2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013. július 1-én jelent meg a Kerekes Band negyedik lemeze, a Folklore Man

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72389"><img class="image image-_original" src="/files/images/K%20(1)_16.jpg" border="0" width="467" height="468" /></a></span>A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll.  Koncertjeikre jellemző a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek. </p> <p> 

k%20(1) 16A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll.  Koncertjeikre jellemző a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek.

 

k%20(1) 16A Kerekes Band az utóbbi évek egyik legütősebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock 'n' roll.  Koncertjeikre jellemző a pulzáló "stadion-folk" hangulat, melyet csodás gyógyulások és pszichedelikus látomások kísérnek.

 

A zenekar hozza a szokásos, csak rájuk jellemző ethno funk őrületet: furulyával, kobozzal és brácsával játszott modern könnyűzenét, amely sajátosan magyar, de nem tolakodóan.  A lemez vendégelőadói között található Fábián Juli, akivel egy igazi nyári sláger született meg, a Waiting for the Sunshine; Farkas Bertalan kilövés előtt elmondott beszéde hallható a Cpt. Space Wolf, aminek a kilövését a zenekar az első magyar űrutazás 33. születésnapjára időzítette; Mike Finnigan, aki többek között Jimi Hendrix, Santana és Joe Cocker Hammond orgonistájaként vált ismerté a nagyvilágban és Paul Schields, aki egy oklahomai farmer, és a Betyar Hero című dalban mond el egy betyártörténetet angolul.

 

Fehér Zsombor koffernyi effekttel megtámogatott furulyakészlete mellett egyszemélyes showműsorával teszi fel a betyárkalapot az élményre, miközben úgy fújja, akár egy bronxi funkpartira beszabadult megvadult őscsángó, aki Jimi Hendrix legzúzósabb ütemeit szívta magába a gyimesi hegytetőn.

Námor Csaba úgy nyomja kobzát, ahogy az az Ethno Funk Testvériség igazságtevőjéhez illik: minden akkordja felér egy pörgőrúgással. Csarnó Ákos brácsajátéka hozza az örömtudathasadás energiáját és zaftját, mialatt higanypumpaként kezdi mozgatni a hallgató lelkét.

Kónya Csaba basszusa és Fehér Viktor dobjátéka pedig egyértelműen a folk-biznisz legkeményebben dolgozó ritmusszekcióját adja.

 

A Kerekes Band eddigi lemezei:

A Pimasz című albumot a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines, a 2006 szeptember/októberi számában beválogatta a világ 10 legjobb, újonnan megjelent lemezei közé. A Pimasz azóta arany és platinalemez lett, és jelölték a legrangosabb magyar zenei elismerésre, a Fonogram-díjra, az "Év hazai világzenei albuma" kategóriában.

2008 szeptemberében a Kerekes Band kihozta második nagylemezét Fel a kalappal! címmel, amely a Pimasz útján járva, de azt továbbgondolva, méltó folytatása az előző nagysikerű lemeznek. A lemez szintén Fonogram jelölést kapott és aranylemez lett.

2011-ben jelent meg a zenekar harmadik sorlemeze What The Folk?! címmel, melynek Mr. Hungary című száma az MR2 Petőfi toplistájának első helyén landolt. 2012-ben a Petőfi rádió a Kerekes Bandet delegálta a hollandiai Eurosonic Fesztiválra, amely az egyik legjelentősebb európai showcase fesztivál. A What The Folk?! 2012-ben aranylemez lett, és megkapta a Fonogram – díjat is.

 

A Kerekes Band Magyarország egyik legkeresettebb koncertzenekara évi 60-70 koncerttel, a hazai koncerteket pedig rendszeres külföldi fellépések egészítik ki.

 

http://www.kerekesband.com

http://www.youtube.com/watch?v=DcMLfgRZXBM

https://www.youtube.com/watch?v=joh45v24V6I

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.