2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2015. október 15-18. között Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált rendeznek Szolnokon a Tisza Moziban

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/95437"><img class="image image-preview" src="/files/images/szolnok_1.preview.jpg" border="0" width="476" height="230" /></a></span>256 film, közülük 55 versenyfilm 4 nap alatt. A fesztiválra nevezett filmek közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült. <p> 

szolnok 1.preview256 film, közülük 55 versenyfilm 4 nap alatt. A fesztiválra nevezett filmek közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

 

szolnok 1.preview256 film, közülük 55 versenyfilm 4 nap alatt. A fesztiválra nevezett filmek közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

 

Kéz a kézben jár a tudomány a művészettel. Különleges felfedezések, a természet szépségei tudományos köntösben, történelmi események felidézése, globális kérdések és pszichológiai megközelítések. Dokumentumfilm, természetfilm, játékfilmes elemek. Egyszóval sokszínűség jellemzi idén is a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált.

 

A versenyprogramba kerülő 55 film közül néhány: Everglades – A vízjárta vadon, Vad Szigetköz – A szárazföldi delta olyan természetfilmek, amelyeket tátott szájjal nézhet, aki igazi vizuális élményt vár. A gyógyítás területén kalandozik többféle téma és megközelítés. A Lyme, a kór, amely már több ezer éve velünk él. A hetvenes években egy connecticuti kisváros több gyereke rejtélyesen megbetegedéséről mindenki másként vélekedett. A településről kapta a nevét a betegség.  A bennünk rejlő védelem a vérkeringésben működő természetes tumorellenes védelem felfedezése és annak bizonyítása. Egy hangsor vibroakusztikus alkalmazását mutatja be különböző terápiás szakterületeken a Hangok szárnyán. A kenguru komplexus azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a fejlődésben visszamaradt gyermek a szülőtől mikor és hogyan képes, képes-e egyáltalán függetlenedni. A globális kérdések köre modern felfogásban, azaz hogyan épül fel egy virtuális világ a valósban a  Nagyvilági adatok – A digitalizált bolygó. Az vagy amit megeszel – e téma kérdések özönét veti fel, ha arra gondolunk, hogy a jóléttel növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás következtében a táplálék forrásától távol került a fogyasztó. Fókuszban a helyzethez vezető körülmények, az előnyök, hátrányok. (Globál menü) Klasszikus tudományosnak nevezhető alkotás a Rosetta, az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez. A Meglepő matematika azt juttatja eszünkbe, de jó lenne, ha így oktatnák az iskolában ezt a tudományt. A tartótiszt teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét.

 

A zsűri tagjai:

Kiss László a zsűri elnöke, csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja,

Zalán Vince filmkritikus, szerkesztő, címzetes egyetemi docens, Balázs Béla-díjas, Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója.

 

A versenyprogram vetítése a fesztivál első három napján 9-19 óráig a Tisza Mozi „A" termében tart, miközben információs vetítésekre a „B" teremben kerül sor.

Minden program ingyenesen látogatható!

 

120 éves a film. A Lumiére fivérek (Auguste és Louise) 1895-ben szabadalmaztatták a mai kamerák ősét, a kinematográfot. Márciusban megtartották az első zártkörű bemutatót, majd a nyilvános vetítést december 28-án a Grand Café indiai termében. Megszületett a film és a filmszínházak.

 

120 éves a film címmel programok a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon:

 

Október 16-án, pénteken közösségépítés filmmel, a filmterjesztés múltja, jelene, jövője téma köré szerveződik a délután.

14 órakor A film közösségépítő szerepe címmel előadást tart Polyák Albert a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója, majd kerekasztal beszélgetés következik.

Film – közönség – közösség. Kreatív filmes műhelyek létrehozása.

Résztvevői: Nemzeti Művelődési Intézet – Polyák Albert mb. főigazgató, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – Dr. Kollarik Tamás, Emberi Erőforrások Minisztériuma  – Szedlacsek Emília főosztályvezető, Magyar Művészeti Akadémia – dr. Kucsera Tamás főtitkár, Magyar Nemzeti Digitális Archívum – Lovas Lajos főigazgató, Fejes Katalin mb. főigazgató-helyettes, Magyar Filmakadémia – Novák Emil elnök. Meghívást kapott még: a Magyar Nemzeti Filmalap, Magyar Független Film és Video Szövetség, Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége, Magyar Filmművészek Szövetsége.

Moderátor: Hajnal László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Irodájának vezetője.

 

A kreatív műhelyek színterei Jász-Nagykun-Szolnok megyében témával folytatódik a program. Az érdeklődők megismerhetnek egy projektort, mely a kistelepüléseken, kisebb mozi termekben kompromisszumok nélkül teremti meg a moziszerű filmvetítés lehetőségét.

 

17 órakor Siflis Zoltán ismeretterjesztő dokumentumfilmjének vetítése A kamerás emberek  után Mirko Grlica, a Szabadkai Városi Múzeum munkatársa powerpointos előadásban, régi képeslapokon keresztül mutatja be Lifka Sándor, a szabadkai vándormozis történetét.

 

18 órakor Pálfi György Final Cut: Hölgyeim és uraim című filmjének vetítése után közönségtalálkozó lesz az alkotókkal. 

 

Október 17-én, szombaton filmvetítéssel, majd kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik a fesztivál 120 éves a film programja.

A 70 éve elhunyt Janovics Jenő munkásságára emlékezünk.

Kevesen tudják, hogy a magyar film gyökerei Kolozsvárig nyúlnak: a nagy színigazgató és színházi rendező, Janovics Jenő Párizsból hozott kamerával és operatőrrel vágott bele a 20. század elején, az első világháborút megelőző aranykorban a filmgyártás kalandjába.

Kertész Mihályt és Korda Sándort, azaz a későbbi legendás, Oscar-díjas Michael Curtizt és Sir Alexander Kordát is ő fedezte fel, produceri és rendezői munkássága is legjelentősebb magyar filmművészek egyikévé teszi őt, és még nem is beszéltünk rendkívül jelentős színházcsináló munkásságáról. Éppen 70 éve, 1945-ben, a Bánk bán egyik próbáján érte a halál.

 

14 órakor  Zágoni Bálint kitűnő A magyar Pathé című portréfilmjének vetítésével, majd 15.10-kor  kerekasztal-konferenciával emlékeznek Janovics Jenőre.

A beszélgetés résztvevői: Muszatics Péter a CineClassics kurátora; Tompa Andrea színikritikus, a Színház című folyóirat főszerkesztője, egyetemi tanár; Xantus Gábor filmrendező, egyetemi tanár; Zágoni Bálint filmrendező. Moderátor: Báron György filmkritikus, egyetemi tanár.

 

2015-ben is animációs logófilmek népszerűsítik a szolnoki filmfesztivált.

Tavaly öt logófilm futott, az RTL Klubon és a TV 2-n, idén négyet játszanak a csatornák, melyek vetítéséhez a reklámidőt a Média Tanács finanszírozta. A filmkészítők fiatal főiskolai hallgatók, akiknek kihívást jelent a verseny és a kereskedelmi csatornákon való megjelenés.

A Média Tanács a Tudományos Filmszemle legjobb alkotásainak díjazását is támogatja.

Dr. Kollarik Tamás a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora 1 millió Ft összegű díjat ad át a zsűri által legjobbnak ítélt filmeknek.

Az ünnepélyes díjátadót október 17-én 20 órakor tartják a Szolnoki Galéria épületében.

 

2015. október 15-18.

Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnok

Tisza Mozi

 

www.tiszamozi.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.