2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

250 milliárd forint 3 év alatt: ennyit szánnak a szülők gyermekeik otthonteremtésére

3 perc olvasás

fundamenta-lakaskassza.jpg250 milliárd forint értékben kötöttek szerződést 2015 óta a magyar szülők gyermekeik lakáscélú megtakarításaira a Fundamentánál – derül ki a lakás-takarékpénztár családi pénzügyi tudatosságot vizsgáló elemzéséből. Évről évre növekszik a 14 év alatti kedvezményezettek száma, ami a szakértő szerint azt mutatja, hogy a szülők egyre korábban és tudatosabban készülnek a következő generáció otthonteremtésére.

Az elmúlt három évben egyre több szülő gondolta úgy, hogy nemcsak felelősségteljes, hanem kifizetődő is, ha gyermeke lakására időben elkezd takarékoskodni – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. családi pénzügyi tudatosságot vizsgáló elemzéséből. A lakás-takarékpénztár adatai alapján ügyfeleik 2014 vége óta több mint 250 milliárd forint értékben indítottak 14 év alatti gyerekeiknek lakáscélú megtakarítást. Az adatok azt mutatják, hogy egyre többen készülnek fel időben gyermekük otthonteremtésére: a FundiMini Gyerekszámla 2014. októberi bevezetését megelőző időszakhoz képest az idei év azonos időszakában több mint kétszeresére nőtt a 14 év alattiakra kötött szerződések összege.

A Fundamenta szakértője szerint az előtakarékoskodási kedv növekedése mögött az áll, hogy a fiatal felnőttek egyre nagyobb kihívásokkal néznek szembe, ha az első saját lakás megszerzéséről van szó. A lakás-takarékpénztár kutatása szerint a huszonévesek több mint fele, a harmincasoknak csaknem egyharmada élvezi a mamahotel vendégszeretetét, az elköltözésben pedig nagyon számítanak a család segítségére, ezért kezdenek a szülők egyre korábban félretenni gyermekeik jövőjére.

A szakértő szerint a gyerekek részére kötött lakásszámlák azért népszerűek, mert két, a szülők számára fontos szempontot ötvöznek: miközben az állami támogatással kiegészítve jó megtakarítási lehetőséget kínálnak, megkönnyítik a jövő generáció önálló életének elindítását is. A FundiMini Gyerekszámla lejárata például rugalmasan a gyerek életkorához igazítható, így a megfelelő időben lehet kedvező feltételek mellett lakáskulcsra váltani a megtakarított összeget. A 14 év alatti kedvezményezettnek kötött Gyerekszámlához automatikusan jár egy Okospersely is, amely csatlakoztatható számítógéphez és mobil eszközökhöz is. A népszerű persely – amelyből már 43 ezer darabot adott juttatott el a Fundamenta a gyerekeknek – így hozzájárul, hogy a család legkisebb tagjaiból is pénzügyileg tudatos felnőttek váljanak.

A pénzügyi tudatosság erősödése nem csak a megtakarításokban figyelhető meg, egyre korábban válik fontossá a szülők számára a gyerekek pénzügyi edukációja is, amely lemérhető a FundiMini edukációs weboldalának látogatottságán is. Az izgalmas tartalmakkal teli, játékos oldal mindenki számára nyitott és ingyenes, így az érdeklődő gyerekek minden előfeltétel és kötöttség nélkül ismerkedhetnek meg a pénz használatával és a takarékoskodással. A FundiMini Akadémián tanárok és szakértők segítségével összeállított kvízsorok várják a gyerekeket, akik a játék során szerzett zsetonokat értékes ajándékokra válthatják be. A Fundamenta interaktív pénzügyi edukációs programjára 22.500 gyerek és 20.600 felnőtt regisztrált eddig, és átlagosan 5-6 alkalommal használják hetente az online felületet. A felhasználói adatokból az is kiderül, hogy a gyerekek már kisiskolás korban megkezdik az ismerkedést a pénz világával, a regisztráltak harmadát a 9 év alattiak, 40 százalékát pedig a 10 és 14 év közöttiek adják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.