Új riadalom kezd életre kelni a Facebook-felhasználók között. A téves vírusriasztásnak azonban valódi fertőzés lehet a következménye, figyelmeztet a Panda Security.

Új riadalom kezd életre kelni a Facebook-felhasználók között. A téves vírusriasztásnak azonban valódi fertőzés lehet a következménye, figyelmeztet a Panda Security.

Az elmúlt két napban számtalan Facebook-felhasználó küldött tovább egy figyelmeztetést egy vírussal kapcsolatban:

„Mostanában lassú a Facebookod?Menj a Settings/Application settings menüpontba, és válaszd ki az „added to your profile" elemet a legördülő menüből. Ha látsz ott egy „unnamed app" [névtelen alkalmazás] nevűt, azonnal töröld, mert egy kémprogramról van szó. Add tovább! Én megnéztem, és nálam is ott van."

A Panda szakemberei azonban figyelmeztetnek: maga a riasztás hamis, aki viszont kicsit komolyan veszi, és beleássa magát a témába, akár valódi vírust is szerezhet.

– Az „unnamed app" nem egy vírus, hanem egy legitim Facebook-alkalmazás, a „boxes tab"  („Boxes" fül v. címke) megjelenítéséért felelős – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. – A jelenléte teljesen természetes a Facebook-rendszerben, tehát semmilyen veszélyt nem jelent.

A Panda szakemberei szerint viszont van valós veszélye is az ügynek: ha valaki egy kicsit kíváncsivá válik, és elkezdt a Google-ön keresgélni „Facebook unnamed app" kulcsszavakkal, rögtön az első három találatban olyan oldalt kap, amely viszont meg van fertőzve, és így valódi vírus települhet a gépére, ha arra rákattint.

– Ez sajnos nagyon találékony módja a támadásnak – fűzte hozzá Sándor Zsolt. – A vírus terjesztői bedobtak a rendszerbe egy álvírusról szóló pletykát, aztán létrehoztak egy olyan oldalt, ami a megfelelő kulcsszavakra előkelő helyen jön fel, és megfertőzték valódi vírussal. Elég bizarr, hogy elkezdtek „farkast kiáltozni", aztán a zűrzavarban tényleg behoztak egy valódi „farkast".

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük