www.ericsson.huwww.ericsson.hu  

Idén a távközlési-informatikai cég vezetője a Magyar Tudományos Akadémián adta át a középiskolai matematika- és fizikaoktatásban kiemelkedő szerepet vállaló tanároknak az Ericsson Díjat.

www.ericsson.huwww.ericsson.hu  

Idén a távközlési-informatikai cég vezetője a Magyar Tudományos Akadémián adta át a középiskolai matematika- és fizikaoktatásban kiemelkedő szerepet vállaló tanároknak az Ericsson Díjat.

A november 21-én tartott ünnepségen  „A matematika és fizika népszerűsítéséért" és  „A matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért" alapított díjakat nyújtották át.

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója bevezetőjében rámutatott, az Ericsson hosszú évek óta támogatja az oktatást, önállóan gondolkodó, képzett szakembereket várnak az egyetemekről a cégek, köztük az

Ericsson is. Sok múlik az alapozáson, az általános iskolákban és középiskolákban dolgozó szakembereken.

A fejlődésért vívott napi szakmai és üzleti csatározásokban nagyszámú tehetséges, jól felkészült szakemberre van szükség. A jövő szakembereinek tudása és száma azonban azoknak a  pedagógusoknak az alapozó munkájától függ, akik a közoktatás 5-12. osztályában tanítanak. A cég igyekszik erejéhez mérten többirányúan segíteni és elismerni ezt a munkát,  elkötelezett a hazai oktatás fejlesztése mellett, s évente mintegy 12-14 milliárd Ft-ot fordít innovációra. Kiemelt feladatának tekinti a tudomány nemzetközi kapcsolatainak erősítését, a hazai kutatás és felsőoktatás nemzetközi integrációját, a középiskolai és egyetemi képzés támogatását.

Az Ericsson 1999 óta együttműködő módon karolja fel a 100-éves Középiskolai Matematikai Lapokat, ezzel is támogatva az egyetemre való felkészítést. A tanári életpálya egészét elismerő  Rátz László Életműdíj megalapításában is vezető szerepet játszott a cég.

Az Ericsson Magyarország következetes, innovációra összpontosító vállalat-politikájával számos alkalommal nyert díjat, idén októberben pedig a hazai üzleti élet kiemelkedő szereplőiből álló bíráló bizottság, Sólyom László köztársasági elnök fővédnöksége mellett,  az első alkalommal kiadott  Társadalmi Felelősségvállalás 2008 Díjat  nagyvállalati kategóriában az Ericsson Magyarországnak ítélte oda.

Az Ericsson Magyarország 1999-ben alapított díjat fenti célok kiteljesedése érdekében, kuratóriuma  olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusoknak ítéli,  akik elismerten sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért.  A díjakra a tanár-kollégák, az iskolaigazgató és egykori diákok jelölik a kiválasztottakat, évről évre növekvő számban.  A javaslatok alapján a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat bizottságai választják ki a díjazottakat és a MATFUND Alapítvány kuratóriuma hagyja jóvá.  A vállalat eddig 132  Ericsson Díjjal ismerte el a kiváló tanárokat, az idei díjak is jó helyre kerülnek.

A matematika népszerűsítéséért Ericsson díjazottak 2008-ban: 

Bartha Gábor, a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnázium tanára, akinek tanári munkásságát igényesség és sokszínűség jellemzi. Elvárásai magasak, de tanítványai elfogadják ezt tőle és tisztelik igényes és precíz munkájáért, nyugodtságáért, szerénységéért.  Idézik szavajárását; „Maguk nem tudnak semmit…".

A díj átvétele után mondta a tanár úr ;  „Tudnak valamit…"

Kálmán László,  sokrétű munkásságát több helyen fejtette ki, Tokajban, Miskolcon (a Földes Ferenc Gimnáziumban) és Borsod megyei szakfelügyelőként, ma már nyugdíjas. A matematikai társulat vezetőjeként, versenyek szervezőjeként, zsűritagjaként ma is tevékeny, diákjai számos kiváló verseny-helyezést értek el matematikából.

Széplaki Györgyné,  1971 óta tanít az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában, 1976 óta vezetőtanár.

„Ancsa néni", ahogy diákjai szólítják, mindenkivel, tehetségessel és gyengébbel egyaránt szeretettel,  egyénileg foglalkozik. Diákjai előkelő helyezéseket érnek el versenyeken, tankönyvet  ír, határon túli magyarok körében is tevékeny. 

A tanulók mondják;  „mindig pörög", időnként féltik, hogy leesik a katedráról…

Szoldatics József,  tanított Győrben, majd matematikai szakértőként működött, most a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanára, tanít a Pannon Egyetem tehetséggondozó iskolájában is. Önmagával és tanítványaival szemben rendkívül igényes, munkabírása legendás, számos helyen tart előadásokat, gráfelméleti tudományos munkát is folytat. Diákjai emlegetik humorát, s elismeréssel szólnak programírói tevékenységéről is.

A fizika népszerűsítéséért Ericsson díjazottak 2008-ban:

Csákány Antalné, dolgozott vezetőtanárként az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában, volt adjunktus az ELTE-n, módszertani jegyzeteket, tanulmányt írt, tankönyvsorozatban működött közre, nemzetközi tapasztalatot és elismerést is szerzett.  Kollégái mondják róla;  „….minden beszélgetésben a fizikánál köt ki végül." Gyerekközpontú óráinak szellemi izgalma maradandó emléket jelent tanítványainak.

Dr.Nagy Anett,  1999 óta tanít matematikát és fizikát a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban. Fiatal kora ellenére, sokoldalú szakmai tevékenységének, aktivitásának köszönhetően országosan ismert fizikatanár. („Játsszunk Fizikát!" verseny, stb.)  Tankönyvet ír, versenyeken zsűritag, nemzetközi szakmai szereplése is sikeres, még táncolni is tanítja az ifjúságot.

Dr.Piláth Károly,  „Pappa", ahogy diákjai hívják, tanított gimnáziumban fizikát, informatikát. Felkészítő tanárként foglalkozik tehetséges tanulókkal, akik kiváló helyezéseket érnek el versenyeken. Hazai és nemzetközi konferenciák résztvevője, a fizika népszerűsítője, a Mindentudás Egyetem közreműködője, kitüntetések birtokosa.

Sebestyén Zoltánné,  „Zita néni", (sőt „Fizita néni"), ahogy diákjai emlegetik, vezetőtanárként működött  Pécsett két általános iskolában majd gimnáziumban, nagy érdemei vannak a fizika népszerűsítésében, színes előadásában. Diákjai számos díjat nyertek, munkássága példájára több tanítványa választotta és műveli eredményesen a fizika tudományát.

Az Ericsson a matematika tehetségeinek gondozásáért  díjat kapta 2008-ban:

Marczis Györgyné  Gyulán, a GYAKI 5.sz. Általános és Sportiskolában oktat hátrányos helyzetű tanulókat, segíti a szerényebb képességűeket.  Tanulói számos versenyen jó eredményeket értek el, az iskolai és a városi közösségnek is aktív tagja, határon túli és hazai versenyeken versenybizottsági tag volt. Tanulóit aktív ismeret-búvárkodásra bíztatja könyvtárakban és az interneten.  „drága gyermekei" szeretettel idézik fel óráit, ahol „száz szónak is egy a vége…" , s száll a krétapor.

Paulin Elemér,  Ungváron végzett, vidéken és Budapesten oktatott, jelenleg magántanárként foglalkozik matematikai tehetségek gondozásával, akik jó eredményeket érnek el versenyeken, ahol két egyetemista fia is kiválóan szerepel a megméretteséseken. 

Az  Ericsson a fizika tehetségeinek gondozásáért  díjazottjai  2008-ban:

Orbán Edit,  1977 óta a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanára, megyei szaktanácsadó.  A tehetség-gondozásban folyamatosan jelentős szerepet játszik, tanítványai versenyeken kiváló eredményeket érnek el.

30 éves munkaviszonya alatt elnyerte kollégái szakmai bizalmát is, sokan fordulnak hozzá tanácsért és szakmai segítségért.  2006-ban emlékgyűrűt kapott kollégáitól a tehetséggondozás terén végzett tevékenységéért.

Diákjai között vidám perceket szerzett dobókockás sorsolásaival, döntéseivel (pl. felelő kiválasztására).

Jármezei Tamás,  közoktatási szakértő, saját készítésű eszközei, számítógépes oktatóprogramjai díjakat nyernek.

Versenyeket szervez és irányít, az általa életre hívott Jedlik Ányos Országos Fizikaverseny a tehetséggondozás igazi mintapéldája.  Tanítványai élénken emlékeznek „feleltető gépére".

http://www.ericsson.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük