2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2013. május 17-18-án lezárult a Gombold újra!

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71413"><img class="image image-preview" src="/files/images/G_4.preview.jpg" border="0" width="466" height="401" /></a></span>Közép-Európa öltözéktervezési pályázat tervzsűrizése, és kiderült, ki az a húsz tervező, aki bemutathatja kollekcióját a döntőzsűrinek a Central European Fashion Days-en.</p> <p> 

g 4.previewKözép-Európa öltözéktervezési pályázat tervzsűrizése, és kiderült, ki az a húsz tervező, aki bemutathatja kollekcióját a döntőzsűrinek a Central European Fashion Days-en.

 

g 4.previewKözép-Európa öltözéktervezési pályázat tervzsűrizése, és kiderült, ki az a húsz tervező, aki bemutathatja kollekcióját a döntőzsűrinek a Central European Fashion Days-en.

 

49 pályázó állhatott a nemzetközi tervzsűri elé, az elmúlt hétvégén az előzsűrizést követően ahol már nem a megálmodott látványterveké, hanem az elkészült minikollekcióké volt a főszerep. A zsűri részleteiben is szemügyre vehette a darabokat, ahol kivitelezés minőségét és az anyaghasználatot is vizsgálták. A tervezőknek tíz perc állt rendelkezésükre, hogy egy rövid prezentáció keretében bemutassák kollekcióikat és válaszoljanak a kérdésekre. A zsűri szigorúan és következetesen ítélt, mindvégig ragaszkodott irányadó elveihez, hiszen a tét óriási. A zsűrizési folyamat során összevetették az elkészült kollekciókat az előzetesen beadott tervekkel, hogy mennyiben sikerült megvalósítani azokat.  Kizárás járt a befejezetlen pályamunkákért, bármennyire is ígéretesnek tűntek. A zsűri egyöntetűen azt gondolta, hogy magas színvonalú munkák születtek. Némi meglepetésre a Newcomer, vagyis a pályakezdő szekciót frissebbnek és összességében erősebbnek tartották, mint az Oldhands, vagyis a profik pályázatait.

 

A lengyel zsűritag, Wojciech Dziedzic szerint volt olyan Newcomer pályázó, aki hiába számít kezdőnek, designban, frissességében, a kivitelezés minőségét tekintve olyan kollekciót alkotott, mely gyakorlatilag már eladásra kész.

Anda Emília elmondta, hogy a döntőbe jutott tervezők bármelyike is legyen a végső befutó, és nyerje meg a szakmai díjakat, már most megvan bennük az a képesség, hogy nevet szerezzenek maguknak a divatszakmában.

 

A pályázat megmutatta, hogy a jó ízlés és a tehetség mellé még sok más tulajdonságra is szükség van a sikerhez. Fontos, hogy a designer hogyan tudja prezentálni saját elképzeléseit, milyen minőségben dolgozza ki kollekcióját, és hogy képes-e tartani a határidőket. A tervzsűrizés folyamata már önmagában is értékes tapasztalatokhoz juttatta az indulókat. A kivitelezés során konzultálhattak a zsűri tagjaival, megtanultak feszes határidőre összerakni egy kollekciót, illetve erősödött a koncepcionális gondolkodásuk.

 

Végül 2 Oldhands-öltözék, 2 Oldhands-kiegészítő, 11 Newcomer-öltözék és 5 Newcomer-kiegészítő kategóriában induló pályázót juttatott a döntőbe a tervzsűri.

A végső megmérettetésre június 8-án kerül sor a Central European Fashion Days-en, ahol már a kilenctagú döntőzsűri mond bírálatot.

 

2013. június 7. Döntőzsűrizés / VIP fashion night

2013. június 8. – Divatbemutatók, eredményhirdetés

 

A döntőzsűri tagjai:

 

Hal RUBENSTEIN, zsűrielnök, az Instyle magazin divatszerkesztője és egyik alapító szerkesztője. Korábban a New York Times Magazin férfidivat rovatának szerkesztője volt, és szintén ő alapította és szerkesztette a kultikus Egg magazint. Dolgozott, mint szerkesztő és újságíró, interjúkat és címlap sztorikat írt a The New Yorker, a New York Magazine, az Interview, az Elle, a Vogue, a Vanity Fair és a Details számára. Az amerikai divattervezők tanácsától Eleanor Lambert Founder's díjat kapott, szerzője a ,,100 Unforgettable Dresses (Harper Design)" és a ,,Paisley Goes with Nothing: A Man's Guide to stlye (Doubleday)" című könyveknek.

Magdalena CHRISTOFI, a legnagyobb lengyel divatesemény, a FashionPhilosophy Fashion Week Poland és a "Golden Thread" design pályázat mögött álló Moda Forte igazgatója.

KOPEK Gábor, fotográfus, médiaművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, tanszékvezető tanára és Doktori Iskolájának törzstagja.

Luu ANH TUAN, vietnámi származású magyar divattervező, az Anh Tuan márka alapító tulajdonosa. 2007-ben és 2008-ban is őt választották az Év Fiatal Divattervezőjének.

Jakub POLANKA, cseh divattervező, 2010-ben a prágai Czech Grand Design az év legjobb tervezőjének választotta. Saját kollekciói elkészítése mellett együttműködött Philippe Starck sztárdesignerrel is.

SEBESTYÉN Márta, világhírű magyar népdalénekes, a hagyományok szerelmese. 1999-ben Kossuth-díjjal, 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, 2010-ben pedig megkapta az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntető címet.

Mária ŠTRANEKOVÁ, szlovák divattervező, a MAYAMAY márka alapítója, a pozsonyi AFAD és a cseh Thomas Bata University tanára. Szakmai tapasztalatait Alexander McQueen-nél és a Preen-nél szerezte.

SZŰCS Péter, újságíró, divatszakértő, az InStyle Magyarország főszerkesztője, a Magyar Divat 1116 éve című könyv kreatív szerkesztője, a magyar divatélet oszlopos tagja.

ZOBOKI Gábor, építész, a ZOBOKI-DEMETER & Társai Építésziroda igazgatója és vezető tervezője. Munkásságáért 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

 

Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia legjobbjai Budapesten:

Nemzetközivé bővül a Gombold újra!

A Design Terminál június 8-án rendezi meg nagyszabású nemzetközi divatshow-ját, a Central European Fashion Days-ta Millenáris B csarnokában.  Az esemény ad otthont a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjének, a régió országaiból meghívott tervezők bemutatójának, szakmai konferenciának és magyar tervezők vásárának.

 

A Design Terminál idén harmadik alkalommal hirdette meg öltözéktervezési pályázatát Gombold újra! Közép-Európa címmel, melynek záróeseményét idén, Central European Fashion Days néven vezeti be a nemzetközi közönség körében. A szervezők célja, hogy a jövőben a meghívott tervezők bemutatója, valamint a verseny nemzetközi tematikája és zsűrije mellett a pályázat résztvevői köre is nemzetközivé váljon, ezzel létrejöjjön egy minden elemében regionális jelentőségű, új divatesemény. A Central European Fashion Days ezzel középtávon alkalmassá válhat a magyar és más közép-európai tervezők nemzetközi bemutatkozására, egyúttal növelheti Magyarország és Budapest esélyeit a régió kreatív ipari csomópontjának címéért folytatott versenyben.

 

A Design Terminál nagyszabású jótékonysági akció keretén belül a Central European Fashion Days rendezvény teljes jegybevételét az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlja fel. Ez az esemény az első állomása annak a két éves stratégiai együttműködésnek, melyet a Design Terminál és az Ökumenikus Segélyszervezet kötött egymással. A befolyó adományok a Segélyszervezet átmeneti otthonaiban és gyermekjóléti intézményeiben zajló munkához járulnak hozzá

 

Jegyvásárlás és jegyinformáció hétfőtől a honlapon:

http://www.designterminal.hu/gomboldujra/programok.html#6

 

www.gomboldujra.hu

www.facebook.com/gomboldujra

www.facebook.com/designterminal

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.