2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2018. ÚJ GLUTÉNMENTES TERMÉKE DÍJ

4 perc olvasás

ev_gmentes_termeke_2018_logo.jpgA Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2018-ban is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat. Az idei évben Év Új gluténmentes Terméke díj mellett egy különdíjat is megítélt a szakmai bírálóbizottság.

 

Az Év Új Gluténmentes Terméke díjat 2015-ben alapította meg a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. A Díj megalapításának, és idei, harmadik alkalommal történő kiosztásának több célja is van.  Egyfelől a hazai gluténmentes élelmiszereket előállító cégeket kívánják innovációra ösztönözni, hogy fejlesszenek minél több új, változatos és a korszerű táplálkozás feltételeknek is megfelelő, ugyanakkor ellenőrzött és biztonságos termékeket. A másik oldalról meg kívánják ismertetni a coeliakiás páciensekkel és a gluténmentesen diétázókkal azokat az új gluténmentes élelmiszereket, amelyek biztonságosak és ellenőrzött körülmények között készülnek. Végezetül a nagy nyilvánosság figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy sokan élnek olyanok, akiknek a gluténmentes ételek a más krónikus betegek naponta szedett gyógyszereivel egyenértékűek.

A korábbi évek gyakorlatához idén képest változott a díj odaítélésének eljárása is, már nem az egyesület tagjainak szavazata, hanem egy szakemberekből álló Bíráló Bizottság véleménye döntött. Ennek oka volt az is, hogy a Bíráló Bizottságba bevont szakemberek és fogyasztók véleményét a gyártók figyelmébe ajánlva új fejlesztési irányokat mutathassanak a szervezők.

A Bíráló Bizottságban gasztroenterológus szakorvos, dietetikus és élelmiszeripari szakemberek mellett volt szakács és újságíró is. Többen saját maguk vagy családtagjuk révén naponta találkoznak a gluténmentes diéta kihívásaival, a gluténmentes élelmiszerek beszerzésének, elkészítésének nehézségeivel, pozitív és negatív meglepetésekkel.

A bírálati szempontok között első helyen szerepelt a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, azaz a 2016. január 1.-t követő piacra kerülés és a friss gluténtartalomra vonatkozó mérési jegyzőkönyv.

További szempont volt a csomagolás megítélése, mind esztétikai megjelenése, mind a tájékoztatási követelményeknek való jogszabályi megfelelés és fogyasztóbarátság is.

Hangsúlyos volt a termék újdonsága és megfelelése a korszerű táplálkozási követelményeknek, és az is, hogy mennyire finom. Ez utóbbi kérdésben a bizottság értékelt a gluténmentes hasonló, és a gluténtartalmú termékekhez képest is.

A díjra 9 magyar cég nevezte be a 2016. január 1-t követően piacra került gluténmentes új termékeit, összesen 12 terméket és 2 termékcsaládot.

A Bíráló Bizottság értékelése szerint 2018-ban az Év Új gluténmentes Terméke díj nyertese a Hunorganic Kft. Naturbit Répatortája lett.

Emellett kiosztásra került egy különdíj is, a gluténmentes szimbólummal jelölt új, és a coeliakiás/lisztérzékeny fogyasztók esélyegyenlősége szempontjából valódi újdonságot jelentő terméknek is, a dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. Gluténmentes muffinjának.

 

A díjkiosztón valamennyi résztvevőnek átadták az okleveleket is, és egy rövid értékelést, amivel a gyártók erőfeszítéseit kívánták megköszönni, amit a hazai coeliakiás vásárlók – a termékeik fogyasztóinak – ellátása érdekében tettek eddig, és reméljük, hogy tesznek a jövőben is.

 

A versenybe benevezett gluténmentes termékek

Amurex GM Magyarország Kft.             Puncs szelet

                                                                            Csokicsepp kuglóf

Civita Food Kft.                                             Magas rosttartalmú tészták

  1. Oetker Magyarország Kft. Gluténmentes muffin

 

Hadarik Rita                                                   Almás-fahéjas zabkása

                                                                            Kakaós-chia magos zabkása

Hunorganic Kft.                                            Naturbit Rodeo keksz

                                                                            Naturbit répatorta

M-Gél Magyarország Kft.                         Gluténmentes kalácskeverék

                                                                            Gluténmentes kenyérliszt

Omegabázis Kft.                                           Aby gluténmentes snack család

                                                                            (szezámmagos, sajtos-fokhagymás, pizzás, chilis)  

Piszkei Öko Kft.                                            Bio gluténmentes kakaós-vaníliás tallér      

Virgin Oil Press kft.                                     Csipkebogyómag-liszt

                                                                            Homoktövismag-liszt

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.