Vigadjunk idén is Gyulán a Várkerti Vigasságokon!
6 perc olvasásIdén augusztusban harmadik alkalommal kerül megrendezésre Gyulán a Várkerti Vigasságok elnevezésű rendezvény. Az augusztus 18-i tájékoztatón a megjelentek megtudhatták, a Szürkemarha-Mangalica Fesztiválként is ismert eseményen az érdeklődők megismerhetik a magyar biotermékeket, a hungarikum italokat, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, valamint Gyula város turisztikai kínálatát.
Idén augusztusban harmadik alkalommal kerül megrendezésre Gyulán a Várkerti Vigasságok elnevezésű rendezvény. Az augusztus 18-i tájékoztatón a megjelentek megtudhatták, a Szürkemarha-Mangalica Fesztiválként is ismert eseményen az érdeklődők megismerhetik a magyar biotermékeket, a hungarikum italokat, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, valamint Gyula város turisztikai kínálatát.
A rendezvény idén kibővül a Harruckern Fesztivállal, bemutatják ugyanis a Harruckern János Közoktatási Intézményben oktatott szakmákat, képzőművészeti kiállítással társítva.
A 2009. augusztus 28-30 között megrendezendő idei rendezvényen ma is érvényes célkitűzés; a látogatók ismerjék meg a magyar biotermékeket, az őshonos magyar állatok húsából készült ételeket, a hungarikum italokat, s Gyula város a korábbinál is szélesebb körű program-kínálatot nyújtson mind a lakosság, mind a városba látogatók számára.
A rendezvény tájékoztatóján megjelent Dr. Róna Iván vezérigazgató (Magyar Turizmus Zrt), Bora Imre főszervező, Várkerti Vigasságok, Csanálosi László, főszervező, Várkerti Vigasságok, Ambrus György, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula és környéke régiójának elnöke, és Zámbó András, a Harruckern János Közoktatási Intézmény igazgatója.
Dr. Róna Iván hangsúlyozta, a gasztronómia, az étkezési kultúra előtérbe helyezése egyre nagyobb sikerrel jár, sok 10 ezer elégedett vendég bizonyítja. Az élmény-alapú rendezvények jelentik a siker zálogát! A Gyulai Várkerti Vigasságok ezt biztosítják, sikerük ezért borítékolható.
Bora Imre szerint, a hagyományos magyar állatfajtákból készült ételek iránt egyre erősebb az érdeklődés, első alkalommal 2007. évben került sor megrendezésre a Gyulai Vár melletti rendezvényterületen a Várkerti Vigasságok, más néven Mangalica – Szürkemarha Fesztivál.
Az elmúlt években a mangalica nagy sikert aratott, ma már nem kell népszerűsíteni, vasárnap a rendezvényen a szürkemarha húsából készülő marha tokány kerül előtérbe, az 1.100 literes bográcsban fővő marha-tokány, ill. a versenyzők új receptjei minden kulináris élvezetre vágyót kielégítenek. Elhangzott; a szürkemarha különleges ízét az állat szabad mezőn való tartása adja, ahol a maga által választott füveket fogyasztja csak. A szürkemarha húsa puhább, ízletesebb a megszokott marhahúsoknál. Az egykor egész Európába hajtott jószág húsa ma újra az ínyencek asztalára kerül.
Ambrus György is kiemelte, nagy érdeklődés nyilvánul meg az ősi ételek iránt. Ezt kielégítendő, pénteken 300 főre készül boros-toros káposzta egy mangalica teljes feldolgozásával. A sertés minden részét bedolgozzák, ez biztosítja az eredeti ízt! Szombaton 80 csapat fog főzni, a receptek változatossága biztosítja a rendkívüli kulináris élvezetet.
A vasárnapi attrakció; a szürkemarha-gulyás leves, ennek adagját 200 Ft-os eszmei áron osztják a szerencséseknek.
Bartalóczy Judit, a Harruckern János Közoktatási Intézmény oktatója elmondta, idén a rendezvény kibővül a Harruckern Fesztivállal, a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény bemutatja a náluk tanulható szakmákat, illetve képzőművészeti kiállítást tart. Az iskolában ugyanis a manuális készségek oktatása mellett hangsúlyt helyeznek a művészi képzésre is.
2007-ben 6 iskolából állt össze intézményük, s ma már Gyulán kívül, többek között Elek, Mezőhegyes, Szabadkígyós is oktatási helyként szerepel. A színvonalas képzést pl. Eleken a cukrászok és felszolgálók oktatása jelenti. A siker jele, hogy már osztrák területen, Mariazellben is szállodai vállalkozása indul az intézményben végzetteknek, ill. a most tanulók idegenben való foglakoztatására, oktatására. Az intézmény mottója; „használható tudást adni". A Gyulai Vigasságokon 600 négyzetméteres pavilonnal szerepelnek. A Harruckern fesztiválon lesz borbemutató, pékek bemutatkozása látványkemencével, szakácsok és pincérek bemutatója,vadászok bemutatkozása, az iskola egészségügyi képzésének bemutatása, kézműves foglalkozás és hentesmesterek birkasütése nyárson.
Az idei, 2009-es rendezvény három napja alatt minden korosztály számára színvonalas, szórakoztató programokat kínálnak a szervezők. Színpadra lép többek között Demjén Ferenc, az R-Go, a Magna Cum Laude, Balázs Fecó, a Váradi Roma Café, illetve az Ismerős Arcok.
Az újdonságok között szerepel az Országos Méhészeti Egyesület bemutatkozása a fesztiválon mézkóstolóval, mézvásárral, méztermelési és méhészeti eszközök bemutatójával.
A rendezvényre kilátogató vendégek ételkészítési bemutatókon kóstolhatják meg a szakácsmesterek által megálmodott étel-különlegességeket, melyeket olyan őshonos magyar állatok húsából készítettek, mint a racka, cigája, mangalica, szürkemarha. A rendezők számára Hungarikumot képviselő fajták kiemelkedően fontosak, s hazánk őshonos állatvilágága minden tagjának megvan a maga története. A rendezvényen többet tudhatunk meg róluk, s megismerhetjük e nemes fajták kiváló ízét.
Szombaton a baráti társaságoké a főszerep, amikor is a "Bográcsban készült mangalica ételek" főzőversenyén mindenki megmutathatja, hogyan bánik a fakanállal. A főzőversenyt először 2007-ben rendezték meg, akkor
67 csapat bizonyította, hogy a mangalica húsát igen látványosan és sokféleképpen el lehet készíteni, akár káposztás babbal, áfonyával és lekvárral is.
Vasárnap tehát, a rendezvény keretein belül másodszor, szürkemarha-tokány főzőversenyt rendeznek, ahová ismét várják a főzni szerető csapatokat. Az elkészített ételeket számos olyan elismert személyiség pontozza, mint Dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács, ill. Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. A főzőverseny során a Békés Megyei Gasztronómiai Társaságok is színre lépnek, egy bemutató-főzés erejéig.Vasárnap Benke László olimpiai aranyérmes mesterszakács is fakanalat ragad és a Békés Megyei Gasztronómiai Team olimpiai érmes szakácsmestereivel és mesterszakácsaival óriásbográcsban főz a nagyérdeműnek.
A rendezvény fővédnöke: Magyar Turizmus Zrt. A rendezvény gasztronómiai fővédnöke: Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.
http://www.varkertivigassagok.hu/
Harmat Lajos