2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2017. február 18. – március 1. Budapest Táncfesztivál

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/109086"><img class="image image-preview" src="/files/images/Btánc-.preview.jpg" border="0" width="477" height="244" /></a></span>Külföldi sztárvendégek és a magyar táncélet kiválóságai a Budapest Táncfesztiválon. A Budapest Táncfesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar táncegyüttesek mellett igazi kuriózumokkal készül a Nemzeti Táncszínház, illetve a Fesztivál tizenkét napja alatt számos budapesti bemutató, koprodukció premier, gálaest és tánctörténeti előadás is látható február 18.- március 1. között. <p> 

btánc .previewKülföldi sztárvendégek és a magyar táncélet kiválóságai a Budapest Táncfesztiválon. A Budapest Táncfesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar táncegyüttesek mellett igazi kuriózumokkal készül a Nemzeti Táncszínház, illetve a Fesztivál tizenkét napja alatt számos budapesti bemutató, koprodukció premier, gálaest és tánctörténeti előadás is látható február 18.- március 1. között.

 

btánc .previewKülföldi sztárvendégek és a magyar táncélet kiválóságai a Budapest Táncfesztiválon. A Budapest Táncfesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar táncegyüttesek mellett igazi kuriózumokkal készül a Nemzeti Táncszínház, illetve a Fesztivál tizenkét napja alatt számos budapesti bemutató, koprodukció premier, gálaest és tánctörténeti előadás is látható február 18.- március 1. között.

 

A kortárs táncvilág egyik legmeghatározóbb társulata, a Nederlands Dans Theater 2 mellett, a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Scottish Dance Theatre-t és a spanyol La Veronal társulatot hívták meg ebben az évben.

Emellett a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Táncszínház, valamint a Fitos Dezső Társulat, a Közép-Európa Táncszínház illetve a Miskolci Balett – GG Tánc Eger premier produkciói szerepelnek a fesztivál programjában. A Budapest Táncfesztivál a város legnagyobb kulturális intézményeiben: a Müpában, a Nemzeti Színházban, a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban és a MOM Kulturális Központban várja a színes program iránt érdeklődőket.

 

A világ egyik vezető kortárstánc együttese, a Nederlands Dans Theater 2 korábbi budapesti vendégszereplése után a Budapest Táncfesztiválon tér vissza: ezúttal az 1978-ban létrehozott tagozat társulatától három koreográfiát láthat a fesztivál közönsége. A Sad Case, Handman és Cacti című produkciókat a Müpa Fesztiválszínházában nézhetik meg az érdeklődők – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. A fesztivál másik külföldi vendége a Scottish Dance Theatre, Skócia nemzeti, kortárstánc társulata, akik 2017-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját, Anton Lachky és Botis Seva koreográfiáival érkeznek Magyarországra. A valenciai születésű Marcos Morau 2005-ben megalapította a táncosokból, a filmes és színházi szakma képviselőiből álló La Veronal társulatot, ők Siena című produkciójukat hozzák el a fővárosi közönségnek.

 

A Müpában a Pécsi Balett bemutatóját, Ken Kesey már kultikus alapművé vált regényének táncszínpadi adaptációját, a Száll a kakukk fészkére-t pedig február 24-én láthatják a nézők. A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger az irodalom egyik legnagyobb hősnőjének, Tolsztoj Anna Kareninájának történetét viszi színre Velekei László koreográfus közreműködésével február 26-án. Március 1-jén pedig a Szegedi Kortárs Balett táncolja Juronics Tamás új koreográfiáját, az Abszurdiát a Fesztivál Színház színpadán.

 

A Zeneakadémia Solti termében látható a Közép-Európa Táncszínház új produkciója, amelyben a kortárstánc együttes két Kodály zenemű koreográfiájának elkészítésére vállalkozik, melyekhez nagyszerű zeneművészt hívott meg Rohmann Ditta és Kruppa Bálint személyében.

 

A MOM Kulturális Központ ad otthont a Magyar Táncművészeti Egyetem norvég-magyar balett kurzusának záróeseményeként megrendezésre kerülő gálaműsorának február 24-én, illetve február 23-án a Fitos Dezső Társulat különleges táncszínházi produkciójának, a Pisztráng című autentikus néptánc előadásnak is. A hazai kortárs táncélet egyik különleges performanszát, a Budapest Táncszínház Jelenben a múlt című darabját a Nemzeti Színházban tekinthetik meg a tánckedvelők.

 

Szintén a programok között szerepel Dr. Lőrinc Katalin és a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak közös estje, a Mi a kortárs tánc, – és hol vagyok ebben én?, amelyben a mozdulat útjait követhetjük végig táncban, képben és élőszóban a 20. századtól egészen napjainkig.

 

A Nemzeti Táncszínház szervezi a Budapest Táncfesztivált, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években a Shen Wei Dance Arts (USA), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA), a Grupo Corpo (BR) és a Company fabrik Potsdam (D) a Kylián Production (NL), a Doug Varone and Dancers (USA), Angelin Preljocaj (FR), Rojas y Rodriguez (ES) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon.

 

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén elhagyva a Várszínház épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A Müpában rezidens intézményként évi száz nap táncelőadásait szervezi. Emellett 2016/2017-es évadát nyolc befogadó helyen kezdte meg: a MOM Kulturális Központban, a Marczibányi Téri Közösségi Házban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban valamint az éppen felújítás alatt álló Hagyományok Háza helyett új helyszínként a Nemzeti Színházban, a Millenáris Teátrumban és a Zeneakadémián láthatóak az intézmény szervezésében megvalósuló táncelőadások.

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével, 2018 tavaszán kapja meg új, saját játszóhelyét, amelyet a táncművészeti előadások igényeire szabnak.

 

2017. február 18. – március 1.

Budapest Táncfesztivál

 

Program:

 

2017. február 18., 19.00 – Müpa – Fesztivál Színház

Sad Case | Handman | Cacti – Nederlands Dans Theater 2

 

2017. február 19., 19.00 – Müpa – Fesztivál Színház

Sad Case | Handman | Cacti – Nederlands Dans Theater 2

 

2017. február 21., 19.00 – Müpa – Fesztivál Színház

Dreamers | TutuMucky – Scottish Dance Theatre

 

2017. február 22., 19.00 – Zeneakadémia – Solti terem

Kodály Dialógok – Közép-Európa Táncszínház, Rohmann Ditta és Kruppa Bálint

Bemutató

 

2017. február 23., 19.00 – MoM – Színházterem

Pisztráng – Fitos Dezső Társulat

Bemutató

 

2017. február 23., 19.00 – Müpa – Fesztivál Színház

Siena – La Veronal

 

2017. február 24., 19.00 – MoM – Színházterem

A norvég-magyar balett kurzus gálaműsora – Magyar Táncművészeti Főiskola

 

2017. február 24., 19.30 – Pesti Vígadó – Sinkovits Imre Kamaraszínpad

Mi a kortárs tánc, – és hol vagyok ebben én? – Magyar Táncművészeti Főiskola

 

2017. február 24., 19.00 – Müpa – Fesztivál Színház

Ken Kesey-Dale Wassermann: Száll a kakukk fészkére – Pécsi Balett

Budapesti bemutató

 

2017. február 26., 19.00 – Müpa – Fesztivál Színház

Anna Karenina – Miskolci Balett-GG Tánc Eger

Budapesti bemutató

 

2017. február 27., 19.00 – Nemzeti Színház – Gobbi Hilda Színpad

Jelenben a múlt (Róluk beszélve | Entre dos Aguas) – Budapest Táncszínház

Bemutató

 

2017. március 1., 19.00 – Müpa – Fesztivál Színház

Abszurdia – Szegedi Kortárs Balett

Budapesti bemutató

 

http://tancszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.