2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE

3 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/1670"><img class="image thumbnail" src="/files/images/zeneakademia.thumbnail.jpg" border="0" alt="100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE" title="100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE" width="53" height="100" /></a><span style="width: 51px" class="caption"><strong>100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE</strong></span></span> <p>A Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki a Zeneakadémia épületének 100. évfordulója tiszteletére.A Zeneakadémia alapításának ötlete 1869-ben merült fel. </p><p> 

 100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE

A Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki a Zeneakadémia épületének 100. évfordulója tiszteletére.A Zeneakadémia alapításának ötlete 1869-ben merült fel.

 

 100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE100 ÉVES A ZENEAKADÉMIA ÉPÜLETE

A Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsát ki a Zeneakadémia épületének 100. évfordulója tiszteletére.A Zeneakadémia alapításának ötlete 1869-ben merült fel.

 

A magyar parlament 1873-ban szavazta meg az intézmény felállításának költségeit, bár az eredetileg tervezetthez képest jóval szerényebb keretek között. 1875 márciusában Liszt Ferencet nevezték ki a Zeneakadémia elnökévé, amely az év október 14-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény igazgatója Erkel Ferenc lett.

A Zeneakadémia elsõ otthona egy bérház volt a Duna-parton, késõbb egy Sugár úti (mai Andrássy út) épületbe költözött. Végül 1907. május 12-én nyílt meg az a szecessziós épület, ami ma már a Zeneakadémia – Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem intézménynek ad otthont. A Giergl Kálmán és Korb Flóris tervei alapján épült a 2600 nm-es palota.

 Belépve a színes és gazdag ornamentikájú elõcsarnokba jutunk, amelynek tompított világítása is a szentélyek hangulatát idézi. A koncerttermek közül a Nagyterem a korai hazai vasbeton építészet kitûnõ alkotása. Koncertterme több mint 1200 hallgató befogadásra alkalmas, a szerényebb kiképzésû Kisteremben 400 ember élvezheti a zenei elõadásokat.

Liszt Ferenc (Franz Liszt) (1811-1886) a 19. század egyik legjelentõsebb romantikus zenésze, minden idõk egyik legnagyobb zongoramûvésze. 1875-ben alakult Zeneakadémia egyik alapítója és elsõ tanára is egyidejûleg. A róla elnevezett Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem ma is világhírû zeneoktatási intézmény.A bélyegképen lent a Zeneakadémia épülete, felette az épület egyik jellegzetes részlete, a homlokzat látható. Az alkalmi borítékot az épület pompázatos belsõ terének néhány eleme díszíti: az elõtér Zichy István magyaros témájú freskójával, a koncertterem az orgonával a háttérben és Kõrösfõi-Krisch Aladár: A mûvészetek forrása címû faliképe.

Az alkalmi bélyegzõn a névadó Liszt Ferenc látható. Forrás: http://www.vendegvaro.hu/  http://www.wikipedia.org/  http://www.zeneakademia.hu/

Perforálási méret:

25 x 50 mm

Magyar Posta

Példányszám:

250.000 db (50 bélyeg/ív)

 

Megjelenési idõpont:

2007. május 18.

Gyártó nyomda:

Pénzjegynyomda Zrt.

Névérték:

250 Ft

Tervezõmûvész:

Kara György

Nyomdai eljárás:

ofszet

Fotómûvész:

Mészáros István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük