmát, gátolva a szívbetegségek kialakulását. Stressz oldó és nyugtató hatása van, emellett erősíti az immunrendszert is."
Bock Valér a Pince új generációjának képviselőjeként debütált a konyhában, bizonyítva, hogy lendülete és alkotókedve nemcsak a borászatra terjed ki, hanem a konyhai alkotásokra is.
Végeredményben minden adott volt egy vidám jó hangulatú Márton napi vigalomhoz, újborban, ínycsiklandó libaételekben nem volt hiány.
Lantai József