EuroAstra

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére: egy modern eljárással eredetmintázati térképet alkotnak, amely a származási helyet és az összetételt is mutatja – mondta a földművelésügyi miniszter a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére: egy modern eljárással eredetmintázati térképet alkotnak, amely a származási helyet és az összetételt is mutatja – mondta a földművelésügyi miniszter a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Fazekas Sándor közölte: a program megvalósítása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) stratégiai megállapodást köt a Diagnosticum Zrt.-vel. A megállapodás lényege, hogy a részvénytársaság biztosítja a magyar borok eredetmintázati térképének felrajzolásához szükséges technikai hátteret, és így létrejön egy olyan – matematikai modellszámítás alapján elkészített – adatbázis, amely nemzetközileg is hiteles. 
 

A program megvalósítására a Diagnosticum Zrt. elnyert mintegy 4 milliárd forintot a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből. A tárca és a részvénytársaság együttműködésének eredményeként egy éven keresztül a magyar borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig Magyarországon nem voltak elérhetőek.

A tanúsítvány a külföldi és a magyar kereskedők számára az eddiginél nagyobb garanciát jelent a borok származását és minőségét illetően – mondta a miniszter. Ez pedig számottevően javíthatja a magyar borok piaci pozícióját, erősítheti a fogyasztói bizalmat. A magyar borok „ujjlenyomata" ugyanis jól láthatóvá válik, s ez ellenőrizhető lesz majd egy adatbázisban. Az alkalmazott technológia ugyanis kimutatja nemcsak a borok kémiai sajátosságait, hanem például információt ad arról a talajról is, amelyben a borkészítéshez használt szőlő termett.

A sajtótájékoztatón ismertetett eljárás alkalmazása hasznos lehet a borokon kívül más termékeknél is, amelyeknél az eredetvédelemmel gondok vannak, mint például a méz, egyes feldolgozott húsféleségek, szalámik, kolbászok, pálinkák és más szeszesitalok összetételének meghatározásában – mondta Fazekas Sándor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük