2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2009-ben 67 százalékkal nőtt a Start Zrt. szerződésállománya

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36393"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/10_6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>Dinamikus növekedéssel, 3.367 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az első félévben 667, a második félévben pedig 705 millió forinttal nőtt, 92 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalási szerződések tették ki. Helytálló volt az év elején megfogalmazott várakozás, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett fedezetet nem igénylő Start kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét. </p><p>

 10 6.thumbnail

Dinamikus növekedéssel, 3.367 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az első félévben 667, a második félévben pedig 705 millió forinttal nőtt, 92 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalási szerződések tették ki. Helytálló volt az év elején megfogalmazott várakozás, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett fedezetet nem igénylő Start kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét.

 10 6.thumbnail

Dinamikus növekedéssel, 3.367 millió Ft értékű szerződésállománnyal zárta az elmúlt évet a Start Tőkegarancia Zrt. A szerződésállomány az első félévben 667, a második félévben pedig 705 millió forinttal nőtt, 92 százalékát a vissza nem térítendő EU-s támogatásokhoz biztosított pályázati kezességvállalási szerződések tették ki. Helytálló volt az év elején megfogalmazott várakozás, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett fedezetet nem igénylő Start kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét.

„Helytállónak bizonyult az év elején megfogalmazott várakozásunk, miszerint a válság hatására egyre több EU-s támogatást elnyert vállalkozás bankgarancia helyett a fedezetet nem igénylő kezességvállalással fogja teljesíteni biztosítékadási kötelezettségét. Ugyanakkor az elért eredmények még előzetes várakozásainkat is jóval felülmúlták." – összegezte Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója – „Januártól az ügyfelek számára kedvező változások léptek életbe a garanciavállalási feltételeinkben, melyek tovább szélesíthetik a az igénybevevő ügyfelek körét."

2010. január 1-jével a felszámolásokban való érintettség megítélése módosul, olyan társaságok is igényelhetnek kezességvállalást, illetve garanciát, amelyek vezetői, vagy tulajdonosai voltak az előző öt évben felszámolás alá került vállalkozásoknak, amennyiben az érintettek együttes részesedése a felszámolt vállalkozásban nem haladta meg a 25 százalékot. „Az elmúlt évben több jól működő vállalkozás igénylésének esetében okozott problémát a társaság vezetőinek és tulajdonosainak másik, felszámolás alá került társaságban meglévő töredék részesedése, belső szabályozásunk szerint a Start nem vállalhatott kezességet. Célunk, hogy minél több életképes vállalkozás működését megkönnyítsük, ezért változtattunk ezen a korláton."- emelte ki Zoltán Csaba, a Start Zrt. vezérigazgatója.

2010-től módosult a Start befektetési tőkegarancia azon feltétele, hogy a garancia nem csak a tőkeemeléses befektetés pénzügyi megvalósítása előtt, hanem az azt követő 60 napon belül is igényelhető. „Így a már ténylegesen létrejött befektetések esetében is lehetőség nyílik a befektető kockázatainak csökkentésére. Adott esetben például a Jeremie-programban érintett befektetőknek is további két hónap áll rendelkezésére a ténylegesen megvalósult tőkeemelést követően."- mutatott rá Zoltán Csaba vezérigazgató.

A Start Tőkegarancia Zrt. 3.104 millió Ft értékű pályázati kezességre vonatkozó szerződésállománnyal zárta a 2009. évet. A társasághoz összesen 129 befogadható igénylés érkezett, melyek közül 53 esetben jött létre szerződés. A sikertelen igénylések magas száma a válság miatt bekövetkezett változásoknak tudható be, hiszen nagy számban igényeltek pályázati kezességvállalást olyan vállalkozások, amelyek pénzügyi helyzete jelentősen romlott. Ezekben az esetekben a Start a magas adósságállomány, az alacsony jövedelmezőség és a tervezett beruházáshoz hiányzó finanszírozási háttér miatt ítélte az elfogadhatónál magasabbnak a kezesség lehívásának kockázatát. Arra is volt példa, hogy a vállalkozás vonta vissza a kezesség igénylését, mivel a romló piaci kilátások és finanszírozási környezet miatt a beruházás elhalasztása mellett döntött.  „A portfolió minőségének fenntartása érdekében szigorítottuk kockázatértékelési és kockázatkezelési tevékenységünket, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy dacára a felszámolások 30 százalékos növekedésének, mindössze 110 millió forint értékű kezesség beváltásra került sor 2009 végéig." – értékelte az eredményeket Szakáll Gábor, üzletág-igazgató. A 2009. évi 1.352 millió forintos növekedés mellett az elmúlt év során 465 millió forint értékű szerződés szűnt meg problémamentesen.

A Start befektetési tőkegaranciájával garanciát vállal a hazai KKV-kban tőkeemeléssel megvalósított befektetések legfeljebb 80 százalékának megtérítésére, amennyiben a befektetést fogadó társaság ellen a garancia futamideje alatt felszámolás indul és így a befektető elveszti a társaságba befektetett tőkéjét. 2009-ben két befektetési tőkegarancia igénylést fogadott be a társaság, 85,2 millió Ft értékben. A Start az egyik igénylésről pozitív döntést hozott, így a Start befektetési tőkegarancia állománya 2009. végén 262,8 millió forint volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.